Πέμπτη 22 Νοεμβρίου 2012

ΥΠΟΙΚ: Όλες οι αλλαγές στο μισθολόγιο του Δημοσίου

Όλες τις αλλαγές στο μισθολόγιο του Δημοσίου και των ΔΕΚΟ που επήλθαν με το πολυνομοσχέδιο περιλαμβάνει εκτενής εγκύκλιος του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους η οποία κοινοποιήθηκε σε όλες τις υπηρεσίες του Δημοσίου.

Σε αυτή μεταξύ άλλων περιλαμβάνονται οι αλλαγές που έχουν προκύψει στα ειδικά μισθολόγια, στις αμοιβές αιρετών της τοπικής αυτοδιοίκησης και ειδικών γραμματέων των υπουργείων.

Ειδικότερα, οι σημαντικότερες αλλαγές που επέρχονται είναι:

- Καταργούνται πλήρως σε όλο το Δημόσιο, ΔΕΚΟ, ΝΠΔΔ, ΟΤΑ κλπ. από την 1/1/2013 τα δώρα Χριστουγέννων, Πάσχα και επίδομα αδείας. Διευκρινίζεται ότι φέτος θα καταβληθούν κανονικά.

- Αναστέλλεται η περαιτέρω μείωση αποδοχών στους υπαλλήλους του Δημοσίου, οι οποίοι λόγω του ενιαίου μισθολογίου χάνουν πάνω από 25% των αποδοχών τους. Οι αποδοχές τους παγώνουν στο επίπεδο που διαμορφώθηκαν στις 31/10/2012.

Ωστόσο, επειδή με το πολυνομοσχέδιο το ενιαίο μισθολόγιο επεκτείνεται και στις ΔΕΚΟ, οι υπάλληλοι των ΔΕΚΟ που χάνουν πάνω από το 25% των αποδοχών τους λόγω της επέκτασης θα δουν από την 1/11/2012 μείωση των αποδοχών τους κατά το 25% των αποδοχών που υπερβαίνουν αυτές που προκύπτουν από το ενιαίο μισθολόγιο. Το πάγωμα και στις δυο παραπάνω περιπτώσεις ισχύει μέχρι 31/12/2016 και συνδέεται, όπως αναφέρεται στην εγκύκλιο, με την αναστολή της καταβολής του κινήτρου επίτευξης στόχων.

- Μειώνεται κατά 50% η αντιμισθία των προέδρων των δημοτικών και περιφερειακών συμβουλίων, η οποία αποσυνδέεται πλέον από αυτή των δημάρχων και των περιφερειαρχών.

- Καταργούνται πλήρως από την 1/1/2013 οι αποζημιώσεις των μελών των δημοτικών συμβουλίων και κάθε είδους επιτροπών δημοτικών συμβουλίων για τη συμμετοχή τους στις σχετικές συνεδριάσεις.

- Από το νέο έτος μειώνονται κατά 50% οι αποδοχές στις αποζημιώσεις, έξοδα παράστασης και πάσης φύσεως αμοιβές των στελεχών των ΝΠΔΔ, των Δήμων και των περιφερειών και των ΝΠΙΔ και των ανωνύμων εταιρειών στις οποίες οι ΟΤΑ κατέχουν ποσοστό πάνω από 50%.

- Επέρχονται μειώσεις στους βασικούς μισθούς Γενικών Γραμματέων υπουργείων, ΓΓ Αποκεντρωμένης Διοίκησης, Περιφερειαρχών, Αντιπεριφερειαρχών, Δημάρχων, Ειδικών Γραμματέων υπουργείου και ειδικών θέσεων πρώτου και δεύτερου βαθμού.

Για παράδειγμα, ο μισθός των Γενικού Γραμματέα ορίζεται πλέον στα 4.750 ευρώ από 5.000 ευρώ. Για Δήμαρχο πόλης άνω των 100.000 κατοίκων οι μηνιαίες αποδοχές μειώνονται από 4.500 σε 4.275 ευρώ. Το όριο των 4.750 ευρώ ορίζεται ως η ανώτατη μηνιαία αμοιβή για όλο τον στενό και ευρύτερο δημόσιο τομέα.

- Επεκτείνονται σε όλες τις ΔΕΚΟ το ενιαίο μισθολόγιο του νόμου 4024/2011. Μάλιστα για τον υπολογισμό των υπερωριών σε ΔΕΚΟ και όλους τους φορείς του δημόσιου τομέα καταργούνται τα προβλεπόμενα στην εργατική νομοθεσία και οι αμοιβές για τις υπερωρίες και το ανώτατο όριο ωρών που μπορεί να εργαστεί ένας υπάλληλος καθορίζεται με βάση το νόμο για το ενιαίο μισθολόγιο. Επισημαίνεται στην εγκύκλιο ότι όλες οι διατάξεις του ενιαίου μισθολογίου και βαθμολογίου του Δημοσίου (νομός 4024/2011) επεκτείνονται από 1/1/2013 και «στο προσωπικό των νομικών προσώπων ιδιωτικού δικαίου (Ν.Π.Ι.Δ.), που ανήκουν στο Κράτος ή σε Ν.Π.Δ.Δ. ή σε Ο.Τ.Α., κατά την έννοια της επίτευξης κρατικού ή δημόσιου ή αυτοδιοικητικού σκοπού, εποπτείας, διορισμού και ελέγχου της πλειοψηφίας της Διοίκησής τους, συμπεριλαμβανομένων των Γενικών και Τοπικών Οργανισμών Εγγείων Βελτιώσεων, ή επιχορηγούνται τακτικά, σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις, από πόρους των ως άνω φορέων κατά 50% τουλάχιστον του ετήσιου προϋπολογισμού τους, καθώς και των λοιπών δημόσιων επιχειρήσεων, οργανισμών και ανωνύμων εταιρειών, που υπάγονται στο πεδίο εφαρμογής των διατάξεων του Κεφαλαίου Α΄ του ν. 3429/2005 (ΦΕΚ 314 Α΄), όπως έχουν τροποποιηθεί με τις διατάξεις της παρ. 1 α του άρθρου 1 του ν. 3899/2010 (ΦΕΚ 212 Α΄)».

Τέλος, από την πρωτοχρονιά παύουν να ισχύουν όλες οι συλλογικές συμβάσεις εργασίας, καθώς και όλες οι διατάξεις νόμων, οι υπουργικές, κανονιστικές εν γένει ή διαιτητικές αποφάσεις, καθώς και οι αποφάσεις των οργάνων διοίκησης κλπ, κατά το μέρος που ρυθμίζουν τις αποδοχές του προσωπικού των παραπάνω νομικών προσώπων.

- Όλες οι μειώσεις στα ειδικά μισθολόγια θα ισχύσουν κανονικά από 1/8/2012.
capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΓΡΑΨΤΕ ΤΗΝ ΓΝΩΜΗ ΣΑΣ

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...