Κυριακή 17 Απριλίου 2011

Απαιτούνται μέτρα προστασίας των ευσυνείδητων δημοσίων υπαλλήλων

Παρέμβαση στη Βουλή από το Λευτέρη Αυγενάκη

Υπέρ της δημιουργίας προστατευτικών δικλίδων προστασίας για τους εργαζόμενους στο δημόσιο τομέα από ανώνυμες καταγγελίες πολιτών, προκειμένου προστατεύεται η συντριπτική πλειονότητα των ενσυνείδητων δημοσίων υπαλλήλων, ζητά με κοινοβουλευτική του παρέμβαση ο Βουλευτής Ηρακλείου της Δημοκρατικής Συμμαχίας, Λευτέρης Αυγενάκης, από τον αρμόδιο Υπουργό Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, κ. Γ. Ραγκούση, αναγνωρίζοντας όμως το αναφαίρετο δικαίωμα των πολιτών να καταγγέλλουν φαινόμενα κακής δημόσιας διοίκησης.

Ειδικότερα, στο έγγραφό του προς τον Υπουργό αναφέρει ότι «στα Κέντρα Εξυπηρέτησης Πολιτών (Κ.Ε.Π.) έχει ανατεθεί η διαδικασία υποβολής καταγγελίας πολίτη για την άσκηση πειθαρχικής εξουσίας από τον Υπουργό Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης στις περιπτώσεις:
Ανάρμοστης συμπεριφοράς προς τους πολίτες από υπαλλήλους του Δημοσίου και των Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου.
Αδικαιολόγητης μη εξυπηρέτησης των πολιτών από υπαλλήλους του Δημοσίου και των Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου.
Μη έγκαιρης διεκπεραίωσης των υποθέσεων των πολιτών από υπαλλήλους του Δημοσίου και των Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου.
Άρνησης συνεργασίας των υπηρεσιών του δημοσίου και των νομικών προσώπων δημοσίου δικαίου με τα Κέντρα Εξυπηρέτησης Πολιτών (Κ.Ε.Π.).
Μη εφαρμογής από υπαλλήλους του Δημοσίου και των Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου των περί απλούστευσης των διαδικασιών και καταπολέμησης της γραφειοκρατίας διατάξεων, καθώς και
Οποιασδήποτε παράβασης υπαλλήλων των Κ.Ε.Π. που συνιστά πειθαρχικό παράπτωμα σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις, σε εφαρμογή των διατάξεων της παρ. 4 του άρθρου 117 του Κώδικα Δημοσίων Πολιτικών Διοικητικών Υπαλλήλων και Υπαλλήλων Ν.Π.Δ.Δ. (ν.3528/2007- ΦΕΚ 26/Α/9.2.2007)».

Ωστόσο, ο κ. Αυγενάκης υπογραμμίζει ότι «από την εφαρμογή του συγκεκριμένου μέτρου δεν καθίσταται σαφές με ποιους τρόπους προστατεύεται το έργο της συντριπτικής πλειονότητας των ενσυνείδητων δημοσίων υπαλλήλων, των οποίων η υπόληψη μπορεί να προσβληθεί από ανώνυμες καταγγελίες πολιτών» και επισημαίνει ότι «προς το σκοπό αυτό, είναι κρίσιμο όπως υπάρξουν οι κατάλληλες ασφαλιστικές δικλίδες για την προστασία του έργου και της υπόληψης των εργαζομένων στο δημόσιο».

Στο πλαίσιο αυτό ερωτά τον αρμόδιο Υπουργό Εσωτερικών «πως ακριβώς προστατεύονται η συντριπτική πλειονότητα των ενσυνείδητων δημοσίων υπαλλήλων από ανώνυμες καταγγελίες πολιτών», καθώς και «με ποιο τρόπο αποκαθίσταται η τιμή και η υπόληψη των υπαλλήλων, η καταγγελία κατά του οποίου απερρίφθη ως πλήρως ανυπόστατη».
Τέλος, ζήτησε από την κυβέρνηση ενημέρωση για την πορεία των μέχρι σήμερα ΕΔΕ από αποδεδειγμένες παραβιάσεις καθήκοντος των δημοσίων υπαλλήλων, ενώ δήλωσε ότι «πρέπει να πάψει να υπάρχει ατιμωρησία σε όλα τα επίπεδα» και ότι «το όποιο νομοθετικό έργο δεν μπορεί να λειτουργεί με ακρότητες».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΓΡΑΨΤΕ ΤΗΝ ΓΝΩΜΗ ΣΑΣ

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...