Πέμπτη 10 Ιουνίου 2010

Σαρωτικές αλλαγές σε ομαδικές απολύσεις, αποζημιώσεις και βασικό μισθό

Με διαδικασίες-εξπρές, εντός του καλοκαιριού, το υπουργείο Εργασίας θα προωθήσει μέτρα-«φωτιά» για τις εργασιακές σχέσεις, στο πλαίσιο του μνημονίου που υπέγραψε η κυβέρνηση με ΔΝΤ-ΕΕ-ΕΚΤ.

Όπως επισημαίνεται σε σχετικό δημοσίευμα της εφημερίδας Τα Νέα, η κυβέρνηση θα αποφασίσει και θα καθορίσει με Προεδρικά Διατάγματα και υπουργικές αποφάσεις, το αργότερο εντός του καλοκαιριού, τις τελικές αλλαγές.

Στις 16 Ιουνίου λήγει η διορία που έχει δώσει ο υπουργός Εργασίας Ανδρέας Λοβέρδος στους εκπροσώπους των κοινωνικών εταίρων (εργοδότες και εργαζομένους) προκειμένου, γραπτώς, να καταθέσουν τις προτάσεις τους. 

Οι βασικές ανατροπές που επέρχονται, προβλέπουν:

1) Τον επανακαθορισμό του ύψους και του τρόπου καταβολής της αποζημίωσης των απολυομένων (ιδιωτικός τομέας). Η μείωση του ποσού της αποζημίωσης λόγω απόλυσης υπολογίζεται ότι θα είναι 20%-40%, δεν θα ισχύει η σημερινή διάκριση μεταξύ εργατών και υπαλλήλων (οι τελευταίοι εισπράττουν μεγαλύτερες αποζημιώσεις) και θα καταβάλλεται σε δόσεις.

Σύμφωνα με άλλες πηγές, η μείωση μπορεί να ανέλθει στο 50%. Ο υπουργός Οικονομικών Γ.Παπακωνσταντίνου φέρεται να υποστηρίζει μικρότερες περικοπές, της τάξεως του 20%.

2) Την αύξηση του ορίου των ομαδικών απολύσεων. Ήδη έχει καθοριστεί στο 4% από 2% για επιχειρήσεις με προσωπικό πάνω από 200 εργαζομένους και συζητείται να αλλάξει και η ισχύουσα διαδικασία της έγκρισης των απολύσεων.

3) Μέτρα αποτροπής των απολύσεων εργαζομένων μεγάλης ηλικίας που βρίσκονται στο στάδιο πριν από τη συνταξιοδότηση.

4) Χαμηλότερες αμοιβές για ειδικούς όρους απασχόλησης για τους νέους ηλικίας κάτω των 25 ετών που εισέρχονται για πρώτη φορά στην αγορά εργασίας (το σχέδιο προβλέπει αμοιβή ίση με το 80% του κατώτατου μισθού).

5) Ειδικούς, ευνοϊκούς για τις επιχειρήσεις, όρους απασχόλησης και ασφάλισης, κυρίως μέσω επιδοτήσεων του ΟΑΕΔ, των νέων που απασχολούνται με συμβάσεις μαθητείας. 

6) Τον επανακαθορισμό της ανώτατης διάρκειας των συμβάσεων ορισμένου χρόνου.

7) Την αλλαγή της διαδικασίας προσφυγής στον Οργανισμό Μεσολάβησης και Διαιτησίας. Ο ΟΜΕΔ θα μπορεί να παρεμβαίνει για να επιλύει διαφορές, εργατικές ή μισθολογικές, εφόσον το ζητήσουν από κοινού οι εκπρόσωποι των εργαζομένων και οι εργοδότες (και όχι μόνο τα συνδικάτα).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΓΡΑΨΤΕ ΤΗΝ ΓΝΩΜΗ ΣΑΣ

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...