Πέμπτη 8 Μαρτίου 2012

Στο στάδιο της ολικής καταστροφής βαδίζει η βιομηχανία της Shelman

Σε επ’ αορίστου κινητοποιήσεις οι εργαζόμενοι στα εργοστάσια της Shelman και του Χατζηλουκά στη ΒΙΠΕ Κομοτηνής...Καταγγέλλουν μεθόδευση της διοίκησης να διαλυθεί και να καταστραφεί η βιομηχανία, που αποτελεί μία από τις καλύτερες πανευρωπαϊκά
Εκβιαστικά διλήμματα του διαχειριστική προς εργαζομένους : «Ή απολύονται οι μισοί ή κλείνει το εργοστάσιο»
Στόχος των εργαζομένων να φτάσουν μέχρι τα άκρα
Ακόμα ένα «χτύπημα» δέχεται αυτές τις ημέρες η εργατική τάξη και η οικονομία της Ροδόπης, καθώς εδώ και μια εβδομάδα περίπου το εργοστάσιο της Shelman στη Βιομηχανική Περιοχή Κομοτηνής παραμένει κλειστό λόγω της συνεχιζόμενης απεργίας των εργαζομένων.
Αιτία για την απεργία αυτή αποτελεί το εκβιαστικό δίλημμα που έθεσε η διοίκηση του εργοστασίου προς τους εργαζομένους ότι ή θα απολυθούν οι μισοί εργαζόμενοι και θα καταργηθεί η συλλογική σύμβαση εργασίας ή θα κλείσει το εργοστάσιο, καθώς ο Όμιλος αδυνατεί πλέον να αντεπεξέλθει οικονομικά λόγω μείωσης των πωλήσεων και του τζίρου.
Από τη μεριά τους, οι εργαζόμενοι στον Όμιλο καταγγέλλουν μεθόδευση εκ μέρους της διοίκησης, η οποία σαν στόχο έχει την απαξίωση συνολικά του Ομίλου με τελικό σκοπό την πλήρη διάλυση του.
Αυτή τη στιγμή στο εργοστάσιο της Shelman στη ΒΙΠΕ Κομοτηνής απασχολούνται 116 εργαζόμενοι και στο εργοστάσιο του Χατζηλουκά, στο οποίο ο Όμιλος κατέχει ένα ποσοστό της τάξεως του 80%, άλλοι 30.
Αξίζει, επίσης να σημειωθεί ότι στο εργοστάσιο της Κομοτηνής έχουν γίνει μέσα στο 2011 απολύσεις περίπου 50 εργαζομένων (35% μείωση προσωπικού) ενώ στο εργοστάσιο της Σέλμαν στη Χαλκίδα, το ποσοστό έχει ξεπεράσει το 60% καθώς απολύθηκαν περίπου 360 εργαζόμενοι.
Ο αντιπρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων στη Shelman, Αργύρης Αργυρόπουλος, μιλώντας στη ΦΩΝΗ τόνισε πως «η βιομηχανία Σέλμαν βαδίζει προς το τελικό στάδιο της ολικής καταστροφής. Αυτό το συμπέρασμα βγαίνει μετά την απόφαση του διαχειριστή του Ομίλου Σέλμαν να μείνουν τα μιστά άτομα στο εργοστάσιο της Σέλμαν στην Κομοτηνή όσο και στο εργοστάσιο Χατζηλουκά που ανήκει στον ίδιο Όμιλο, επίσης στην Κομοτηνή.
Το πρόσχημα για τη συνέχιση των απολύσεων είναι βασικά η μείωση του τζίρου (δεν υπάρχουν πωλήσεις) και η δυσκολία εξεύρεσης πρώτων υλών. Τα άτομα στην εταιρεία που ασχολούνται με τις πωλήσεις όπως και με την αγορά πρώτων υλών, παρ’ όλη την καταστροφική αναποτελεσματικότητα τους εξακολουθούν να είναι στην πρώτη γραμμή των καλύτερα αμειβόμενων διευθυντών».
Μάλιστα, ο κ. Αργυρόπουλος τόνισε ότι σκοπός των εργαζομένων είναι να κινητοποιήσουν όλους τους εργαζομένους στη ΒΙΠΕ Κομοτηνής σε έναν κοινό αγώνα ενώ επεσήμανε ότι ο αγώνας τους θα φτάσει μέχρι το τέλος έως ότου δικαιωθούν τα αιτήματα τους. «Καταφέραμε με τη στάση μας και τον κοινό μας αγώνα μέχρι στιγμής πολλά» θα μας πει για να προσθέσει «ήδη αποτρέψαμε 12 απολύσεις που ήταν προγραμματισμένες για τέλη Φεβρουαρίου».
Επιπλέον, οι εργαζόμενοι σημειώνουν σε ανακοίνωση τους ότι «τόσο η μείωση των εξαγωγών όσο και η έλλειψη πρώτων υλών ειδικά για το εργοστάσιο της Κομοτηνής είναι μεθοδευμένη. Όσον αφορά τη μείωση των πωλήσεων στο εξωτερικό υπάρχουν μια σειρά γεγονότων που δεν αφήνουν καμία αμφιβολία ότι πρόκειται για μεθόδευση.
Όπως π.χ. η απόλυση της διευθύντριας εξαγωγών της Σέλμαν μετά από σχεδόν 30 χρόνια πετυχημένης καριέρας στην εταιρεία, η δημιουργία αρνητικού κλίματος με σκοπό την απομάκρυνση του οποιουδήποτε ικανού πωλητή, Έλληνα ή ξένου, και την παραμονή στο τμήμα εξαγωγών μόνο των «ανίκανων» ή καθοδηγούμενων. Στη μείωση του τζίρου της Σέλμαν συνέβαλε πάρα πολύ η αθρόα μεταφορά πελατών, κεφαλαίων και παραγωγής από τη Σέλμαν στην εταιρεία Alfa Wood.
Αυτή τη στιγμή η Σέλμαν βρίσκεται κοντά στην ολική καταστροφή και διάλυση, κάτι το οποίο θα σημάνει ίσως και την κατάρρευση του Ομίλου με μεγάλες απώλειες για όλους τους εμπλεκόμενους, τους εργαζομένους, τον διαχειριστή, τις τράπεζες (στις οποίες ανήκει επί της ουσίας η Σέλμαν) και την ελληνική οικονομία.
Να σημειώσουμε ότι η Σέλμαν ήταν μία από τις μεγαλύτερες βιομηχανίες ξύλου στην Ευρώπη με παγκόσμια φήμη για τα ποιοτικά προϊόντα που παρήγαγε.
Η πρόταση για την επίλυση του προβλήματος είναι η άμεση απομάκρυνση του τωρινού διαχειριστή. Υπάρχουν αυτή τη στιγμή άνθρωποι της Σέλμαν εκτός της εταιρείας που έχουν το ειδικό βάρος, την προσωπικότητα, το όραμα και την αποδοχή των εργαζομένων ώστε να αναλάβουν τη διαχείριση της εταιρείας με πολύ σοβαρές πιθανότητες επιτυχίας παρ’ όλη τη δύσκολη συγκυρία.
Αυτή την προοπτική θα πρέπει να εξετάσουν οι τράπεζες σύντομα και σοβαρά γιατί κανένας δεν έχει το δικαίωμα να αδιαφορεί μπροστά στην επερχόμενη καταστροφή, η οποία είναι τεράστια. Ενδεικτικά, αναφέρεται :
1. 600 εργαζόμενοι άνεργοι (Σέλμαν και Alfa Wood)
2. Απώλεια για τις τράπεζες πάνω από 200.000.000 ευρώ.
3. Απώλεια ανυπολόγιστη για τη βαριά τραυματισμένη ελληνική οικονομία».

Επίσκεψη κλιμακίου του ΣΥΡΙΖΑ
Κλιμάκιο του ΣΥΡΙΖΑ με επικεφαλής τον Γραμματέα της Ν.Ε. Ροδόπης, Τάκη Χαρίτου, και το μέλος, Απόστολο Κουτάβα, επισκέφθηκαν το μεσημέρι της Τρίτης (6/3) το εργοστάσιο της Shelman προκειμένου να συμπαρασταθούν στον δίκαιο αγώνα των εργαζομένων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΓΡΑΨΤΕ ΤΗΝ ΓΝΩΜΗ ΣΑΣ

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...