Σάββατο 21 Ιουλίου 2012

Προσφυγή στο ΣτΕ για το εργασιακό καθεστώς στα Υποθηκοφυλακεία

Τις συνταγματικές αρχές της ισότητας, της αναλογικότητας, της οικονομικής ελευθερίας αλλά και της ελευθερίας των συμβάσεων παραβιάζει η, από 4.5.2012, υπουργική απόφαση με την οποία καθορίζεται το καθεστώς των εργασιακών σχέσεων (προσλήψεις, απολύσεις, συμβάσεις κ.λπ.) των υπαλλήλων των Υποθηκοφυλακείων της χώρας.

Αυτό υποστηρίζουν επτά υποθηκοφύλακες της Αττικής, με προσφυγή που κατέθεσαν στο Συμβούλιο της Επικρατείας και ζητούν την ακύρωση της επίμαχης υπουργικής απόφασης.

Κατ΄ αρχάς, οι υποθηκοφύλακες επισημαίνουν ότι «επιτελούν μεν δημόσια λειτουργία, είναι όμως ελεύθεροι επαγγελματίες». Κατά συνέπεια η επιβολή του τρόπου πρόσληψης και απόλυσης προσωπικού των Υποθηκοφυλακείων, αλλά και ο καθορισμός των εργασιακών σχέσεων των απασχολούμενων σε αυτά, που προβλέπεται από την επίμαχη υπουργική απόφαση, αντίκειται στην συνταγματικά κατοχυρωμένη οικονομική ελευθερία και ελευθερία των συμβάσεων.

Και αυτό γιατί καταργείται η ελευθερία του υποθηκοφύλακα να επιλέγει αυτός το προσωπικό του, να καθορίζει τους όρους και το χρόνο εργασίας, να το απολύει κ.λπ.

Παράλληλα όμως, υπογραμμίζουν οι επτά, όχι μόνον η αρχή της αναλογικότητας δεν τηρήθηκε αλλά ούτε και η αρχή της ισότητας, καθώς ουδείς ιδιαίτερος λόγος υπάρχει για τη διαφοροποίηση των εργοδοτών άμισθων υποθηκοφυλάκων, σε σχέση με τους λοιπούς εργοδότες ελεύθερους επαγγελματίες (δικηγόρους, συμβολαιογράφους, γιατρούς), οι οποίοι επιτελούν ομοίως δημόσια λειτουργήματα.

Ακόμη, υποστηρίζουν οι υποθηκοφύλακες, ότι παραβιάζεται και το άρθρο 43 του Συντάγματος, καθώς παρόμοια θέματα πρέπει να καθορίζονται με Προεδρικά Διατάγματα και όχι με υπουργική απόφαση, όπως έγινε στην προκειμένη περίπτωση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΓΡΑΨΤΕ ΤΗΝ ΓΝΩΜΗ ΣΑΣ

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...