Τρίτη 4 Ιανουαρίου 2011

Παραμένουν προσωρινά στις θέσεις τους 240 συμβασιούχοι στο Δ. Αθηναίων

Εντολή να παραμείνουν στις θέσεις τους 240 συμβασιούχοι του τομέα καθαριότητας στον Δήμο της Αθήνας μέχρι να εκδοθεί οριστική απόφαση από τη Δικαιοσύνη έδωσε το Μονομελές Πρωτοδικείο Αθηνών, δίνοντας προσωρινά μία λύση στο πρόβλημα με τα σκουπίδια στους δρόμους της πρωτεύουσας. Ανάσα λίγων ημερών χαρακτηρίζει την απόφαση ο πρόεδρος του σωματείου των συμβασιούχων, Γιάννης Κλειδέρης, τονίζοντας, ωστόσο, πως αν υπήρχαν άτομα να καλύψουν τις κενές θέσεις, η απόφαση του δικαστηρίου θα ήταν αρνητική...

Στη δίκη κατέθεσε ο εκπρόσωπος των εργαζομένων, ο οποίος τόνισε ότι οι συμβασιούχοι καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες, ενώ δήλωσε ότι αποτελούν το 50% της δύναμης καθαριότητας, με αποτέλεσμα εάν αποχωρήσουν να προκύψει σοβαρό πρόβλημα.
Η δημοτική αρχή, από την πλευρά της, ζήτησε από το δικαστήριο να αναβληθεί η συζήτηση της υπόθεσης, ωστόσο το αίτημα αυτό απορρίφθηκε, καθώς έχουν ήδη προηγηθεί δύο αναβολές.
Σχολιάζοντας την απόφαση στο tvxs.gr, ο πρόεδρος του σωματείου των εργαζομένων στον τομέα της καθαριότητας, Γιάννης Κλειδέρης υπογραμμίζει πως «δεν δίνει καμία διαβεβαίωση στους συμβασιούχους, τους αφήνει στην αβεβαιότητα, χωρίς να γνωρίζουν τι θα γίνει σε 20 ημέρες που θα βγει η οριστική τους απόφαση. Εμείς πιστεύουμε ότι η κατάσταση αυτή θα τραβήξει περίπου 2 μήνες. Πρόκειται δηλαδή για μια αναπνοή 2 μηνών για τους συμβασιούχους. Το πρόβλημα όμως δεν λύνεται έτσι, καθώς στις 20 του μηνός έχουμε το άλλο δικαστήριο στον Άρειο Πάγο, όπου θα κριθούν όλα».

«Πιστεύω - και από το λίγο που τα είπαμε με τον καινούργιο δήμαρχο – ότι 350 άτομα που εργάζονται στην αποκομιδή να παραμείνουν. Τους χρειαζόμαστε, ξέρουν τη δουλειά τους, έχουν δουλέψει, έχουν εκπαιδευτεί... για να μην φτάσουν τα σκουπίδια στην κατάσταση που είχαν φτάσει. Η χθεσινή απόφαση του Πρωτοδικείου δεν μας είπε απολύτως τίποτα. Ξέραμε την έκβαση της υπόθεσης. Ήταν μια απλή αναπνοή για τα παιδιά και παράλληλα η παράταση μιας κατάστασης αβεβαιότητας», προσθέτει ο κ. Κλειδέρης.

Σχετικά με την αναμενόμενη απόφαση του Αρείου Πάγου δηλώνει ότι «μας τρομάζει πολύ γιατί θεωρούμε εξαιρετικά δύσκολο να υπάρξει δικαίωση. Τα δικαστήρια, όσα χρόνια είμαι συνδικαλιστής, θετικές αποφάσεις δεν έχουν βγάλει ποτέ. Όπως δεν θα βγει και τώρα. Αν είχαν άτομα για να μπορέσουν να καλύψουν τις κενές θέσεις που υπάρχουν... γιατί αν φύγουν οι συμβασιούχοι αυτή τη στιγμή... το 70% της αποκομιδής δουλεύει με συμβασιούχους και το 30% με μόνιμους. Αν είχαν άτομα, τα παιδιά θα τα είχαν ήδη διώξει και η χθεσινή απόφαση θα ήταν απευθείας αρνητική. Τώρα καθυστερούν μέχρι τις 20 του μηνός για να φέρουν άτομα από άλλες υπηρεσίες».

Κατά τον κ. Κλειδέρης, «όλοι υποστηρίζουν ότι καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες. Πείτε μου μια σύμβαση που δεν το λέει αυτό... Υπάρχουν, όμως, πολλά άτομα που δεν καλύπτουν τέτοιες ανάγκες. Εμείς μιλάμε για αυτούς που είναι απαραίτητοι. Αυτό που με καθησυχάζει είναι ότι ο καινούργιος δήμαρχος σε αυτό το θέμα έδειξε μια μεγάλη ευαισθησία. Και πιστεύω ότι κάτι μπορεί να γίνει... έστω και για 350 άτομα. Δεν ζητάμε να γίνει κάτι για τους παραπάνω από 2.000 συμβασιούχους του δήμου. Αυτοί που δεν καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες να φύγουν. Σαν πρόεδρος, είπα στη δημοτική αρχή ότι θα τους πάω τα άτομα που καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες. Πού δούλεψαν, ποιους δρόμους σκούπισαν, με ποιο αυτοκίνητο πήγαν και μάζεψαν τα σκουπίδια... Μια αξιοκρατία πλέον, όπως τη θέλουν».

Καταλήγοντας, ο πρόεδρος του σωματείου σημειώνει πως «Θα την πληρώσουν οι δημότες και οι εργαζόμενοι, γιατί μιλάμε για 350 άτομα που τα έχουμε ανάγκη. Αν απολυθούν αύριο, δεν θα γίνει η αποκομιδή. Και αν τους διώξουν και φέρουν άλλους 350, εγώ κρίνω ότι γίνεται με αποκλειστικά κομματικά κριτήρια. Διότι μιλάμε για άτομα της ΝΔ – όχι όλα, τα περισσότερα – που θα αντικατασταθούν από άλλους. Εγώ δηλώνω προς το δήμαρχο ότι αποδείξαμε ότι σκουπίδια 25 ημερών που είχαν συσσωρευτεί, που έπρεπε να μαζευτούν σε 15 ημέρες, με το φιλότιμό μας μαζεύτηκαν σε 6 ημέρες. Και αυτά τα έκαναν αυτοί που θέλουν να απολύσουν σήμερα. Αν ήμασταν τεμπέληδες και περισσεύαμε, εντάξει! Αν απολύσουν αυτά τα άτομα θα μας βρουν αντιμέτωπους...».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΓΡΑΨΤΕ ΤΗΝ ΓΝΩΜΗ ΣΑΣ

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...