Σάββατο 22 Μαρτίου 2014

Δεν εξετάζει το Υπουργείο Εργασίας χορήγηση ΕΚΑΣ ανεξαρτήτως ηλικίας


 - Ρυθμίζεται το θέμα της χορήγησης σύνταξης σε όσους αναμένουν πιστοποίηση από ΚΕΠΑ


Απαντήσεις Βρούτση σε ΕΣΑμεΑ και Αυγενάκη



Για τα αναπηρικά επιδόματα και το ΕΚΑΣ συνταξιούχων αναπηρίας και την παράταση του δικαιώματος χορήγησης ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης για τα άτομα με αναπηρία που αναμένουν την πιστοποίηση της αναπηρίας τους στα ΚΕΠΑ, απαντά σε κοινοβουλευτική παρέμβαση του Βουλευτή Ηρακλείου Λευτέρη Αυγενάκη, ο Υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας Γιάννη Βρούτσης.


Στο αίτημα της ΕΣΑμεΑ να καταβάλλεται το ΕΚΑΣ σε συνταξιούχους (γήρατος, αναπηρίας, θανάτου) ανεξαρτήτως ηλικιακού ορίου όπως ίσχυε πριν την εφαρμογή των μνημονίων και να αρθεί το όριο ηλικίας για την καταβολή ΕΚΑΣ στους συνταξιούχους αναπηρίας από 67% και άνω, ο Υπουργός απαντά ότι «η Πολιτεία, ως αποτέλεσμα των μνημονιακών δεσμεύσεων, έχει αναλάβει την υποχρέωση λήψης συγκεκριμένων μέτρων δημοσιονομικής προσαρμογής, για την διασφάλιση του ασφαλιστικού συστήματος της χώρας. Βασικός στόχος είναι η διαφύλαξη της βιωσιμότητας του υπάρχοντος ασφαλιστικού συστήματος και  η καταβολή όσο το δυνατόν εξορθολογισμένων συντάξεων. Στο πλαίσιο αυτό έχουν θεσπιστεί μια σειρά προσαρμοστικών νομοθετικών διατάξεων, που θεσπίζουν από 1.1.2014 και εφεξής, την υποχρέωση να είναι συμπληρωμένο το 65ο έτος της ηλικίας ως επιπρόσθετη προϋπόθεση για την καταβολή του ΕΚΑΣ(πέραν δηλαδή των εισοδηματικών κριτηρίων). Τροποποίηση της ανωτέρω διάταξης που πρόσφατα ψηφίσθηκε δεν αντιμετωπίζεται.»

Στην παράταση του δικαιώματος χορήγησης ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης για τα άτομα με αναπηρία που αναμένουν την πιστοποίηση της αναπηρίας τους στα ΚΕΠΑ χωρίς υπαιτιότητά τους και να παραταθεί  η καταβολή πάσης φύσεως επιδομάτων αναπηρίας, συντάξεων (αναπηρίας, γήρατος, θανάτου) όπως και του δικαιώματος χορήγησης ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης έως την 31η Δεκεμβρίου 2014, δεδομένων και των νέων οξυμένων προβλημάτων που παρατηρούνται στα ΚΕΠΑ. ο Υπουργός κ. Βρούτσης επισημαίνει ότι «με τις τελευταίες νομοθετικές πρωτοβουλίες του Υπουργείου ρυθμίζεται το θέμα της παράτασης της χορήγησης των συντάξεων λόγω αναπηρίας και των επιδομάτων τετραπληγίας-παραπληγίας και απολύτου αναπηρίας, στις περιπτώσεις λήξης του δικαιώματός τους και εφόσον εκκρεμεί στις υγειονομικές επιτροπές ΚΕ.Π.Α. ιατρική κρίση, χωρίς υπαιτιότητά τους.»

Υπογραμμίζει μάλιστα ότι «με τις διατάξεις αυτές προβλέπεται εξάμηνη παράταση καταβολής της σύνταξης λόγω αναπηρίας (με την χορήγηση του ίδιου ποσού που ελάμβαναν οι συνταξιούχοι πριν από την λήξη του δικαιώματος, υπό την προϋπόθεση ότι για το δικαίωμα αυτό είχαν κριθεί από την αρμόδια υγειονομική επιτροπή αναπηρίας με ποσοστό αναπηρίας τουλάχιστον 67%) και των επιδομάτων παραπληγίας- τετραπληγίας και απολύτου αναπηρίας, που έχουν λήξει ή λήγουν μέχρι 30.04.2014. Κατά το χρονικό διάστημα της παράτασης εξακολουθούν να γίνονται κρατήσεις υπέρ ασθένειας και παρέχεται στους συνταξιούχους ιατροφαρμακευτική και νοσοκομειακή περίθαλψη.»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΓΡΑΨΤΕ ΤΗΝ ΓΝΩΜΗ ΣΑΣ

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...