Σημαντικές αλλαγές και ανατροπές φέρνει στο δημόσιο Σύστημα Κοινωνικών Ασφαλίσεων το κυβερνητικό νομοσχέδιο, που κατατέθηκε την Παρασκευή στη Βουλή. Ανοιχτό δε, αφήνει το ενδεχόμενο νέων αλλαγών ανά διετία μετά το 2011, στη βάση αναλογιστικών μελετών.
Μεταξύ άλλων το νομοσχέδιο προβλέπει γενικό όριο ηλικίας συνταξιοδότησης το 65ο, κατάργηση 13ης και 14ης σύνταξης, μείωση συντάξεων και μεγάλες αλλαγές για γυναίκες και μητέρες.
Ενστάσεις για αντισυνταγματικότητα κάποιων διατάξεων έχει ήδη εκφράσει το Ελεγκτικό Συνέδριο.
Για «ταφόπλακα» εργασιακών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων, μιλά η Αριστερά και καλεί σε σε αγώνα διαρκείας για την αποτροπή του «κοινωνικού και εργασιακού μεσαίωνα».
Ειδικότερα, το νομοσχέδιο προβλέπει καταρχάς ως νέο γενικό όριο ηλικίας συνταξιοδότησης το 65ο έτος ή το 60ό, αλλά με 40 χρόνια εργασίας και ασφάλισης. Καταργείται δηλαδή η 35ετία ή 37ετία που ίσχυε μέχρι σήμερα.
Από τον κανόνα αυτό εξαιρούνται μόνο οι ασφαλισμένοι πριν από το 1983 στις ΔΕΚΟ, τις Τράπεζες, τα ταμεία του Τύπου κλπ, όπου ισχύει η 35ετία χωρίς όριο ή 37ετία στο 58ο έτος.
Για τις διατάξεις αυτές που οδηγούν σε σημαντική αύξηση των χρόνων ασφάλισης δημιουργείται ως αντισταθμιστικό μέτρο η δυνατότητα αναγνώρισης πλασματικού χρόνου μέχρι τα επτά έτη (χρόνος ανεργίας, σπουδών, ασθένειας, κύησης - λοχείας κλπ).
Αλλάζει ριζικά ο τρόπος υπολογισμού των συντάξεων. Θεσμοθετείται η έννοια της βασικής σύνταξης ύψους 360 ευρώ (σημερινές τιμές) η οποία είναι το τμήμα των συντάξιμων αποδοχών που εγγυάται πλέον και χρηματοδοτεί το δημόσιο.
Ως προς τις υπόλοιπες συντάξιμες αποδοχές ορίζεται τελικά ποσοστό αναπλήρωσης 64% ενώ σ' αυτές προστίθεται η επικουρική σύνταξη.
Σύμφωνα με την ηγεσία του υπουργείου, το σύστημα αυτό οδηγεί σε αύξηση των συντάξεων στις συντάξιμες αποδοχές έως τα 1500 ευρώ, ενώ για τις μεγαλύτερες συντάξεις προκύπτουν μειώσεις που μεσοσταθμικά για το σύνολο του συστήματος υπολογίζονται στο 7%.
Καταργείται η 13η και 14η σύνταξη στον δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα, όπως προέβλεπε το μνημόνιο με τους δανειστές της χώρας που όριζε τις ετήσιες συντάξεις ως 12. Ο κ. Λοβέρδος υπογράμμισε ότι θα ισχύει ως προνοιακή επιδότηση η αντικατάσταση της 13ης και 14ης σύνταξης με το επίδομα των 400 ευρώ για τα Χριστούγεννα και 200 ευρώ για το Πάσχα και 200 ευρώ για το καλοκαίρι.
Σχετικά με τα όσα μέχρι σήμερα έχουν δημοσιευτεί για τις αλλαγές που θα επιφέρει το νέο ασφαλιστικό σύστημα οι κύριοι Λοβέρδος και Κουτρουμάνης διευκρίνισαν ότι η βασική σύνταξη θα καταβάλλεται στον ασφαλισμένο κατά τη συνταξιοδότησή του και όχι κατ' ανάγκη στα 65. Η βασική σύνταξη θα καταβάλλεται ολόκληρη σε όλους τους δικαιούχους, δεν θα έχει δηλαδή εισοδηματικά κριτήρια.
Επίσης είπαν ότι δεν καταργείται η σύνταξη χηρείας και η σύνταξη στις άγαμες θυγατέρες.
Ως προς τη συνταξιοδότηση μητέρων με ανήλικα παιδιά καθορίζεται: από 1/1/2011 στο 52ο έτος, από 1/1/2012 στο 55ο έτος και από 1/1/2013 στο 65ο έτος. Μητέρες με ανήλικα παιδιά δικαιούνται μειωμένη σύνταξη από 1/1/2011 με τη συμπλήρωση του 50ού έτους από 1/1/2012 στο 53ο έτος και από 1/1/2013 στο 60ό έτος.
Οι νεοπροσλαμβανόμενοι στο δημόσιο εντάσσονται στο ΙΚΑ από το 2011.
Το Νομοσχέδιο θεσμοθετεί το ενιαίο σύστημα παροχών υγείας, όπου εντάσσονται όλες οι μονάδες υγείας των ασφαλιστικών ταμείων και σταδιακά ενοποιούνται οι κανόνες και οι παροχές που αφορούν την περίθαλψη.
Ορίζει επίσης την εισφορά αλληλεγγύης συνταξιούχων (νέος ΛΑΦΚΑ) της τάξης 3% από τα 1400 ευρώ που αυξάνεται κλιμακωτά ως 10% στις συντάξεις που υπερβαίνουν τα 3.500 ευρώ.
Θεσπίζεται ακόμη ενιαίο σύστημα ελέγχου των συντάξεων και οι συναλλαγές των ταμείων μέσω των τραπεζών.
Ο κ. Λοβέρδος έκανε λόγο για αλλαγές απολύτως αναγκαίες για την πατρίδα αλλά και τους ασφαλισμένους και σημείωσε ότι το νομοσχέδιο κατατέθηκε ήδη στη Βουλή και θα εισαχθεί στην Ολομέλεια για συζήτηση την μεθεπόμενη Τρίτη.
Το νομοσχέδιο περιλαμβάνει ακόμα τις διατάξεις για τις αλλαγές στα εργασιακά. Με εξαίρεση τις διατάξεις για το θεσμό μεσολάβησης και διαιτησίας η κυβέρνηση αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο, αν οι κοινωνικοί εταίροι συμφωνήσουν για τα θέματα αυτά, να εντάξει τη συμφωνία τους σε επόμενο σχέδιο νόμου (που θα αφορά το σώμα επιθεωρητών εργασίας). Αν μια τέτοια συμφωνία δεν γίνει εφικτή τις επόμενες ημέρες η κυβέρνηση θα προχωρήσει και στη θεσμοθέτηση των αλλαγών στα εργασιακά.
Οι αλλαγές αυτές αφορούν τα εξής θέματα: ο θεσμός της διαιτησίας διατηρείται αλλά σε αυτόν μπορεί ένας εκ των κοινωνικών εταίρων να προσφύγει μονομερώς όταν το άλλο μέρος αρνήθηκε τη μεσολάβηση και τα εργατικά σωματεία μπορούν να προσφύγουν μονομερώς για θέματα που δεν αφορούν συλλογικές συμβάσεις εργασίας.
Το ποσοστό ομαδικών απολύσεων σε επιχειρήσεις με πάνω από 30 εργαζόμενους αυξάνεται στο 5%. Η αποζημίωση απόλυσης διατηρείται, ενώ θεσμοθετείται η υποχρέωση καταβολής του 50% της αυτασφάλισης για 3 χρόνια σε απολυμένους ηλικίας 55 έως 60 ετών και το 80% της αυτασφάλισης για απολυμένους μεγαλύτερους των 60 ετών. Για τους νεοπροσλαμβανόμενους δίνεται η δυνατότητα στους εργοδότες να πληρώνουν το 84% του κατώτατου μισθού ή ημερομισθίου που ορίζει η εθνική σύμβαση, ενώ το υπόλοιπο ποσόν θα καταβάλλεται από προγράμματα του ΟΑΕΔ για τα οποία όπως υπογράμμισε ο κ. Λοβέρδος οι πόροι είναι διασφαλισμένοι.
Για ταφόπλακα δικαιωμάτων μιλά η Αριστερά
Για έγκλημα σε βάρους του λαού και της νεολαίας μιλά το ΚΚΕ.
«Η κυβέρνηση με θράσος και κυνικότητα βάζει βαριά ταφόπλακα σε κατακτήσεις που αφορούν στα όρια συνταξιοδότησης, στις συντάξεις, στις παροχές για τις οποίες οι προηγούμενες γενιές εργαζομένων μάτωσαν για να υπάρξουν. Θίγει όλους τους εργαζόμενους αλλά κυριολεκτικά ρίχνει στον Καιάδα τους νέους εργαζόμενους και τις εργαζόμενες γυναίκες. Σφαγιάζει τους κάτω των 60 ετών», αναφέρει στην ανακοίνωσή του.
«Τώρα είναι ώρα να αναλάβουν οι εργαζόμενοι, οι εργαζόμενες, οι νέοι, οι αυτοαπασχολούμενοι την ευθύνη τους. Έχουν χρέος να σηκώσουν το κεφάλι, να πάρουν τη θέση τους στον οργανωμένο ταξικό αγώνα για να εμποδίσουμε αυτό το μεγάλο έγκλημα σε βάρος του λαού και της νεολαίας. Ο οργανωμένος αποφασιστικός αγώνας για την ανατροπή του μνημονίου και συνολικά των επιλογών κυβέρνησης - ΕΕ - πλουτοκρατίας θα είναι δύσκολος και σκληρός, αλλά είναι μονόδρομος για να κατακτήσει ο λαός τα σύγχρονα δικαιώματά του στην εργασία, στην Ασφάλιση, συνολικά στη ζωή» καταλήγει το ΚΚΕ.
Για κατεδάφιση ασφαλιστικών και εργασιακών δικαιωμάτων μιλά ο ΣΥΡΙΖΑ και καλεί επίσης σε αγώνα διαρκείας για την αποτροπή του κοινωνικού και εργασιακού μεσαίωνα.
Ειδικότερα, στο μαζικό διάβημα που πραγματοποίησε ο ΣΥΡΙΖΑ κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του Υπουργικού Συμβουλίου ο Δημ.Στρατούλης, της επιτροπής Εργατικής Πολιτικής, δήλωσε: «Η κυβέρνηση αποφάσισε να κατεδαφίσει ασφαλιστικά και εργασιακά δικαιώματα που κατακτήθηκαν εδώ κι έναν αιώνα. Όλοι και όλες στους δρόμους του αγώνα και στην πανεργατική απεργία την Τρίτη.»
»Το επιχείρημα του Πρωθυπουργού ότι 'αμαρτάνει για τη σωτηρία της πατρίδας' είναι παραμύθι που δεν το πιστεύουν πλέον ούτε τα μικρά παιδιά. Την πατρίδα δεν τη σώζεις όταν στέλνεις τους ασφαλισμένους της στον καιάδα και τους νέους της σε εργασιακό καθεστώς δουλείας.»
»Όσοι και όσες μοχθούν να τα βγάλουν πέρα μόνο από την εργασία, το μισθό ή τη σύνταξή τους και βλέπουν την κυβέρνηση να πετάει τους κόπους τους μιας ζωής στο καλάθι των αχρήστων, οφείλουν στον εαυτό τους και στα παιδιά τους να αγωνιστούν για να ανατρέψουν αυτή τη βάρβαρη και αντικοινωνική κυβερνητική πολιτική. Για ν' ανοίξουν επίσης το δρόμο για μία άλλη πορεία της χώρας μας έξω από το μηχανισμό στήριξης ΔΝΤ - ΕΕ με ανάπτυξη και παραγωγική ανασυγκρότησή της, που θα διασφαλίζει για όλους και όλες την απασχόληση, τους μισθούς και την κοινωνική προστασία».
Για το ίδιο θέμα το μέλος της επιτροπής εργατικής πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ, Μάρκος Μπασιούκας, δήλωσε: «η κυβέρνηση με την ΕΕ και το ΔΝΤ οδηγούν τους εργαζόμενους, τη νεολαία, όλο το λαό και ιδιαίτερα τη νέα γενιά στη φτώχεια, την εξαθλίωση και τον αργό θάνατο. Οδηγούν συνειδητά τη χώρα στο μεσαίωνα και εκθεμελιώνουν όλα τα κοινωνικά δικαιώματα. Καλούμε τους εργαζόμενους, τη νεολαία, όλο το λαό, να πάρει μαζικά μέρος στην απεργία και στις διαδηλώσεις την Τρίτη 29/06. Στέλνουμε μήνυμα στον Πρωθυπουργό, τους βουλευτές και όσους ψήφισαν το μνημόνιο ότι θα μας βρίσκουν παντού μπροστά τους. 'Δεν θα τους αφήσουμε σε χλωρό κλαρί' όλο το καλοκαίρι μέχρι να πάρουν τα μέτρα πίσω ή να παραιτηθούν και να φύγουν».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
ΓΡΑΨΤΕ ΤΗΝ ΓΝΩΜΗ ΣΑΣ