Δευτέρα 7 Μαρτίου 2011

INTERAMERICAN: "Δεν αρκεί το κράτος για επαρκή ασφάλιση σύνταξης και υγείας"

Ο Γ. Κώτσαλος
Εσπερίδα με θέμα την ασφαλιστική μεταρρύθμιση και τις διευρυνόμενες διαστάσεις του ρόλου της ιδιωτικής ασφάλισης στις συντάξεις και στην υγεία οργάνωσε πρόσφατα η INTERAMERICAN, στη στέγη του Ιδρύματος Τσάκου. Σκοπός ήταν η έκφραση απόψεων και ανάπτυξη προβληματισμού για το σημαντικό ζήτημα. Την εκδήλωση άνοιξαν ο Γιώργος Κώτσαλος, διευθύνων σύμβουλος της INTERAMERICAN και ο Thomas van Rijckevorsel, πρόεδρος της INTERAMERICAN και μέλους του Δ.Σ. της μητρικής εταιρείας EUREKO, που έδωσαν το περίγραμμα του θέματος, ενώ τις ομιλίες και τη συζήτηση που ακολούθησε, συντόνισε ο David Sanderse, επικεφαλής του τομέα Ευρώπης της EUREKO. Στην εκδήλωση συμμετείχαν εκπρόσωποι του επιχειρηματικού κόσμου και στελέχη της INTERAMERICAN.

Για την ελληνική πραγματικότητα μίλησαν ο Γιώργος Ρωμανιάς, επιστημονικός συνεργάτης της ΓΣΕΕ, που αναφέρθηκε στο συνταξιοδοτικό ζήτημα της κοινωνικής ασφάλισης, ο Λυκούργος Λιαρόπουλος, καθηγητής Οικονομικών της Υγείας, διευθυντής εργαστηρίου οργάνωσης και αξιολόγησης υπηρεσιών υγείας του τμήματος νοσηλευτικής του Πανεπιστημίου Αθηνών, που σκιαγράφησε την εικόνα της δημόσιας υγείας, ο Γιώργος Βελιώτης, γενικός διευθυντής υγείας της INTERAMERICAN, που επεσήμανε τις σύγχρονες ανάγκες και κατευθύνσεις στην υγεία και ο Andrian Hegarty, πρώην πρόεδρος της INTERAMERICAN και της ιρλανδικής Friends First, ο οποίος απέδωσε κριτικά την ιρλανδική εμπειρία στους τομείς των συντάξεων και της υγείας.

Ο κ. Ρωμανιάς υπογράμμισε τη συρρίκνωση, με το νέο σύστημα κοινωνικής ασφάλισης, της εγγύησης του κράτους για την καταβολή των δημοσίων συντάξεων (πρώτος πυλώνας) στο, κατά περίπτωση συνταξιούχου, ύψος της αποκαλούμενης «βασικής σύνταξης». Όπως χαρακτηριστικά παρατήρησε, «σε μια σύνταξη 1.800 ευρώ που πρόκειται να χορηγηθεί το 2020, η βασική σύνταξη είναι 160 ευρώ και συνεπώς, το κράτος εγγυάται μόνον αυτά τα 160 ευρώ – ενώ μέχρι σήμερα η εγγύηση του κράτους κάλυπτε το σύνολο των 1.800 ευρώ». Ο κ. Ρωμανιάς τόνισε ότι η σταδιακή μείωση των συντάξεων που θα καταβάλλονται από το 2015 και μετά μπορεί να προσεγγίσει το 50% των σημερινών συντάξεων περί το έτος 2025, ενώ επεσήμανε το μεγάλο κενό στον δεύτερο (επαγγελματική ασφάλιση) και στον τρίτο πυλώνα (ατομική). Όπως τόνισε, η ιδιωτική ασφάλιση υπό όρους μπορεί να διαδραματίσει καταλυτικό ρόλο στον δεύτερο και τρίτο πυλώνα, «που βρίσκουν σαφή νομιμοποιητική βάση στο διεθνούς εμβέλειας κείμενο της έκθεσης Beveridge».

«Απειλή και ευκαιρία ταυτόχρονα» χαρακτήρισε την υγεία για την Ελλάδα ο κ. Λιαρόπουλος, «καθώς η χώρα μας παλεύει να τακτοποιήσει τη δημοσιονομική και οικονομική πρόκληση». Πρόσθεσε ότι «η ανάγκη να ευθυγραμμιστεί η δημόσια δαπάνη σε περισσότερο από 2% του ΑΕΠ έως το τέλος της χρονιάς σημαίνει περισσότερο ενεργή συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα» και ότι η συμμετοχή αυτή μπορεί να πάρει τη μορφή εξωτερικής διαχείρισης (outsourcing), σωστού συστήματος προμηθειών και οικονομικο-λογιστικών καθηκόντων, ιδιωτικής χρηματοδότησης για εκσυγχρονισμό των εγκαταστάσεων και ίσως, ένα μέρος των παροχών της ασφάλισης και των υπηρεσιών υγείας. Ο κ. Λιαρόπουλος εξέφρασε την άποψη ότι «η διαχείριση της ασθένειας, ο χειρισμός των αποζημιώσεων υγείας και η χρήση ολοκληρωμένων υπηρεσιών πρωτοβάθμιας φροντίδας πιθανώς να είναι η περιοχή όπου η ιδιωτική ασφάλιση υγείας μπορεί να βρει πρόσφορο έδαφος για συνεργασία».

Από την πλευρά της INTERAMERICAN, ο κ. Βελιώτης στάθηκε στην αναγκαιότητα της ιδιωτικής ασφάλισης υγείας, όπως αυτή προκύπτει από την αύξηση του προσδόκιμου ζωής, την παρατηρούμενη αύξηση παθήσεων (καρδιαγγειακά νοσήματα, καρκίνος κ.ά.) και τις αναμενόμενες παθήσεις του μέλλοντος (π.χ. νευρολογικές ασθένειες), που σε συνδυασμό με την πρόοδο της ιατρικής, της τεχνολογίας και της ανάγκης να είναι κάποιος οικονομικά ανεξάρτητος, οδηγούν στην ιδιωτική ασφαλιστική κάλυψη. Ο κ. Βελιώτης υπογράμμισε την ανάγκη συμπράξεων δημοσίου και ιδιωτικού τομέα στην υγεία και πρόβαλε το παράδειγμα της INTERAMERICAN ως εταιρείας με υποδομές, συστήματα, δίκτυα ιατρών, διαγνωστικών και νοσηλευτικών κέντρων αλλά και με τεχνογνωσία που μπορεί να αναλάβει ρόλο και να αναπτύξει συνέργειες με το δημόσιο.

Τέλος, ο κ. Hegarty παρουσίασε εκ παραλλήλου την κατάσταση και τη μεταρρυθμιστική πορεία σε Ιρλανδία και Ελλάδα στις συντάξεις και στην υγεία, επισημαίνοντας ομοιότητες και διαφορές. Ο ομιλητής –που ήταν και το τιμώμενο πρόσωπο της εκδήλωσης λόγω της αποχώρησής του από το Δ.Σ. της INTERAMERICAN- τόνισε ότι η Ελλάδα πρέπει να αποφύγει ό,τι επέλεξε η Ιρλανδία, δηλαδή την προσωρινή δημιουργία εσόδων για το κράτος με περικοπή φοροαπαλλαγών στις συντάξεις σε βάρος μακροπροθέσμων στρατηγικών στόχων, ενώ –όπως είπε- στην υγεία υπάρχει το θετικό παράδειγμα συνεργειών ιδιωτικού και δημοσίου τομέα, με ένα «Εθνικό Ταμείο Αγοράς Περίθαλψης», το οποίο ανακούφισε αρκετά το δημόσιο σύστημα υγείας και τους πολίτες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΓΡΑΨΤΕ ΤΗΝ ΓΝΩΜΗ ΣΑΣ

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...