Δευτέρα, 3 Ιανουαρίου 2011

Σε αβεβαιότητα πάνω από 2.500 εργαζόμενοι στον ΟΣΕ

Κλίμα αβεβαιότητας για το εργασιακό ή και το συνταξιοδοτικό τους μέλλον, βιώνουν πάνω από 2.500 υπαλλήλους του ΟΣΕ, οι οποίοι είτε πρόκειται να μεταταγούν είτε πρόκειται να διασφαλίσουν σε σύντομο χρονικό διάστημα συνταξιοδοτικά δικαιώματα, καθώς δεν γνωρίζουν ακριβώς ποιο θα είναι το τοπίο που θα δημιουργηθεί στο πλαίσιο των μέτρων που έχει εξαγγείλει η κυβέρνηση και στα οποία, όπως υποστηρίζουν οι συνδικαλιστές, υπάρχουν ακόμη πολλές ασάφειες που θα πρέπει να διευκρινιστούν.
Μιλώντας στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Σιδηροδρομικών (ΠΟΣ) Θανάσης Λεβέντης, εξήγησε ότι μέχρι στιγμής έχουν υποβληθεί περίπου 1.300 αιτήσεις για μετατάξεις και συγκεκριμένα 900 από τον ΟΣΕ και 400 από την ΤΡΑΙΝΟΣΕ. Η πλειονότητα των αιτήσεων προέρχεται από υπαλλήλους που εργάζονταν μέχρι πρότινος σε δρομολογιακές γραμμές που κλείνουν, όπως της Πελοποννήσου και της Βόρειας Ελλάδος.
Παράλληλα, έχουν υποβάλει αίτηση εξόδου από την υπηρεσία περίπου 400 άτομα -ασυνήθιστα μεγάλος αριθμός- τα οποία έχουν ήδη κατοχυρώσει συνταξιοδοτικά δικαιώματα, ενώ άλλα 250 άτομα πρόκειται να τα κατοχυρώσουν το επόμενο εξάμηνο. Για αυτούς, ο κ. Λεβέντης είπε ότι ήδη έχουν έλθει σε επαφή με τον αναπληρωτή υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Γιώργο Κουτρουμάνη, ώστε αν είναι δυνατόν να μη μεταταγούν και χάσουν ασφαλιστικά δικαιώματα δεκαετιών.
Για την κατάργηση δρομολογίων, κυρίως στη Πελοπόννησο και τη Βόρεια Ελλάδα, ο κ. Λεβέντης δήλωσε ότι οι εργαζόμενοι είναι κατηγορηματικά αντίθετοι με το συγκεκριμένο μέτρο, το οποίο χαρακτήρισε λάθος, καθώς θα οδηγήσει σε συρρίκνωση του Οργανισμού, ενώ μένουν χωρίς δουλειά εκατοντάδες εργαζόμενοι.
Σχετικά με τις αποδοχές των εργαζομένων, ο κ. Λεβέντης εμφανίστηκε μάλλον απογοητευμένος από την πρόταση που υπάρχει, αλλά και αποφασισμένος να διεκδικήσουν οι εργαζόμενοι τα δικαιώματά τους με όλα τα μέσα που διαθέτουν. Όπως είπε ο ίδιος, σύμφωνα με την πρόταση που υπάρχει, οι μειώσεις αναμένεται να κυμανθούν από 25% έως 45%, αν και όπως τόνισε, βρίσκονται σε εξέλιξη διαπραγματεύσεις, ώστε να βρεθεί μια κοινή συνισταμένη. Τόνισε ιδιαίτερα ότι οι μειώσεις των μισθών συμπαρασύρουν και τις αποδοχές όσων πρόκειται να βγουν στο μέλλον στη σύνταξη. Μάλιστα, δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να κατατεθούν προσφυγές στη Δικαιοσύνη.
Αύριο, το προεδρείο της ΠΟΣ θα έχει συνάντηση με τη Διοίκηση του ΟΣΕ, προκειμένου να συζητήσουν μεγάλο πλέγμα θεμάτων που αφορά τους εργαζόμενους, ενώ θα ζητήσουν συνάντηση και με την ηγεσία του υπουργείου Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων.
TVXS.GR

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΓΡΑΨΤΕ ΤΗΝ ΓΝΩΜΗ ΣΑΣ

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...