Τετάρτη 21 Σεπτεμβρίου 2011

Κινητοποιήσεις σε Δημόσιο - Ιδιωτικό τομέα και ΔΕΚΟ

Την κήρυξη 24ωρης απεργίας στο Δημόσιο και στις ΔΕΚΟ, στις 5 Οκτωβρίου και γενική απεργία σε Δημόσιο και Ιδιωτικό Τομέα στις 19 Οκτωβρίου, αποφάσισαν κατά τη σημερινή κοινή τους συνεδρίαση οι διοικήσεις της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ.
«Είμαστε σε διαρκή ρήξη με πολιτικές, οι οποίες είναι απαράδεκτες καταστροφικές και χωρίς προοπτική», δήλωσε μετά τη συνεδρίαση ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ, Γιάννης Παναγόπουλος και τόνισε ότι «θα συνεχίσουμε τον αγώνα κατά της Κυβέρνησης και της «τρόικας» για όσο καιρό χρειαστεί».
«Αν η «τρόικα» απειλεί την ελληνική κοινωνία ότι έχει μπροστά της ένα «μαραθώνιο», θα πρέπει να ξέρει ότι και η δική μας απάντηση θα είναι ένας αγωνιστικός «μαραθώνιος»,» κατέληξε ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ.
Από την πλευρά του ο γενικός γραμματέας της ΑΔΕΔΥ, Ηλίας Ηλιόπουλος, χαρακτήρισε ως «εκτελεστικό απόσπασμα» το μέτρο της εργασιακής εφεδρείας, για το οποίο είπε ότι θα δημιουργήσει 250.000 νέους ανέργους, ενώ ανέφερε ότι μόνο κατά τις τελευταίες ημέρες, έχουν υποβληθεί στο Δημόσιο Τομέα, περί της 20.000 νέες αιτήσεις συνταξιοδότησης.
Κατά τη συνεδρίαση αποφασίστηκαν, εκτός από τις πανελλαδικές κινητοποιήσεις και περιφερειακές δράσεις των συνδικάτων σε όλη τη χώρα όπως συσκέψεις συλλαλητήρια και συγκεντρώσεις, ενώ μετά την πανεργατική απεργία της 19ης Οκτωβρίου θα ακολουθήσει και νέα σύσκεψη των συνδικάτων όπου θα εξετασθεί το ενδεχόμενο νέων κινητοποιήσεων.
Κινητοποιήσεις στη Θεσσαλονίκη
Απεργιακές κινητοποιήσεις ξεκινούν από αύριο, Πέμπτη, εργαζόμενοι σε φορείς του ευρύτερου δημόσιου τομέα και παραρτήματα ΔΕΚΟ στη Θεσσαλονίκη, που έχουν ενταχθεί στο καθεστώς εργασιακής εφεδρείας. Στη διάρκεια σύσκεψης, που πραγματοποιήθηκε στο Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Θεσσαλονίκης (ΕΚΘ), εκπρόσωποι εργαζομένων από 11 ΔΕΚΟ, αποφάσισαν να πραγματοποιήσουν δύο τετράωρες στάσεις εργασίας από τις 11 το πρωί, μέχρι τις 2 το μεσημέρι, αύριο και τη Δευτέρα, και να συμμετάσχουν στις 24ωρες πανελλαδικές απεργίες, που εξήγγειλαν η ΓΣΕΕ και η ΑΔΕΔΥ, στις 5 και στις 19 Οκτωβρίου.
Επίσης, θα πραγματοποιηθούν και δύο συγκεντρώσεις, η πρώτη αύριο έξω από το σιδηροδρομικό σταθμό της Θεσσαλονίκης, σε ένδειξη συμπαράστασης στους εργαζόμενους του ΟΣΕ, και η άλλη την Παρασκευή, στο χώρο μπροστά από το άγαλμα του Βενιζέλου, στην οδό Εγνατία.
Ο πρόεδρος του ΕΚΘ, Παναγιώτης Τσαραμπουλίδης, στη διάρκεια συνέντευξης τύπου που δόθηκε μετά τη σύσκεψη, έκανε γνωστό ότι τα συνδικάτα θα αναθέσουν στον καθηγητή εργατικού δικαίου, Άρη Καζάκο, να εξετάσει τη νομιμότητα των αποφάσεων που λαμβάνει η κυβέρνηση και η τρόϊκα, καθώς επίσης και αν είναι εφικτό να κινηθούν δικαστικά κατά του μέτρου της εργασιακής εφεδρείας.
«Η χώρα βρίσκεται σε καθεστώς κατοχής και η κυβέρνηση υπό αιχμαλωσία», είπε ο κ. Τσαραμπουλίδης, ο οποίος κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι φορτώνει όλα τα βάρη στους μισθωτούς και στους συνταξιούχους, ενώ, όπως ανέφερε, την ίδια ώρα αδυνατεί να πατάξει τη φοροδιαφυγή και να εισπράξει 20 δισ. ευρώ μόνο από το λαθρεμπόριο καυσίμων. Επισήμανε ακόμα ότι πολλές από τις επιχειρήσεις του ευρύτερου δημόσιου τομέα που εντάχθηκαν στο καθεστώς εργασιακής εφεδρείας, είναι αυτάρκεις, καλύπτουν τα λειτουργικά τους έξοδα και δεν επιβαρύνουν τον κρατικό προϋπολογισμό. Σύμφωνα με στοιχεία που παρέθεσε στο πολεοδομικό συγκρότημα της Θεσσαλονίκης η ανεργία, με τα επίσημα στοιχεία, έφθασε στο 21,7% και ανεπίσημα, στο 27%, ενώ, όπως είπε, μέχρι το τέλος του 2011 θα φθάσει στο 30%.
Στη σύσκεψη συμμετείχαν εκπρόσωποι των εργαζομένων από την ΕΛΒΟ, την Εγνατία Οδό, τη ΔΕΘ, τη Helexpo, το ΚΘΒΕ, το ΑΠΕ-ΜΠΕ, την ΕΤ3, το ΙΓΜΕ, τον ΟΣΕ, τον Οργανισμό Γάλακτος - Κρέατος και την Κεντρική Αγορά Θεσσαλονίκης.
Όπως είπαν όλοι οι εκπρόσωποι στις παραπάνω επιχειρήσεις όχι μόνο δεν υπάρχει πλεονάζον προσωπικό, αλλά, σύμφωνα με το οργανόγραμμα, θα έπρεπε να γίνουν και προσλήψεις. Μεταξύ άλλων, ανέφεραν ότι στην Εγνατία Οδό απασχολούνταν πριν από μερικά χρόνια 600 εργαζόμενοι και σήμερα απέμειναν 240, στη ΔΕΘ προβλέπονται 60 οργανικές θέσεις και απασχολούνται 32 άτομα, στο ΚΘΒΕ 98 αντί για 118 και στον Οργανισμό Γάλακτος - Κρέατος 82 αντί για 110.
Απεργούν εφοριακοί και τελωνειακοί
Σε 48ωρη απεργία στις 27 και 28 Σεπτεμβρίου προχωρούν οι Ομοσπονδίες των εφοριακών, των τελωνειακών και των συλλόγων υπαλλήλων του υπουργείου Οικονομικών, αντιδρώντας στο νέο μισθολόγιο για το δημόσιο.
Παράλληλα, την Τρίτη 27 Σεπτεμβρίου (στις 11 το πρωί ) έχει προγραμματισθεί παναττική συγκέντρωση των υπαλλήλων του υπουργείου Οικονομικών στην πλατεία Κοραή και πορεία προς το υπουργείο Οικονομικών.
www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ- ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΓΡΑΨΤΕ ΤΗΝ ΓΝΩΜΗ ΣΑΣ

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...