Τετάρτη 26 Δεκεμβρίου 2012

Βόμβα: 5 δισ. κόστισαν οι συντάξεις «μαϊμού» σε μια 10ετία

Περίπου 5 δις ευρώ επιβαρύνθηκε το ελληνικό δημόσιο την τελευταία δεκαετία από τις συντάξεις που δίνονταν σε πολίτες που δεν τη δικαιούνταν, ακόμη και σε… νεκρούς. Τα στοιχεία που βγαίνουν από την απογραφή σε όλα τα ταμεία δείχνουν ότι υπήρχαν περίπου 46.000 συντάξεις «μαϊμού» οι οποίες επιβάρυναν τον ετήσιο προϋπολογισμό με ένα ποσό πάνω από 300 εκατ. ευρώ.

Το υπουργείο Εργασίας επισημαίνει ότι θα ζητήσει να επιστροφούν τα χρήματα από αυτούς που τα έπαιρναν παράνομα ενώ την Πέμπτη συγκαλείται ευρεία σύσκεψη με κύριο θέμα την καταγραφή των συντάξεων και την αποφυγή στο μέλλον του φαινομένου να δίνονται σε άτομα που δεν τις δικαιούνται αλλά και σε συνταξιούχους που έχουν πεθάνει.

Στη σύσκεψη υπό τον Γ. Βρούτση, θα συμμετάσχουν οι υφυπουργοί Εσωτερικών και Διοικητικής Μεταρρύθμισης, καθώς και ο γενικός γραμματέας Πληροφοριακών Συστημάτων, Χάρης Θεοχάρης. Εκεί θα μπουν στο τραπέζι και οι αλλαγές που πρέπει να γίνουν στο σχέδιο "Αριάδνη", το οποίο έχει θέσει σε λειτουργία το υπουργείο Εργασίας και προβλέπει - μεταξύ άλλων - τη δήλωση σε συμβολαιογράφο των θανάτων, προκείμενου να ενημερώνονται τα ασφαλιστικά ταμεία και να διακόπτεται η χορήγηση συντάξεων , ενώ από τις 21 Δεκεμβρίου έχει τεθεί σε ισχύ η ηλεκτρονική βάση δεδομένων συντάξεων και συνταξιούχων.

Ωστόσο, τα πιστοποιητικά για κάθε αλλαγή της οικογενειακής κατάστασης που ζητούνταν στο σχέδιο «Αριάδνη» κόστιζαν 45 ευρώ σε συμβολαιογράφους και για το λόγο αυτό το υπουργείο Εργασίας φαίνεται να υπαναχωρεί και αν επεξεργάζεται νέο σχέδιο. Στο αναθεωρημένο σχέδιο προβλέπεται ενεργή εμπλοκή των ληξιαρχείων, αφού οι θάνατοι και οι γεννήσεις θα δηλώνονται όπως πάντα στα ληξιαρχεία από τους πολίτες.
Από εκεί ένας πιστοποιημένος υπάλληλος, ένας ληξίαρχος δηλαδή θα έχει ειδικό κωδικό μέσω του οποίου θα έχει πρόσβαση στην ειδική βάση δεδομένων που θα έχει δημιουργηθεί από το υπουργείο Εσωτερικών και από εκεί το υπουργείο θα προωθεί τα στοιχεία στην ΗΔΙΚΑ αυθημερόν.

ΗΜΕΡΗΣΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΓΡΑΨΤΕ ΤΗΝ ΓΝΩΜΗ ΣΑΣ

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...