Τρίτη 27 Σεπτεμβρίου 2011

Ο Νικολόπουλος στη συγκέντρωση φορέων που θα μπουν στην Εργασιακή Εφεδρεία...

«Η παρατεινόμενη οικονομική κρίση, τα απανωτά, δυσβάστακτα μέτρα, η αγωνία των εργαζομένων για το μέλλον δεν επιτρέπουν ούτε ωραιοποιήσεις, ούτε λαϊκισμούς, ούτε υποσχεσιολογία.

Απαιτούν υπεύθυνες τοποθετήσεις και ρεαλιστικές δεσμεύσεις που θα απαντούν θετικά στις προκλήσεις του περιορισμού του κράτους και των δαπανών του αλλά θα αντιμετωπίζουν με σεβασμό την αξιοπρέπεια και το δικαίωμα στην εργασία όλων των εργαζομένων στο Δημόσιο Τομέα.

Όλα αυτά τα αγνοεί η Κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ και μετά την παταγώδη αποτυχία της να ελέγξει τη σπατάλες του Κράτους, να αυξήσει τα έσοδα μέσα από τον έλεγχο της φοροδιαφυγής, να αξιοποιήσει την Δημόσια περιουσία, να κάνει έστω και μια αποκρατικοποίηση, καταφεύγει σε ληστρικά μέτρα και οργανώνει ομαδικές απολύσεις μέσα από τη στρέβλωση της εργασιακής εφεδρείας.

Το σχέδιό της για απολύσεις, μέσα από την εργασιακή εφεδρεία, δεν είναι μόνο αντικοινωνικό αλλά ταυτόχρονα είναι και αναποτελεσματικό οικονομικά αφού το όφελος από τις απολύσεις ισοσκελίζεται από το κόστος των αποζημιώσεων, των επιδομάτων ανεργίας και κυρίως από την απώλεια των πρόσθετων εσόδων που προκύπτουν από την είσοδο στην αγορά των μισθών των εργαζομένων.

Έτσι οι απολύσεις θα έχουν δυσμενείς πολλαπλασιαστικές επιπτώσεις στην οικονομία.

Αντίθετα, η θέση της Νέας Δημοκρατίας για την εργασιακή εφεδρεία, που δεν προβλέπει απολύσεις, αναδεικνύεται όχι μόνο κοινωνική αλλά και αποδοτική.

Δεν θα υπάρχει κόστος αποζημιώσεων λόγω απόλυσης, δεν θα υπάρξει επιβάρυνση από τα επιδόματα ανεργίας και το σημαντικότερο, οι ευρισκόμενοι στην εφεδρεία, όπως εμείς την προτείνουμε θα έχουν διαθέσιμο εισόδημα, έστω και μειωμένο και θα υπάρχουν πρόσθετα έσοδα από εισφορές, φόρους, ΦΠΑ, κατανάλωση.

Συμπερασματικά : υπεύθυνα και δεσμευτικά.

Η Νέα Δημοκρατία θα επαναδιαπραγματευθεί άμεσα και σε προτεραιότητα το καθεστώς εφεδρείας έτσι ώστε να μετατραπεί σε αυτό που προτείνει αυτή.

Όλοι οι ευρισκόμενοι σε εφεδρεία για μας, έχουν ενεργή εργασιακή σχέση και δεν θα απολυθούν.

Έτσι κι αλλιώς, με την «εφεδρεία» που εφαρμόζεται σήμερα δεν θα υπάρχει καμία απόλυση για ένα χρόνο.

Αναλυτικά οι ευρισκόμενοι στην εφεδρεία θα εξακολουθήσουν να πληρώνουν φόρο εισοδήματος, έστω και μειωμένο, θα εξακολουθήσουν να πληρώνουν εισφορές στο ταμεία τους, έστω και μειωμένες, θα εξακολουθήσουν να διατηρούν κάποιο επίπεδο κατανάλωσης.

Αντίθετα όσοι ξέρουν ότι πρόκειται να απολυθούν θα μειώσουν δραστικά την κατανάλωσή τους και από την επόμενη χρονιά δεν θα πληρώνουν ούτε φόρο εισοδήματος ούτε εισφορές.

Κι όταν απολυθούν το κράτος θα τους καταβάλει επίδομα ανεργίας.

Έτσι το κράτος μετά τη λήξη του έτους θα χάσει πρόσθετα έσοδα, αν ακολουθήσει απόλυση. Και θα επιβαρυνθεί με τη αποζημίωση όσων απολύσει.

Επί πλέον η απόλυση θα έχει δυσμενείς πολλαπλασιαστικές επιπτώσεις στον ιδιωτικό τομέα. Θα απολυθούν άνθρωποι και θα κλείσουν μαγαζιά! Και αυτό θα φέρει πρόσθετες απώλειες εσόδων για το κράτος και πρόσθετες δαπάνες (επιδόματα ανεργίας).

Άρα με την εφεδρεία που προτείνουμε εμείς (χωρίς απολύσεις) συνολικά το κράτος έχει μεγαλύτερες άμεσες οικονομίες, τα πρώτα δύο χρόνια, ενώ η οικονομία υφίσταται μικρότερες συνέπειες λόγω ύφεσης και η κοινωνία λιγότερες πιέσεις.

Τέλος, εξαιτίας της μικρότερης απώλειας για τους εργαζόμενους και της μικρότερης επιβάρυνσης για το κράτος, η εφεδρεία που προτείνουμε εμείς μπορεί να απορροφήσει περισσότερους στα πρώτα δύο χρόνια. Κι έτσι να επισπεύσει τη μείωση προσωπικού του δημοσίου με ομαλό τρόπο.

Συνολικά με τη δική μας άποψη και το πάγωμα των προσλήψεων στο δημόσιο, μπορούμε μέσα σε ένα χρόνο να έχουμε επιτύχει καθαρή μείωση του ελλείμματος κατά 600-650 εκατομμύρια και 90 χιλιάδες εργαζόμενους. Ενώ στα τρία χρόνια θα έχει επιτύχει μείωση ελλείμματος κατά πάνω από 2 δισεκατομμύρια και 150 με 200 χιλιάδες εργαζόμενους”.

Κλείνοντας ο κ. Νίκος Νικολόπουλος είπε: “η Νέα Δημοκρατία όταν έλθει στην Κυβέρνηση θα επαναδιαπραγματευθεί αμέσως, το καθεστώς εφεδρείας, ώστε να μετατραπεί σε αυτό το μέτρο που προτείνουμε εμείς και να αποφευχθούν οι απολύσεις

Όμως να θυμόμαστε ότι η κυβέρνηση αναλαμβάνει δεσμεύσεις που δεν είναι πάντα εύκολο να τις αποτινάξουμε την επομένη.

Εμείς θα κάνουμε ότι μπορούμε να πείσουμε ότι ο θεσμός της εφεδρείας πρέπει να αλλάξει προς τη δική μας άποψη. Αλλιώς το δημόσιο θα βρεθεί με μεγαλύτερα ελλείμματα. Κι αυτό το τελευταίο, είναι η καλύτερη ελπίδα ότι θα τους πείσουμε τελικά”.
Enhanced by Zemanta

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΓΡΑΨΤΕ ΤΗΝ ΓΝΩΜΗ ΣΑΣ

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...