Τετάρτη 21 Απριλίου 2010

Λεφτά σε επιχειρήσεις για να προσλάβουν άνεργους

Δεύτερη σειρά προγραμμάτων για την επιδότηση της απασχόλησης προανήγγειλε για το Μάιο ο υπουργός Εργασίας Ανδρέας Λοβέρδος, μετά από την αναγγελία του πρόσφατου προγράμματος για την επιδότηση 119.000 θέσεων εργασίας (εκ των 50.000 θέσεων στον Τουρισμό) και στο οποίο κατατέθηκαν ήδη 6.500 αιτήσεις.

Κατά την πρώτη συνεδρίαση της Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής επί του νομοσχεδίου «Εγγυήσεις για την εργασιακή ασφάλεια», ο Α.Λοβέρδος τόνισε ότι όλες οι πολιτικές του υπουργείου Εργασίας κατατείνουν στο να βοηθηθεί η χώρα για την επίτευξη της πολυπόθητης ανάπτυξης. Ο υπουργός προανήγγειλε την εφαρμογή νεότερων προγραμμάτων με στόχο να εξυπηρετηθεί η αναπτυξιακή προσπάθεια και η προσπάθεια ισορρόπησης του στόχου του ΠΣΑ.

Σύμφωνα με τον υπουργό, θα εξοικονομηθούν 900 εκατ. ευρώ όπως προβλέπει το ΠΣΑ από την είσπραξη των εισφορών (ΙΚΑ, ΟΑΕΕ και ΟΓΑ) οι οποίες ήταν αυξημένες κατά 4% σε σχέση με πέρυσι. Ο ίδιος τοποθέτησε στον Μάιο και τον Ιούνιο την απόδοση της δέσμης μέτρων για την μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης, λέγοντας ότι η μέχρι τώρα απόδοση ήταν «θετική όχι όμως και η επιθυμητή».


Επί της ουσίας των ρυθμίσεων του νομοσχεδίου, ο Α.Λοβέρδος υπογράμμισε ότι καλύπτουν όλες τις υφιστάμενες ελαστικές μορφές απασχόλησης θέτοντας περαιτέρω εγγυήσεις (πλην εκείνης της εργολαβίας, η οποία θα συμπεριληφθεί στο Ασφαλιστικό).

Υπεραμύνθηκε της αναγκαιότητας να ρυθμιστεί η αγορά των ευέλικτων μορφών απασχόλησης, επισημαίνοντας ότι όταν μιλά κανείς για κατάργησή τους είναι σαν να μιλά για κατάργηση της πραγματικότητας. «Ποιος μπορεί να το πει αυτό - διερωτήθηκε - κοιτώντας μια αγορά που η ανεργία του Ιανουαρίου έφτασε στο 11,2%, αριθμός στον οποίο πρέπει να προστεθεί ο αριθμός των μερικώς απασχολουμένων που έχει αγγίξει το 6,2%;»

Ανέφερε επίσης ότι από 16.500 ελέγχους που διενεργήθηκαν, εντοπίστηκε ποσοστό 20% - 25% ανασφάλιστων εργαζόμενων για να τονίσει ότι αυτή η αγορά με ανασφάλιστους εργαζόμενους, ως προϊόν αυθαιρεσίας εργοδοτικής και προβλημάτων με τη στάση των ίδιων των εργαζόμενων που κοροϊδεύουν το σύστημα, ρυθμίζεται.

Καταλήγοντας ο υπουργός Εργασίας επισήμανε ότι η πολιτική στόχευση του υπουργείου συμπυκνώνεται σε ρυθμίσεις με την παροχή των εγγυήσεων «χωρίς υπερρυθμίσεις, που δημιουργούν αγκυλώσεις, ούτε απορρυθμίσεις όπως είναι η αγορά σήμερα».

Τέλος ο Α.Λοβέρδος προανήγγειλε την κατάθεση τροπολογιών στο νομοσχέδιο που αφορούν τις κυρώσεις που θα επιβάλλονται στους παραβάτες για τη συνταγογράφηση φαρμάκων, τη συμφωνία της ΟΤΟΕ με τις τράπεζες για υπέρβαση συγκρούσεων που εκκίνησαν το 2005 και την κατάργηση της εταιρίας Ολυμπιακό Χωριό.

Στο σχέδιο νόμου θα συζητηθούν και οι τροπολογίες που αφορούν σε θέματα ασφαλιστικών εισφορών για περιοχές κάτω των 2.000 κατοίκων, προμηθειών των νοσοκομείων και ίδρυσης φαρμακείων σε ιδιωτικές κλινικές.

Τα σχόλια της αντιπολίτευσης

«Αναγκαίο κακό» χαρακτήρισε το νομοσχέδιο ο εισηγητής της 
Νέας Δημοκρατίας Γ. Κοντογιάννης επισημαίνοντας τη δυσκολία που έχει η Πολιτεία «να ισορροπήσει ανάμεσα στην ανάγκη να παράσχει τις μεγαλύτερες δυνατές εγγυήσεις ασφάλειας στους εργαζόμενους και στην προώθηση εκείνων των ευέλικτων μορφών εργασίας που θα δώσουν ώθηση στην επιχειρηματικότητα, την ανταγωνιστικότητα και την ανάπτυξη».
Ο Γ.Κοντογιάννης αναγνώρισε ως καλή την πρόθεση της κυβέρνησης, αμφισβήτησε όμως την αποτελεσματικότητα των ρυθμίσεων λέγοντας πως «εντείνουν την ανασφάλεια των εργαζόμενων, συντηρούν τις πρακτικές της παράνομης εργασίας και δημιουργούν επιχειρηματικά αντικίνητρα για την είσοδο νέων στην εργασία», υποστηρίζοντας πως «δεν επιτυγχάνονται μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας».
Τα περισσότερα από τα προτεινόμενα «κινούνται σε ρυθμούς αντιαναπτυξιακούς» συμπλήρωσε, διατυπώνοντας την πρόταση της ΝΔ για την ασφαλιστική κάλυψη των αυτοαπασχολούμενων.

Εκ μέρους του 
ΚΚΕ η εισηγήτρια Σοφία Καλαντίδου κατήγγειλε το νομοσχέδιο τονίζοντας ότι οι διαδοχικές κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ χτύπησαν την σταθερή εργασία και οδήγησαν σε γιγάντωση και γενίκευση των ευέλικτων μορφών απασχόλησης πατώντας πάνω και στις σχετικές οδηγίες της Ε.Ε.

«Στόχος είναι η εξυπηρέτηση της στρατηγικής του κεφαλαίου προκειμένου οι εργαζόμενοι να είναι φθηνότεροι σε αντίθεση με τα κέρδη που επιδιώκεται να είναι ολοένα και αυξημένα» είπε και πρόσθεσε ότι έρχεται η κυβέρνηση να νομοθετήσει αυτές τις πρακτικές οι οποίες κάνουν την ζωή των εργαζομένων κόλαση.

Από τον 
ΛΑΟΣ ο Αγγελος Κολοκοτρώνης, είπε ότι απαιτείται η απλούστευση και κωδικοποίηση της εργατικής νομοθεσίας και πρόσθεσε ότι το υπουργείο θέλησε να θέσει το πλαίσιο στις ευέλικτες μορφές απασχόλησης, οδηγούμαστε όμως σε ακραίες μορφές ευελιξίας, προκαλώντας ανασφάλεια στις τάξεις των εργαζόμενων. Το νομοθετικό πλαίσιο κατοχυρώνει κάποια στοιχειώδη εργασιακά δικαιώματα, αφού πρώτα επιτράπηκε η καταστρατήγηση της εργασιακής νομοθεσίας, ανέφερε. Τόνισε ακόμη ότι οι υπάρχουσες συνθήκες η ανάγκη ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας, δημιούργησαν νέα δεδομένα που δεν αντιμετωπίζονται με τη μείωση της εργατικής δύναμης, ανέφερε επίσης.

Ο Μ. Κριτσιωτάκης από τον 
ΣΥΡΙΖΑ διερωτήθηκε ποιες είναι οι εγγυήσεις που επικαλείται το νομοσχέδιο αφού δεν πρόκειται γι’ αυτό που λέει στον τίτλο του, αλλά για το αντίθετο και το χαρακτήρισε «ψευδεπίγραφο». «Υπάρχουν συνειδήσεις και στο ΠΑΣΟΚ που δε βολεύονται. Δεν έχω ακούσει τις φωνές τους» ανέφερε. Σχολιάζοντας αυτό που είπε ο υπουργός ότι δεν πρόκειται περί υπερρύθμισης, ούτε απορρύθμισης ανέφερε ότι μοιάζει «σαν μετά από βιασμό να κρατάμε ίσες αποστάσεις από τον βιαστή και το θύμα».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΓΡΑΨΤΕ ΤΗΝ ΓΝΩΜΗ ΣΑΣ

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...