Σάββατο 4 Δεκεμβρίου 2010

Μπάχαλο στη ΓΣΕΕ

Μπάχαλο επικρατεί αυτή την ώρα στη ΓΣΕΕ που συνεδριάζει για να συμφωνήσει τους όρους για τα εργασιακά που θα διαπραγματευτεί με τους άλλους κοινωνικούς εταίρους και την τρόϊκα.

Τα στελέχη της δεξιάς (ΔΑΚΕ) και του ΣΥΝ (Αυτόνομη Παρέμβαση) αποχώρησαν από το προεδρείο και κήρυξαν τον πόλεμο στον πρόεδρο της ΓΣΕΕ Γιάννη Παναγόπουλο. Όπως είναι γνωστό το ΚΚΕ (ΠΑΜΕ) δεν μετέχει στις εργασίες.

Οι δύο παρατάξεις που αποχώρησαν ζήτησαν να γίνουν και πάλι εκλογές στη ΓΣΕΕ, πράγμα που δεν έγινε δεκτό από Γιαν. Παναγόπουλο γιατί αυτό προυποθέτει καθυστέρηση 3 μηνών. Και βέβαια υπάρχει η προθεσμία της Πέμπτης που πρέπει να έχουν συμφωνήσει οι κοινωνικοί εταίροι (εργαζόμενοι και εργοδότες) για να ψηφιστεί το νομοσχέδιο και να προχωρήσει η διαπραγματευση με την τρόικα

Έπειτα από το ΠΑΜΕ, ήρθαν και οι αποχωρήσεις της ΔΑΚΕ και της Αυτόνομης Παρέμβασης από το προεδρείο της ΓΣΕΕ να σημαδέψουν τη σημερινή συνεδρίαση του γενικού συμβουλίου της Συνομοσπονδίας που είχε ως θέμα συζήτησης τα μεγάλα και σοβαρά προβλήματα που πλήττουν τους εργαζόμενους και να αποφασιστεί η περαιτέρω δράση της Συνομοσπονδίας. Για φυγομαχία τους κατηγόρησε ο Γ. Παναγόπουλος, λέγοντας ότι η οριζόντια και καθολική εφαρμογή των επιχειρησιακών συμβάσεων θα αποτελέσει καταστροφική εξέλιξη.
Ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ δεσμεύτηκε ότι αν αυτό συμβεί, "δεν θα βρεθεί και θα το ζητήσουμε από όλους τους συνδικαλιστές ούτε ένας να δεχθεί να υπογράψει τέτοιες συμβάσεις. Ας πάνε να κάνουν οι κύριοι της Τρόικας συμβάσεις με τον εαυτό τους ή την κυβέρνηση".
Η αποχώρηση
Η συνεδρίαση έχει ξεκινήσει στις 09:00 το πρωί στο ξενοδοχείο ACROPOL (Πειραιώς 1 Ομόνοια) ενώ λίγο μετά την έναρξή της, τόσο ο γενικός γραμματέας της συνομοσπονδίας, ο οποίος εκπροσωπεί τη ΔΑΚΕ, κ.Β. Μπουζούλας όσο και ο αναπληρωτής πρόεδρος που εκπροσωπεί την Αυτόνομη Παρέμβαση, ο κ. Γ. Γαβρίλης ανακοίνωσαν ότι αποχωρούν από το προεδρείο της ΓΣΕΕ .
Όπως δήλωσαν οι ίδιοι προέβησαν στην κίνηση αυτή, προκειμένου να εκφράσουν έμπρακτα τη διαφωνία τους με τη διαχείριση και τις επιλογές του προέδρου Ι. Παναγόπουλου.  Ωστόσο όπως διευκρίνισαν δεν προτίθενται να αποχωρήσουν από τα υπόλοιπα όργανα της Συνομοσπονδίας.
Ζήτησαν επίσης τη διεξαγωγή εκλογικού συνεδρίου, πρόταση που απέρριψε ο κ. Παναγόπουλος υποστηρίζοντας ότι η διοίκηση της ΓΣΕΕ είναι πρόσφατα εκλεγμένη με μεγάλη πλειοψηφία.
Η σημερινή συνεδρίαση διεξάγεται σε τεταμένο κλίμα καθώς η φημολογία των τελευταίων ημερών θέλει τον πρόεδρο της ΓΣΕΕ, Γ. Παναγόπουλο να έχει καταλήξει σε συμφωνία με τους εργοδότες όσον αφορά στις προωθούμενες εργασιακές αλλαγές και στο "κούρεμα" μισθών μέσω επιχειρησιακών συμβάσεων.
Ο κ. Μπουζούλας καταλόγισε σήμερα στον πρόεδρο της ΓΣΕΕ ότι διαπραγματεύτηκε με τον ΣΕΒ, χωρίς αυτό να είναι σε γνώση του προεδρείου.
Ο κ. Παναγόπουλος απάντησε ότι χάρη σε αυτή την διαπραγμάτευση υπήρξε συμφωνία των κοινωνικών εταίρων των κλαδικών συμβάσεων και στους εργαζόμενους, που δεν καλύπτονται από αυτές, γεγονός ιδιαίτερης σημασίας για τα συμφέροντά τους.
Ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ επέμεινε πως δεν υπάρχει συμφωνία και παράλληλα, τόνισε οτι διεκδικεί σαφείς όρους και προϋποθέσεις υπό τις οποίες θα υπογράφονται οι ειδικές επιχειρησιακές συμβάσεις.
«Δεν φοράμε κομματικά παπούτσια, δεν ακούμε την κυβέρνηση, ακούμε μόνο τους εργαζόμενους», είπε ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ.
Ο κ. Παναγόπουλος σε προηγούμενες δηλώσεις του έχει τονίσει ότι διεκδικεί η απόφαση για την υπογραφή των ειδικών συμβάσεων να αφήνεται στην ευχέρεια των σωματείων και όχι μεμονωμένων ατόμων που απασχολούνται σε μια επιχείρηση.
Χθες ο κ. Παναγόπουλος σε επιστολή που απέστειλε προς την υπουργό Εργασίας, κ. Λούκα Κατσέλη, ανέφερε ότι προϋπόθεση για οποιαδήποτε συζήτηση σχετικά με τη νομοθετική ρύθμιση για τις συλλογικές συμβάσεις αποτελεί η επέκτασή τους ως υποχρεωτικές για όλους.
Επιπλέον στην επιστολή χαρακτηρίζεται ως απαράδεκτο το ποσοστό μείωσης των μισθών που προτείνεται από τις εργοδοτικές οργανώσεις και προσδιορίζεται σε 12%.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΓΡΑΨΤΕ ΤΗΝ ΓΝΩΜΗ ΣΑΣ

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...