Κυριακή, 18 Απριλίου 2010

Οι 20 εταιρείες με το καλύτερο εργασιακό περιβάλλον εν μέσω οικονομικής κρίσης

Ενώ μία στις τέσσερις ελληνικές επιχειρήσεις απολύει εργαζομένους, υπάρχουν κάποιες εταιρείες οι οποίες επενδύουν στο ανθρώπινο δυναμικό τους, επιλέγουν έξυπνες και όχι επώδυνες λύσεις μείωσης εξόδων και διατηρούν το καλό εργασιακό τους κλίμα. Για 8η συνεχόμενη χρονιά ανακοινώθηκαν από το Great Place to Work® Institute Hellas και το ALBA Graduate Business School τα αποτελέσματα της έρευνας Best Workplaces που αναδεικνύει τις εταιρείες με το καλύτερο εργασιακό περιβάλλον στην Ελλάδα. Oι εταιρείες που ξεχωρίζουν κατανέμονται σε δύο κατηγορίες ανάλογα με το μέγεθός τους: 10 εταιρείες με περισσότερους από 250 εργαζόμενους και 10 εταιρείες με 50 έως 250 εργαζόμενους. 
Οι εταιρείες  που διακρίνονται για το 2010 είναι  οι εξής:
Best Workplaces 2010
Οι 10 καλύτερες εταιρείες  που απασχολούν πάνω από 250 εργαζόμενουςΟι 10 καλύτερες εταιρείες  που απασχολούν από 50 έως 250 εργαζόμενους
1Coca-Cola Τρία ‘Εψιλον1Bristol-Myers Squibb
2GlaxoSmithKline Pharma2ΨΗΜΙΤΗ AE
3ABBOTT LABORATORIES ΕΛΛΑΣ3Manpower
4Tasty Foods4ΑΙΩΝ
5AXA ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΗ 5Data Communication ΑΕ
6ΑΘΗΝΑΪΚΗ ΖΥΘΟΠΟΙΙΑ  ΑΕ6CHARTIS
7AstraZeneca AE7International Life ΑΕΑΖ
8Würth Hellas8Medtronic Hellas
9Club Hotel Casino Loutraki9Genesis Pharma
10Ericsson Hellas10Xerox Hellas AEE


Η έρευνα αξιολόγησης Best Workplaces πραγματοποιείται κάθε χρόνο  από ομάδα αξιολόγησης του  τμήματος Εφαρμοσμένης Έρευνας και Καινοτομίας του ALBA Graduate Business School υπό την επίβλεψη της Δρος Όλγας Επιτροπάκη, Αναπληρώτριας Καθηγήτριας Οργανωσιακής Συμπεριφοράς και Διοίκησης Ανθρώπινου Δυναμικού.

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει η Δρ. Επιτροπάκη: «Εν μέσω κρίσης, οι 20 αυτές εταιρείες αντί να ακολουθήσουν «εύκολες» αλλά βραχυπρόθεσμες λύσεις, όπως μειώσεις προσωπικού χωρίς σαφή κριτήρια, μείωση της επένδυσης σε εκπαίδευση και ανάπτυξη, περικοπές σε εταιρικές εκδηλώσεις κτλ., εξακολούθησαν να επενδύουν στον άνθρωπο και προσπάθησαν να βρουν λύσεις μείωσης κόστους με τη μικρότερη δυνατή αρνητική επίδραση στο εργασιακό τους κλίμα». Στη φετινή έρευνα αξιολογήθηκαν 49 εταιρείες από ένα ευρύ φάσμα δραστηριοτήτων που απασχολούν στο σύνολό τους πάνω από 28.700 εργαζομένους. Το ποσοστό ανταπόκρισης των εργαζομένων στην έρευνα ανήλθε στο 75% περίπου. Η συμμετοχή των εταιρειών είναι σε εθελοντική βάση ενώ η τελική αξιολόγησή τους βασίζεται κατά τα δύο τρίτα στις απαντήσεις των υπαλλήλων τους, γεγονός που καθιστά την έρευνα μοναδική ως προς τη μεθοδολογία της, αφού η γνώμη των εργαζομένων είναι αυτή που έχει τη μεγαλύτερη βαρύτητα στην κατάταξη της κάθε εταιρείας. Τα ερωτηματολόγια των εργαζομένων είναι εμπιστευτικά, συμπληρώνονται ανώνυμα από τους εργαζόμενους και αποστέλλονται απευθείας στους αξιολογητές. Η βράβευση των 20 εταιρειών θα γίνει στις 21 Απριλίου κατά τη διάρκεια επίσημης εκδήλωσης. Οι εταιρείες που βραβεύονται στην Ελλάδα θέτουν αυτόματα υποψηφιότητα για τη λίστα των 100 καλύτερων εταιρειών στην Ευρώπη, οι οποίες θα βραβευθούν τον προσεχή Μάιο στη Μαδρίτη.

Για περισσότερες πληροφορίες αναφορικά με τη μεθοδολογία της έρευνας και τα αποτελέσματά της μπορείτε να επισκεφθείτε την ιστοσελίδα www.greatplacetowork.gr ή να επικοινωνήσετε με την κα Ζωή Κουρουνάκου (210 8964531, zkouroun@alba.edu.gr).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΓΡΑΨΤΕ ΤΗΝ ΓΝΩΜΗ ΣΑΣ

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...