Τρίτη 8 Φεβρουαρίου 2011

Οδηγός επιβίωσης στο χάος του ΙΚΑ

Χαοτική ήταν χθες η κατάσταση όσον αφορά τους ασφαλισμένους του ΙΚΑ, πρώτη μέρα της εφαρμογής του μέτρου για την εξυπηρέτησή τους από γιατρούς του ΟΠΑΔ και του ΟΑΕΕ. Οι γιατροί δήλωναν ότι δεν είχαν ενημερωθεί, ενώ οι φαρμακοποιοί (όσοι δεν απεργούσαν...) δεν ήξεραν αν έπρεπε να δεχτούν τις συνταγές αφού η σχετική εγκύκλιος των υπουργείων Εργασίας και Υγείας δεν είχε αποσταλεί εγκαίρως στους φαρμακευτικούς συλλόγους.
Ολα αυτά εν μέσω των απεργιακών κινητοποιήσεων που πραγματοποιούν γιατροί και φαρμακοποιοί μέχρι αύριο. Από την πλευρά του, ο Ιατρικός Σύλλογος Αθήνας έχει ανακοινώσει ότι θα κινήσει πειθαρχικές διώξεις για όσα μέλη του προχωρούν σε «απεργοσπαστικές κινήσεις», ενώ η Ενωση Ελευθεροεπαγγελματιών Ιατρών χαρακτηρίζει παράνομη την απόφαση για τους ασφαλισμένους του ΙΚΑ:
Βροντερό όχι στο μηχανισμό
«Λέμε ένα βροντερό όχι στον απεργοσπαστικό μηχανισμό του υπουργείου Υγείας, που με διάγγελμά του ζητά από τους συμβεβλημένους ιατρούς να εξετάζουν ασθενείς του ΙΚΑ. Καμία νομοθετική ρύθμιση δεν έχει γίνει προς αυτό, ενώ μας ζητάνε να γίνουμε για ακόμη μία φορά συλλέκτες "χαρτιών" που δεν πληρωνόμαστε ποτέ. Να υπενθυμίσουμε ότι ακόμη περιμένουμε να πληρωθούμε τα νόμιμα δεδουλευμένα 1 έτους από τον ΟΠΑΔ και τουλάχιστον 2 ετών από τα άλλα ασφαλιστικά ταμεία».
Σύμφωνα πάντως με στοιχεία που έδωσε ο διοικητής του ΟΠΑΔ Κυριάκος Σουλιώτης, τα οποία προέκυψαν χθες το βράδυ από τις συνταγογραφήσεις της μέρας, το 35% των γιατρών συνταγογράφησαν για ασφαλισμένους του ΙΚΑ, ενώ το 80% δήλωσαν θετικοί στο μέτρο.
Καθυστερήσεις από τη διοίκηση
Οι γιατροί συνεχίζουν ανυποχώρητοι την κατάληψη στο υπουργείο Υγείας, καλώντας μάλιστα τους ασφαλισμένους που αντιμετωπίζουν επείγον πρόβλημα υγείας και χρειάζονται φάρμακα, να προσέλθουν στο υπουργείο Υγείας για να εξυπηρετηθούν!
«Παρά τις διαβεβαιώσεις του διοικητή του ΙΚΑ Ροβέρτου Σπυρόπουλου σε πρωινή εκπομπή, ότι είχε φύγει από νωρίς η εγκύκλιος και οι πάντες είχαν ενημερωθεί, εγώ ο γραμματέας του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου την πήρα στα χέρια μου στις 2.30 το μεσημέρι. Ας σκεφτούμε πότε την πήρε ο κάθε μεμονωμένος φαρμακοποιός που είχε υπηρεσία.
Οι κατά τόπους φαρμακευτικοί Σύλλογοι ενημερώθηκαν αμέσως από εμάς, όμως δεν ήταν έγκαιρη η ενημέρωση από τη διοίκηση του ΙΚΑ και ας ελέγξουν τους γραφειοκρατικούς μηχανισμούς τους. Από εδώ και πέρα θα εκτελούμε κανονικά τις συνταγές, δεν έχουμε λόγο να μην το κάνουμε και αφού μας εγγυάται το ΙΚΑ ότι αυτές ειδικά οι συνταγές δεν πρόκειται να περικοπούν», δήλωσε χθες στην «Ε» ο γ.γ. του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου Δημ. Καραγεωργίου.
«Το ζήτημα είναι», πρόσθεσε, «ότι έχουμε επικίνδυνες ελλείψεις σε φάρμακα όπως το Σίντρομ, για καρδιοπαθείς, το οποίο χρειάζονται πολλοί ασθενείς. Αυτό είναι χειρότερο απ' όλες τις απεργίες. Κάτι πρέπει να γίνει επιτέλους γι' αυτό, γιατί δεν μπορούμε να δουλέψουμε. Οσον αφορά τα αντι-ιικά υπάρχουν ακόμη αλλά όχι μεγάλα αποθέματα. Αλλα φάρμακα που έχουν μεγάλη έλλειψη είναι: Ενζερίξ, εμβόλιο για την ηπατίτιδα, Ζιλορίκ για το ουρικό οξύ, αέριους χάπι για το άσθμα, αντιυπερτασικά και κορτιζόνες».
Ως προς το επίμαχο νομοσχέδιο και τα όσα αφορούν φαρμακοποιούς, ο υπουργός Υγείας φαίνεται αποφασισμένος να μην προχωρήσει σε αλλαγές, παρά μόνο να θέσει υπό συζήτηση το θέμα που αφορά το άνοιγμα νέων φαρμακείων γύρω από νοσοκομεία και το πώς ακριβώς θα υλοποιηθεί αυτό.
«Θεωρώ ότι η προσπάθεια που έγινε να στηθεί ένας είδος απεργοσπαστικού μηχανισμού δεν απέδωσε επειδή η συντριπτική πλειονότητα των ελευθεροεπαγγελματιών γιατρών συμμετέχουν και στηρίζουν τις αποφάσεις του ιατρικού συλλόγου και αποφάσισαν να κλείσουν τα ιατρεία τους», επισήμανε στην «Ε» ο πρόεδρος της Ενωσης Ιατρών Αθήνας-Πειραιά Στάθης Τσούκαλος.
Τα υπουργεία Υγείας και Εργασίας προσπάθησαν χθες να διορθώσουν τα λάθη όσον αφορά τις διαδικαστικές λεπτομέρειες, ενώ νωρίς το πρωί ο υπουργός Υγείας Α. Λοβέρδος απέστειλε διευκρινιστική εγκύκλιο για το πώς θα εξυπηρετούνται οι ασφαλισμένοι του ΙΚΑ:
ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΕΙ Ο ΑΣΦΑΛΙΣΜΕΝΟΣ ΤΟΥ ΙΚΑ
1 Ο ασφαλισμένος του ΙΚΑ μπορεί να επιλέξει έναν από τους συμβεβλημένους ιατρούς του ΟΠΑΔ ή του ΟΑΕΕ και να κλείσει ο ίδιος ραντεβού για να εξεταστεί και να λάβει τη συνταγή για τα φάρμακά του.
Το μοναδικό δικαιολογητικό που θα πρέπει να έχει ο ασφαλισμένος είναι το βιβλιάριο υγείας του.
Οι εξετάσεις γίνονται χωρίς καμία επιβάρυνση του ασφαλισμένου, όπως και η προμήθεια των φαρμάκων για τα οποία καταβάλλεται μόνο η συμμετοχή που προβλέπεται.
2 Ο ασφαλισμένος μπορεί να ενημερωθεί για τους ιατρούς που είναι συμβεβλημένοι με τον ΟΠΑΔ και τον ΟΑΕΕ από το Διαδίκτυο, στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.ika.gr. Μπορεί επίσης να ενημερωθεί από τα υποκαταστήματα και παραρτήματα του ΙΚΑ.
3 Από αύριο, οι ασφαλισμένοι μπορούν να απευθύνονται στο τηλεφωνικό κέντρο του ΙΚΑ στον αριθμό 184, για να ενημερώνονται για τους ιατρούς κάθε περιοχής που είναι συμβεβλημένοι με ΟΠΑΔ και ΟΑΕΕ. Επίσης, από το ίδιο κέντρο θα ενημερώνονται για τα συμβεβλημένα με το ΙΚΑ διαγνωστικά κέντρα και εργαστήρια.
4 Για τις εργαστηριακές εξετάσεις, εφόσον αυτές αναγράφονται στα παραπεμπτικά των ιατρών, οι ασφαλισμένοι εξυπηρετούνται εκτός των μονάδων του ΙΚΑ και από τα συμβεβλημένα με το ΙΚΑ διαγνωστικά κέντρα και εργαστήρια, με άρση του προβλεπόμενου πλαφόν.
5 Για τη διανομή των συνταγολογίων στους ασφαλισμένους θα υπάρξει νεότερη ανακοίνωση. Μέχρι τότε, οι ασφαλισμένοι δεν χρειάζεται να προβούν σε οποιαδήποτε ενέργεια. Μετά την έναρξη της διαδικασίας παράδοσης των ατομικών συνταγολογίων στους ασφαλισμένους, θα γνωστοποιηθεί η ημερομηνία έναρξης του νέου τρόπου συνταγογράφησης σε αυτά.
ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΕΙ Ο ΦΑΡΜΑΚΟΠΟΙΟΣ
Ο φαρμακοποιός εκτελεί τη συνταγή που αναγράφεται στο ατομικό έντυπο του θεράποντος ιατρού με επικόλληση των ταινιών γνησιότητας (κουπόνια) των χορηγούμενων φαρμάκων, με την προϋπόθεση ότι αναγράφονται τα στοιχεία ιατρού και ασφαλισμένου και οι αριθμοί ΑΜΚΑ και των δύο. Κατά τα λοιπά εφαρμόζονται τα προβλεπόμενα από τα Προεδρικά Διατάγματα για τη συνταγογράφηση και τη διάθεση των φαρμάκων. Η εκτέλεση της συνταγής πιστοποιείται με την υπογραφή του ασφαλισμένου.
Η εξόφληση των συνταγών γίνεται από το ΙΚΑ με την ίδια διαδικασία που ισχύει μέχρι σήμερα. Για τις συνταγές που εκτελούνται μέχρι τη χρήση των ατομικών συνταγολογίων από τους ασθενείς, δεν απαιτείται θεώρηση.
ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΕΙ Ο ΙΑΤΡΟΣ
Οι ιατροί ΟΠΑΔ-ΟΑΕΕ, που αποδέχονται την παροχή πρωτοβάθμιας περίθαλψης στους ασφαλισμένους ΙΚΑ, θα δέχονται τους ασφαλισμένους στα ιατρεία τους.
Σε περίπτωση που απαιτείται η έκδοση συνταγής χορήγησης φαρμάκων, θα χρησιμοποιούν τα ατομικά τους έντυπα αναγραφής φαρμάκων. Στα έντυπα αυτά θα αναγράφονται τα στοιχεία ασφαλισμένου, ο ΑΜΚΑ ιατρού και ασθενούς, η ημερομηνία και η ώρα εξέτασης, το διακριτικό «ιατρός συμβεβλημένος με τον ΟΠΑΔ» ή «ιατρός συμβεβλημένος με τον ΟΑΕΕ», καθώς και ο ειδικός τους αριθμός στον ΟΑΕΕ, η χορηγούμενη φαρμακευτική αγωγή και η αντίστοιχη συμμετοχή. Ανάλογη συμπλήρωση θα γίνεται και στο βιβλιάριο υγείας του ασφαλισμένου. Η συνταγογράφηση γίνεται με τις οριζόμενες από τα Προεδρικά Διατάγματα διατάξεις.
Σε περίπτωση απλής ιατρικής επίσκεψης ο ιατρός είναι υποχρεωμένος να αναγράφει σε διαφορετική σελίδα του ατομικού του εντύπου τα ως άνω στοιχεία υπογεγραμμένα επιπλέον από τον ασθενή. Σε μηνιαία βάση τα έντυπα αυτά θα υποβάλλονται στο Ιδρυμα προκειμένου να αποζημιωθούν οι γιατροί με βάση τις διατάξεις του ΠΔ/τος 127/05 (ΦΕΚ 182 τ.Α'). Ο ιατρός αποζημιώνεται για κάθε ιατρική πράξη με τις αμοιβές που ορίζονται από το κρατικό τιμολόγιο. Η αμοιβή καταβάλλεται από το ΙΚΑ εντός 45 ημερών από την υποβολή της συγκεντρωτικής κατάστασης.
Σε περίπτωση παραπεμπτικού παρακλινικών εξετάσεων επαναλαμβάνεται η ως άνω διαδικασία σε διαφορετική σελίδα του ατομικού εντύπου του ιατρού.
ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΟΥΝ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ ΚΑΙ ΔΙΑΓΝΩΣΤΙΚΑ
Τα εργαστήρια και διαγνωστικά κέντρα που είναι συμβεβλημένα με το ΙΚΑ, εκτελούν εργαστηριακές και παρακλινικές εξετάσεις, με παραπεμπτικά ιατρών που είναι συμβεβλημένοι με τον ΟΑΕΕ ή τον ΟΠΑΔ, εφόσον σε αυτά αναγράφονται τα πλήρη στοιχεία του ιατρού και του ασφαλισμένου.
Για την εκτέλεση των εξετάσεων αυτών δεν απαιτείται θεώρηση, ενώ για τη μεταβατική περίοδο δεν ισχύει το ανώτατο προβλεπόμενο όριο εξετάσεων (πλαφόν).
Η εκτέλεση των εξετάσεων πιστοποιείται με την υπογραφή του ασφαλισμένου.
Στο τέλος κάθε μήνα υποβάλλονται στο ΙΚΑ συγκεντρωτικές καταστάσεις παραπεμπτικών, σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις για την εξόφλησή τους.
Επισημαίνεται ότι για την πληρωμή των φαρμακοποιών, των ιατρών, των διαγνωστικών κέντρων και των εργαστηρίων, έχει κατατεθεί σχετική ρύθμιση από την Παρασκευή 4 Φεβρουαρίου 2011 κατά τη συζήτηση στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων του πολυνομοσχεδίου του υπουργείου Υγείας, που συζητείται στην Ολομέλεια της Βουλής την Τρίτη 8 Φεβρουαρίου 2011. Στη ρύθμιση προβλέπεται η νομιμοποίηση της πληρωμής από το ΙΚΑ κάθε ιατρικής πράξης (απλές εξετάσεις, διαγνωστικές και παρακλινικές εξετάσεις, φάρμακα) που γίνεται για ασφαλισμένους του από 7 Φεβρουαρίου 2011 και εφεξής.
* «Η ΟΕΝΓΕ κατακλύστηκε από διαμαρτυρίες συναδέλφων απ' όλα τα μέρη της χώρας, ότι προσερχόμενοι στις Διοικήσεις των νοσοκομείων προκειμένου να δηλώσουν ότι απεργούν συναντούσαν άρνηση να γίνει αποδεκτή η δήλωση απεργίας με πανομοιότυπο αιτιολογικό», κατήγγειλε χθες ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Δημ. Βαρνάβας, προσθέτοντας πως οι διοικήσεις ισχυρίζονταν ότι η ΟΕΝΓΕ δεν είχε σήμερα απεργία! «Οι συνάδελφοι θα συνεχίσουν να δηλώνουν απεργοί και αν οι Διοικήσεις επιμένουν να αρνούνται τη δήλωσή τους, ας είναι βέβαιες ότι θα πάθουν ό,τι και η ηγεσία του ΙΚΑ με τους καταλόγους που ανάρτησε», καταλήγει. *

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΓΡΑΨΤΕ ΤΗΝ ΓΝΩΜΗ ΣΑΣ

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...