Κυριακή 3 Οκτωβρίου 2010

Η κρίση γεννά... επαγγέλματα

ΤΗΣ ΠΑΥΛΙΝΑΣ ΕΞΑΔΑΚΤΥΛΟΥ
pexadaktilou@ekdotiki.gr
Γυναίκες που προσφέρουν πλύσιμο και σιδέρωμα των ρούχων με το κιλό. Φοιτήτριες -και όχι μόνο- που αναλαμβάνουν να κάνουν παρέα σε σκύλους και να τους βγάλουν βόλτα στο πάρκο έναντι μικρής αμοιβής. Ιδιοκτήτες εξαιρετικά πολυτελών αυτοκινήτων που τα παραχωρούν έναντι 150-220 ευρώ σε νύφες για τη μεταφορά τους στην εκκλησία. Τεχνίτες που αναλαμβάνουν να κάνουν ακόμη και τις πιο μικρές εξειδικευμένες εργασίες, όπως να ξεβουλώσουν ένα σιφόνι ή να αλλάξουν μια ασφάλεια στον πίνακα, με τιμές φιλικές προς φοιτητές. Ταχυδακτυλουργοί που μαθαίνουν σε κάποιον την τέχνη τους, με τη διδασκαλία κάθε τρικ να κοστίζει περίπου δύο ευρώ. Ακόμη και άτομα που ζητούν να εργαστούν σε οίκους τελετών ως μεταφορείς σορών, με τη μεταφορά να κοστίζει 25 ευρώ.
Η κυρία Ε. από τη Θεσσαλονίκη αναλαμβάνει να πλύνει και να σιδερώσει τα ρούχα ενός νοικοκυριού για πέντε ευρώ το κιλό. «Κάποιοι το ζητούν μόνο για μια φορά και κάποιοι το θέλουν συνέχεια», εξηγεί η ίδια, χωρίς όμως να θέλει να πει κάτι περισσότερο για τη δουλειά αυτή. «Είδα κι εγώ πρόσφατα ότι παρέχονται πλύσιμο και σιδέρωμα. Αυτό μου έκανε πραγματικά μεγάλη εντύπωση. Δεν ξέρω αν μέσα στην κρίση ο κόσμος θα επιλέξει μια τέτοια υπηρεσία», σημειώνει η Σωτηρία Μόρθανου, ιδιοκτήτρια γραφείου ευρέσεως εργασίας.
Ο κύριος Νίκος απασχολείται σε παιδικά πάρτι. Ο ίδιος εξηγεί πως βλέπει τη δουλειά του να μειώνεται αισθητά λόγω της κρίσης, ενώ προσφέρει τη δυνατότητα να μάθει κάποιος διάφορα ταχυδακτυλουργικά τρικ με μικρό αντίτιμο. «Παρέχω υπηρεσίες σε παιδικά πάρτι σαν ταχυδακτυλουργός και σαν κλόουν. Τώρα μαθαίνω τρικ σε επίδοξους ταχυδακτυλουργούς. Το κάθε τρικ κοστίζει περίπου δυο ευρώ», σημειώνει ο ίδιος.
Ολο και περισσότεροι ζητούν να προσέχουν και να βγάζουν βόλτα σκύλους για να κερδίσουν λίγα χρήματα. «Μπορώ να περιποιηθώ το σκυλάκι σας και να αναλάβω τη βόλτα του όποια ώρα επιθυμείτε», δηλώνει η Κατερίνα, η οποία εργάζεται ως κεραμίστρια. «Αποφάσισα να κρατάω παρέα σε σκύλους και να τους βγάζω βόλτα. Το κάνω για να επιβιώνω. Δεν έχω αποφασίσει ακόμη πόσα χρήματα θα ζητήσω γι' αυτήν τη δουλειά. Θέλω πρώτα να διαπιστώσω τι απήχηση θα έχει», σημειώνει η ίδια.
Δεν είναι λίγοι εκείνοι που προσπαθούν να εκμεταλλευτούν το γεγονός ότι διαθέτουν ένα ακριβό αυτοκίνητο. Ιδιοκτήτες πολυτελών αυτοκινήτων τα παρέχουν για τη μεταφορά νύφης στην εκκλησία με το αντίτιμο να κυμαίνεται στα 150-220 ευρώ. Χαρακτηριστική είναι η αγγελία στην οποία ο ιδιοκτήτης αυτοκινήτου προτίθεται να παραλάβει τη νύφη, τον πατέρα και τον κουμπάρο από το σπίτι και να τους μεταφέρει στην εκκλησία, στον τόπο όπου θα γίνει η φωτογράφιση των νεονύμφων αλλά και στο χώρο της δεξίωσης.
Κάποιοι βρίσκουν ακόμη και... μακάβριους τρόπους προκειμένου να εξασφαλίσουν τα προς το ζην: «Αναζητώ δουλειά σε οίκους τελετών. Αναλαμβάνω τη μεταφορά σορού με 25 ευρώ, το άλλαγμα της σορού με 10 ευρώ, τοιχοκολλήσεις κ.λπ.».
Αλλάζουν τα δεδομένα
Σύμφωνα με ιδιοκτήτριες γραφείων ευρέσεως εργασίας, τα δεδομένα έχουν αλλάξει σημαντικά σε τομείς όπως η καθαριότητα σπιτιού καθώς και η φύλαξη-φροντίδα παιδιών και ηλικιωμένων. «Ασχολούμαι με την εύρεση εργασίας σε τομείς όπως το babysitting, η φροντίδα ηλικιωμένων και η καθαριότητα. Ερχονται γυναίκες που έχουν πολλά προσόντα κι όμως προτίθενται να κάνουν τα πάντα. Δεν έχουν πρόβλημα», σημειώνει η κ. Μόρθανου. Η Γκαλίνη Μπαλκάνσκα, ιδιοκτήτρια γραφείου ευρέσεως εργασίας, εξηγεί πως δεν υπάρχουν πλέον θέσεις εργασίας σε μαγαζιά ή εργοστάσια. Η ίδια επισημαίνει ότι πλέον είναι πολλές οι Ελληνίδες οι οποίες απευθύνονται στο γραφείο της και ζητούν να εργαστούν ως οικιακές βοηθοί. «Αυτό δε συνέβαινε παλαιότερα. Οι περισσότερες ήταν αλλοδαπές, όπως είμαι κι εγώ. Βλέπω όμως τώρα πολλές Ελληνίδες που έρχονται στο γραφείο διστακτικά και ζητούν να δουλέψουν ως καθαρίστριες», τονίζει η ίδια. «Ερχονται γυναίκες που δεν έχουν δουλέψει ποτέ ως καθαρίστριες ή οικιακές βοηθοί κι όμως μας λένε ότι θα κάνουν οτιδήποτε. Οντως υπάρχουν πολλές Ελληνίδες που θέλουν να εργαστούν ως καθαρίστριες, επειδή πλέον η οικονομική τους κατάσταση είναι άθλια. Υπάρχουν άλλες που δούλευαν χρόνια σε σπίτια και τις έδιωξαν λόγω της κρίσης, ενώ πολλές προσέχουν παιδιά και ταυτόχρονα εργάζονται στο σπίτι ως καθαρίστριες», τονίζει υπάλληλος σε γραφείο ευρέσεως εργασίας. aggelioforos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΓΡΑΨΤΕ ΤΗΝ ΓΝΩΜΗ ΣΑΣ

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...