Σάββατο 17 Μαρτίου 2012

"Οι άνεργοι δεν αντέχουν την αναλγησία, ανικανότητα, φαυλότητα, μιζέρια και αβεβαιότητα"

Ο Υπεύθυνος του Τομέα Πολιτικής Ευθύνης Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Αχαΐας, κ. Νικόλαος Νικολόπουλος, με αφορμή τη διοργάνωση φόρουμ για την Κοινωνική Οικονομία, προέβη στην ακόλουθη δήλωση:

«Την ίδια στιγμή που η τριμηνιαία έρευνα της ΕΛΣΤΑΤ (4o τρίμηνο του 2011) επιβεβαιώνει τα εφιαλτικά στοιχεία της ανεργίας, που ξεπερνά πλέον το ένα εκατομμύριο συμπολίτες μας, το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, αντί να επιταχύνει τα μέτρα για την καταπολέμηση της ανεργίας, διοργανώνει προεκλογικές συνεντεύξεις και φιέστες.

Με έκπληξη διαβάσαμε την ανακοίνωση της Γραμματείας Κοινοτικών και Άλλων Πόρων για τη διοργάνωση Φόρουμ, προκειμένου «να παρουσιαστεί το πλαίσιο για το νέο θεσμό της Κοινωνικής Οικονομίας»!

Την ίδια στιγμή η δράση για την προώθηση της κοινωνικής οικονομίας καρκινοβατεί:

• Πέντε μήνες μετά την έκδοση του νόμου για την Κοινωνική Οικονομία και την Κοινωνική Επιχειρηματικότητα, ο κ. Υπουργός, έρχεται και τροποποιεί έναν νόμο που …δεν έχει εφαρμοστεί ακόμη, με τον νόμο 4052/1-3-2012. Του θυμίζουμε ότι είχαμε ήδη από το Σεπτέμβριο προειδοποιήσει για τις αδυναμίες του νομοσχεδίου που είχε παρουσιάσει και είχαμε προτείνει συγκεκριμένες προτάσεις.

• Η προχειρότητα της όλης διαδικασίας είναι έκδηλη. Οι νέες τροποποιήσεις του Ν. 4025/2012 απαιτούν την πλήρη επαναδιατύπωση της υπουργικής απόφασης που εκδόθηκε για την υλοποίησή του, με συνέπεια καινούργιες καθυστερήσεις στην υλοποίηση της δράσης.

• Καθυστερεί η νομοθέτηση του Ταμείου Κοινωνικής Οικονομίας που προβλέπει ο νόμος 4019/2011, όταν το νομοθετικό πλαίσιο είναι έτοιμο από πέρυσι!

• Καθυστερεί, επίσης, δραματικά η παρουσίαση του συγχρηματοδοτούμενου προγράμματος για την προώθηση της χρηματοδότησης των κοινωνικών επιχειρήσεων.

• Δεν έχει διαμορφωθεί η διυπουργική επιτροπή, που προέβλεπε ο νόμος 4019/2011.

Ωστόσο έχουν υλοποιηθεί και μάλιστα με ταχύτατους (!) ρυθμούς:

1 Δύο συμβάσεις έργου με νομικούς για τη …σύνταξη του νόμου (ο οποίος τροποποιείται συνεχώς).

2. Μελέτη για τη λειτουργία του Μητρώου Κοινωνικής Οικονομίας.

3. Προκήρυξη για τη δημιουργία μίας βάσης δεδομένων για το Μητρώο Κοινωνικής Οικονομίας. Μάλιστα, το συγκεκριμένο έργο κοστολογήθηκε στα 60.000, όταν στην αγορά παρόμοιας έκτασης έργα κοστίζουν περί τα 10.000 ευρώ.

4. Δημιουργία Φόρουμ ενημέρωσης.

Κατά τ’ άλλα, η Γενική Γραμματεία Κοινοτικών και Άλλων Πόρων διαθέτει πάνω από 120 άτομα και η συγκεκριμένη δομή που ασχολείται με την κοινωνική οικονομία 32.

Οι άνεργοι συμπολίτες μας και κυρίως οι νέοι δεν αντέχουν άλλες καθυστερήσεις, αναλγησία, ανικανότητα, φαυλότητα, μιζέρια και αβεβαιότητα. Απαιτούν περισσότερη διαφάνεια.

Αναζητούν ελπίδα, προοπτική, μέλλον.

Οι πόροι του ΕΣΠΑ πρέπει σήμερα να φτάσουν άμεσα στον τελικό ωφελούμενο».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΓΡΑΨΤΕ ΤΗΝ ΓΝΩΜΗ ΣΑΣ

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...