Τετάρτη 12 Μαρτίου 2014

ΕΤΕ - ΔΕΗ: " Έχουμε όμως τη φωνή μας και την ψήφο μας. Αυτές ακόμα δεν μας τις πήραν"

Σήμερα Δευτέρα 10/03/2014 δόθηκε σε διαβούλευση το νομοσχέδιο που αφορά  την ιδιωτικοποίηση του 30% της παραγωγής της ΔΕΗ αλλά και της εμπορίας της. Το σχέδιο μετά από 4-5 χρόνια περιπλάνησης σε σκοτεινούς  διαδρόμους υπουργείων και ιδιωτικών συμφερόντων τελικά βγήκε στο φως.

Βαίνει προς υλοποίηση ουσιαστικά η αρχή του τέλους για τη Δημόσια Επιχείρηση Ηλεκτρισμού.


Μέσα σε μια πενταετία περίπου έγιναν μεγάλες προσπάθειες  με κατεύθυνση  την οικονομική καταστροφή της εταιρίας χρησιμοποιώντας ως όχημα το «άνοιγμα» της αγοράς ενέργειας  και την είσοδο σε αυτή ιδιωτών παραγωγών. Στην περίπτωσης της Ελλάδας αυτό σήμανε αύξηση του κόστους παραγωγής του ρεύματος λόγω του ακριβού μείγματος καυσίμου (φυσικό αέριο, φωτοβολταϊκά, αιολικά)  που έβαλαν οι ιδιώτες στην εγχώρια παραγωγή. Αυτό με τη σειρά του οδήγησε στην επινόηση  απίθανων τρόπων (οριακή τιμή, οριακή τιμή απόκλισης,  10% επί του μεταβλητού κόστους παραγωγής, ΑΔΙ κ.τ.λ.)  για να πληρωθούν  την παραγωγή ενός  προϊόντος σε τιμή μεγαλύτερη  από την τελική τιμή πώλησής του ζημιώνοντας τη ΔΕΗ. Ωστόσο, διαπιστώθηκε ότι η «ρημάδα» η ΔΕΗ ακόμα αντέχει…

Έτσι ένας τρόπος έμεινε να ¨πέσει¨  η επιχείρηση.  Αφαιρούμε το 30% της εταιρίας  και το βάζουμε να ανταγωνιστεί το υπόλοιπο …. Πάντα προς όφελος του καταναλωτή βέβαια (!), όπως και οι αυξήσεις που έγιναν τα τελευταία χρόνια στα τιμολόγια για να μπορέσουν να πληρωθούν οι ιδιώτες έτσι ώστε να ανοίξει ο ανταγωνισμός ….Άρα λοιπόν ενώ σε όλον τον πλανήτη ο ανταγωνισμός φέρνει μείωση τιμών στην Ελλάδα φέρνει….. αύξηση!

Είναι αλήθεια ότι η δημιουργία της μικρής ΔΕΗ είναι όντως κίνηση ματ σε ότι αφορά την επιβίωση της ΔΕΗ Α.Ε.  Η νέα ΔΕΗ θα είναι ένας πραγματικός ανταγωνιστής της ΔΕΗ.  Θα μπορέσει να παράγει ρεύμα σε τιμές ανταγωνιστικές σε σχέση με την παλιά ΔΕΗ, να την στριμώξει και σε σύντομο χρόνο θα την καταστήσει προβληματική. Και εμείς αυτός ακριβώς θεωρούμε ότι είναι ο στόχος του νομοσχεδίου. Τότε λοιπόν θα τεθεί το γνωστό δίλημμα: Γιατί να πληρώνει ο ελληνικός λαός μια προβληματική επιχείρηση;  Ας απαλλάξουμε τον Έλληνα φορολογούμενο από τα βάρη, οπότε μια λύση μένει και για την παλαιά ΔΕΗ. Τι άλλο; Πώληση….

Εξήντα χρόνια τώρα η ΔΕΗ  ηλεκτροδοτεί όλη την χώρα. Εξήντα χρόνια τώρα προσφέρει στον κρατικό προϋπολογισμό και δεν αφαιρεί. Εξήντα χρόνια κάνει κοινωνικό έργο. Εξήντα χρόνια κάνει επενδύσεις οι οποίες είναι μακροπρόθεσμες και  αργούν πάρα πολύ να κάνουν απόσβεση (λιγνιτικά, υδροηλεκτικα,κτλ) και ως σκοπό έχουν την καλή λειτουργία του συστήματος.   Και αυτό θα πρέπει να συνεχίσει να κάνει. Ο ιδιώτης που προφανή και ευνόητο  στόχο του έχει το κέρδος, για ποιο λόγο δεν προχώρησε στην κατασκευή μιας λιγνιτικής  μονάδας η μιας υδροηλεκτρικής; Ποιος ο λόγος που τις θέλει έτοιμες;

Εμείς οι εργαζόμενοι στον ΑΗΣ Κομοτηνής νιώθουμε οργή. Επειδή  από την αρχή της ιστορίας ήμασταν στο μέσον αυτής της υπόθεσης  παρακολουθήσαμε από πολύ κοντά τα βήματα να γίνονται ένα ένα με μεγάλη μαεστρία. Ο ΑΗΣ    Κομοτηνής είναι η μεγαλύτερη επένδυση που έγινε ποτέ στη περιοχή της Θράκης. Και δίνεται στην νέα εταιρία ως η πιο εύκολη λύση σε σχέση με τις αντιδράσεις που υπολογίζουν σε άλλες περιοχές… Νομίζουν….

Μπορεί να μην είχαμε  κυβερνητικούς βουλευτές να μας στηρίζουν, στην φάση του σχεδιασμού της μικρής ΔΕΗ,  όπως έγινε σε άλλες περιοχές,  (ΚΑΙ ΚΑΛΩΣ ΕΓΙΝΕ) έχουμε όμως τη φωνή μας και την ψήφο μας. Αυτές ακόμα δεν μας τις πήραν. Χρέος μας να πούμε την άποψη μας στον Έλληνα καταναλωτή για το τι σημαίνει κατά τη γνώμη μας η διάλυση, στην ουσία, της ΔΕΗ.

Το μέλλον μας ως εργαζόμενοι στη νέα εταιρία αν και εφόσον το σχέδιο ολοκληρωθεί,  δε μας φοβίζει. Έτσι και αλλιώς το σύνολο των εργαζομένων εδώ προέρχονται από τον ιδιωτικό τομέα. Οι επιδόσεις του σταθμού, η ποιότητα εργασίας μας θα είναι τα όπλα μας.  Έτσι και αλλιώς  ο ΑΗΣ Κομοτηνής όπως ομολόγησαν μετά την τελευταία μεγάλη συντήρηση του σταθμού, οι διευθυντές της εταιρίας στα κεντρικά των Αθηνών λειτουργεί με κριτήρια ιδιωτικού τομέα.

Ζητάμε από την περιφέρεια ΑΜΘ  και τον Δήμο Κομοτηνής να πάρουν θέση σε ό,τι αφορά την πώληση του ΑΗΣ Κομοτηνής. Να διασφαλίσουν για λογαριασμό των πολιτών τις παροχές που σήμερα ο ΑΗΣ προσφέρει, για να μην βρεθούν οι αγρότες της περιοχής μπροστά σε ένα νέο λογαριασμό όχι ηλεκτρικού αλλά… νερού, η σχεδιαζόμενη υδροδότηση της πόλης της Κομοτηνής να συνεχιστεί κ.α.

Από τους βουλευτές του νομού μας ζητάμε να διαβάσουν το νομοσχέδιο. Αν το κάνουν αυτό και πιστέψουν ότι το όλο πλάνο θα είναι σε όφελος του Έλληνα καταναλωτή…. Τότε σε πρώτη φάση να το ξαναδιαβάσουν και αν και τότε δεν αλλάξουν γνώμη … ας το ψηφίσουν….

Υ.Γ. Αλήθεια αφού θα κοπεί το 30% της ΔΕΗ Α.Ε. δεν είναι δίκαιο σε αυτό το ποσοστό να μπει και το 30% της ηλεκτρικής παραγωγής των νησιών; Το 30% των χρεών; Το 30% των ανείσπρακτων; Ή αυτά δεν έχουν θέση στην νέα εταιρία;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΓΡΑΨΤΕ ΤΗΝ ΓΝΩΜΗ ΣΑΣ

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...