Τρίτη 20 Απριλίου 2010

Χάθηκαν 40.000 θέσεις εργασίας σε οικοδομή και κατασκευές το 2009


Του Ν. Χ.Ρουσανογλου
Σε βαθιά κρίση, τη μεγαλύτερη μεταπολεμικά, έχει περιέλθει ο κατασκευαστικός και οικοδομικός κλάδος κατά τη διάρκεια του τελευταίου χρόνου, με την απώλεια των θέσεων εργασίας ήδη να αγγίζει τις 40.000, σύμφωνα με τα όσα ειπώθηκαν κατά τη διάρκεια χθεσινής ημερίδας του ΤΕΕ (Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας). Ο αριθμός των χαμένων θέσεων εργασίας προέρχεται από σχετική έρευνα της ΓΣΕΕ, την οποία επικαλέστηκε στην ομιλία του ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ, κ. Γιάννης Παναγόπουλος, αναφέροντας ότι ο κλάδος συστηματικά συνέβαλε με άμεσο και έμμεσο τρόπο στο 15% του ΑΕΠ και το 17% της συνολικής απασχόλησης.
Κοινό ήταν το συμπέρασμα των εισηγητών ότι η αγορά κατοικίας έχει αφεθεί στην τύχη της, παρά το γεγονός ότι η οικοδομική δραστηριότητα κατρακυλά για τρίτο διαδοχικό έτος. Παρόλα αυτά, από την πλευρά της κυβέρνησης δεν έχει ανακοινωθεί κανένα μέτρο για την τόνωση της ζήτησης, ή ενίσχυσης της στεγαστικής πίστης, τη στιγμή που σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών κ. Θεόδωρου Σχινά, «μαζί με τους νέους φόρους που προβλέπει το σχετικό νομοσχέδιο, μπορεί κανείς να μετρήσει 41 φόρους στην οικοδομή».
Σε ανάλογη θέση βρίσκεται και ο κλάδος των κατασκευών (δημόσια έργα και υποδομές), καθώς σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΣΑΤΕ (Σύνδεσμος Ανώνυμων Τεχνικών Εταιρειών) κ. Γιώργο Βλάχο, η πορεία που έχει διαγράψει τα τελευταία 15 χρόνια είναι από «τον Ολυμπο στον Καιάδα». Σύμφωνα με τον ίδιο, «η ακαθάριστη προστιθέμενη αξία του κλάδου των κατασκευών, τη δεκαετία 1995-2004, παρουσίασε συνεχή μεγέθυνση, σε σταθερές τιμές, με μέσο ετήσιο ρυθμό 5,6%, με αποτέλεσμα η συμμετοχή του κλάδου των κατασκευών στο ΑΕΠ να ανέλθει κατά μέσο όρο τη συγκεκριμένη περίοδο στο 6,4%. Ειδικά δε στην περίοδο 2000 – 2004 η άμεση συμμετοχή του κλάδου στη δημιουργία του ΑΕΠ ανήλθε κατά μέσο όρο σε 6,9%». Αντιθέτως, σήμερα η συνολική ζήτηση κατασκευαστικού έργου είναι η χαμηλότερη από το 1998, με αποτέλεσμα τη διετία 2008-2009 η συμβολή του κλάδου στο ΑΕΠ να υποχωρήσει σε 4,6% κατά μέσο όρο.
Ως εκ τούτου, η απασχόληση στον κλάδο ως ποσοστό επί του συνόλου ακολουθεί σταθερά φθίνουσα πορεία από το τέταρτο τρίμηνο του 2007, υποχωρώντας από το 9% σε 8,3% έως και το τρίτο τρίμηνο του 2009. Παρόλα αυτά, ο εγχώριος κατασκευαστικός κλάδος παραμένει ένας από τους μεγαλύτερους εργοδότες στην ελληνική οικονομία με μέση συμμετοχή κατά τη δεκαετία 2000-2009 της τάξεως του 8,1% στη συνολική απασχόληση. Είναι χαρακτηριστικό ότι το 19% των νέων θέσεων εργασίας που δημιουργήθηκαν την τελευταία δεκαετία οφείλονται στις κατασκευές.
Σύμφωνα με τους φορείς του κατασκευαστικού και οικοδομικού κλάδου, είναι επιτακτική πλέον ανάγκη η προώθηση των δημοσίων επενδύσεων σε υποδομές και η κινητοποίηση των ιδιωτικών κεφαλαίων για τη χρηματοδότηση κτιριακών έργων, ώστε να υπάρξει έξοδος από την κρίση. Στο πλαίσιο αυτό αναφέρθηκαν μια σειρά από μέτρα και προτάσεις, όπως η ενίσχυση της ρευστότητας στην αγορά κατοικίας μέσω στεγαστικών δανείων, η άμεση εξόφληση των συσσωρευμένων οφειλών προς τις εργοληπτικές επιχειρήσεις (σε συνδυασμό με την έναρξη δημοπράτησης των έργων του ΕΣΠΑ). Επίσης, ως άμεσο μέσο τόνωσης της ζήτησης προτάθηκε η έκτακτη μείωση του φόρου μεταβίβασης κατά 50% για διάστημα έξι μηνών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΓΡΑΨΤΕ ΤΗΝ ΓΝΩΜΗ ΣΑΣ

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...