Πέμπτη 29 Σεπτεμβρίου 2011

Ν.Νικολόπουλος: “Η κυβέρνηση εισάγει το μέτρο της εργασιακής εφεδρείας ως "προθάλαμο" απόλυσης


“H Νέα Δημοκρατία προτείνει το θεσμό της εργασιακής εφεδρείας για την αποφυγή της απόλυσης. Η Κυβέρνηση τον εισάγει ως προθάλαμο της απόλυσης. Και απόλυση σε συνθήκες ύφεσης, εκτόξευσης των ποσοστών της ανεργίας και πανδημίας «λουκέτων» ισοδυναμεί με θανατική καταδίκη.

Όταν υποστηρίξαμε την πρότασή μας, το ΠΑΣΟΚ λοιδορούσε και κατά την πάγια τακτική του λαϊκισμού και των ψεμάτων, υποστήριζε πως δεν τίθεται ζήτημα απολύσεων στον δημόσιο τομέα.

Τώρα όμως, ΄΄πετώντας΄΄ χιλιάδες πολίτες στον ΄΄σκουπιδοντενεκέ΄΄, εφαρμόζει την εργασιακή εφεδρεία και σε φορείς που ακόμα και η πιο ακραία αντικοινωνική πολιτική θα ντρεπόταν να εφαρμόσει, όπως τα ιδρύματα νοσηλείας και υποστήριξης ειδικών πληθυσμιακών ομάδων. Τέλος, στο ερώτημα: ΄΄Γιατί προκρίνετε «διακριτική μεταχείριση» για τους απασχολούμενους στο δημόσιο τομέα;΄΄

Η απάντηση που έδωσε ο Τομεάρχης Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης κ. Νίκος Νικολόπουλος είναι: «Αυτό δεν το προκρίνουμε εμείς, υπάρχει ήδη. Επί πλέον, μαζικές απολύσεις από το δημόσιο θα οδηγήσουν σε πρόσθετες μαζικές απολύσεις και από τον ιδιωτικό τομέα. Αυτό δεν το θέλει κανείς».

Αυτά μεταξύ άλλων είπε σε ραδιοφωνικές συνεντεύξεις ο βουλευτής Αχαΐας κ. Νίκος Νικολόπουλος στους δημοσιογράφους κ. Τ. Νικολόπουλο και Χρ. Ρουμελιώτη.

Ο υπεύθυνος του Τομέα Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης της Ν.Δ., βουλευτής Αχαΐας Νίκος Ι. Νικολόπουλος μιλώντας και στον ραδιοφωνικό σταθμό REAL FM και στο δημοσιογράφο Νίκο Χατζηνικολάου, μεταξύ άλλων ε:

«Θυμίζω πως στη Νέα Δημοκρατία προτείναμε τον θεσμό της εργασιακής εφεδρείας, αναγνωρίζοντας την ανάγκη περιορισμού του δημοσίου τομέα, κατά τρόπο όμως που αφ’ ενός δεν θα οδηγούσε στην άμεση απόλυση δεκάδων χιλιάδων εργαζομένων και αφ’ ετέρου, θα έδινε τη δυνατότητα σε όσους τίθονταν σε καθεστώς εργασιακής εφεδρείας να μην χάσουν την οικονομική και κοινωνική τους αξιοπρέπεια».

Ο κ. Νικολόπουλος αναλύοντας την πρόταση της Ν.Δ. είπε: εμείς προτείναμε την λήψη από τον εργαζόμενο των βασικών αποδοχών του. Επίσης την εξασφάλιση έως τη σύνταξη όσων είναι πάνω από 50 ετών και έως έξι χρόνια, για όσους είναι από 30 έως 50 ετών. Και αυτά, υπό την προϋπόθεση πως η οικονομία θα ανέκαμπτε και θα δημιουργούνταν θέσεις εργασίας, ενώ στην αντίθετη περίπτωση, τα όρια εφεδρείας θα παρατείνονταν.

Ο κ. Νικολόπουλος στις επίμονες ερωτήσεις για το περιεχόμενο της πρότασης της Ν.Δ. και της υπόσχεσης που δίνουν προς τους απολυμένους, απάντησε ότι : «η αγωνία των εργαζομένων για το μέλλον δεν επιτρέπουν ούτε ωραιοποιήσεις, ούτε λαϊκισμούς , ούτε υποσχεσιολογία. Φυσικά απαντούμε θετικά στις προκλήσεις του περιορισμού του κράτους και των δαπανών του, αλλά αντιμετωπίζουμε με σεβασμό την αξιοπρέπεια και το δικαίωμα στην εργασία όλων των εργαζομένων.

Έτσι στη συγκέντρωση που είχαμε στη Συγγρού με εκπροσώπους από τους 500 φορείς που θα εφαρμοστεί το μέτρο, δεσμευθήκαμε ότι θα επαναδιαπραγματευθούμε άμεσα και σε προτεραιότητα το καθεστώς εφεδρείας έτσι ώστε να μετατραπεί σε αυτό που εμείς προτείνουμε. Σε όλους τους υποψηφίους για εφεδρεία, τους μετέφερα την ΄΄γραμμή΄΄: «ότι για μας, έχουν ενεργή εργασιακή σχέση και δεν θα απολυθούν».

Στην ερώτηση αν δεχθεί η Τρόικα αυτή τη λύση ο κ. Νικολόπουλος είπε:

“Η καλύτερη απάντηση σε όσους υποστηρίζουν ότι δεν μπορεί να γίνει επαναδιαπραγμάτευση, αποτελεί η προχθεσινή επισήμανση από τον Αντιπρόεδρο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στην Αθήνα, Μπομπ Τράα, κατά την ομιλία του στο συνέδριο του «Εconomist», ο οποίος είπε «Το λεγόμενο Μνημόνιο δεν είναι κάτι το οποίο είναι σαν τις πλάκες του Μωυσή». Είναι κάτι που αλλάζει, είναι δυναμικό, εξελίσσεται και μεταβάλλεται. Τα ζητούμενα στο Μνημόνιο δεν είναι τίποτα άλλο παρά στόχοι που πρέπει να μεταφραστούν όμως με συγκεκριμένα μέτρα».

Ο Τομεάρχης κ. Νίκος Νικολόπουλος κατέληξε λέγοντας:

“Με αυτό το δεδομένο εκφράζουμε την βούλησή μας να διαπραγματευθούμε τη δική μας άποψη για την εφεδρεία. Δηλαδή μείωση αποδοχών του «υπεράριθμου» προσωπικού χωρίς απολύσεις. Άλλωστε με την εφεδρεία που εφαρμόζεται σήμερα, είπε χαρακτηριστικά, δεν υπάρχει καμιά απόλυση για ένα χρόνο.
Enhanced by Zemanta

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΓΡΑΨΤΕ ΤΗΝ ΓΝΩΜΗ ΣΑΣ

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...