Παρασκευή 28 Φεβρουαρίου 2014

Η ΠΑΤΕΚ για τις εξελίξεις στην ΑΔΕΔΥ και την εκλογή προεδρείου.

ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΠΑΤΕΚ


Με αφορμή τις εξελίξεις  στην ΑΔΕΔΥ μετά το πρόσφατο συνέδριο της,  θέλουμε να επισημάνουμε τα εξής:


Με το αποτέλεσμα του συνεδρίου, οι εργαζόμενοι στο Δημόσιο,  κατέγραψαν την αντίθεσή τους στην πολιτική και συνδικαλιστική πρακτική  της ηγεσίας της ΑΔΕΔΥ, στην αδυναμία της  να υπερασπιστεί απέναντι στην βάρβαρη αντεργατική πολιτική και τα μνημόνια που μας επέβαλαν  συγκυβερνήσεις ,Δ.Ν.Τ. και Ε.Ε. τόσο τα εργατικά συμφέροντα, όσο και το Δημόσιο και κοινωνικό χαρακτήρα των υπηρεσιών . Η συνδικαλιστική γραφειοκρατία των ΠΑΣΚΕ- ΔΑΚΕ που χρόνια τώρα συνδιοικούν και εναλλάσσονται στην ηγεσία της ΑΔΕΔΥ, κινήθηκαν στα πλαίσια της αποδοχής της αστικής πολιτικής σε όλες τις εκδοχές της, σε αντίθεση με τα πραγματικά συμφέροντα των εργαζομένων. Ήταν και παραμένουν ο ιμάντας μεταβίβασης αυτής της πολιτικής στο συνδικαλιστικό κίνημα, εκφραστές του κυβερνητικού συνδικαλισμού.  Εξ αιτίας αυτής της φυσιογνωμίας τους δε θέλησαν και δε μπόρεσαν να εκφράσουν με αποτελεσματικό τρόπο τις διάθεσης και τους αγώνες των εργαζομένων, έτσι ώστε  να δημιουργηθούν εμπόδια και ρωγμές στην εφαρμοζόμενη πολιτική στην προοπτική της πλήρους ανατροπής της μαζί και των κυβερνήσεων που τις υπηρετούν.


Το αποτέλεσμα του συνεδρίου άλλαξε το συσχετισμό  δύναμης και  ΠΑΣΚΕ –ΔΑΚΕ,  έχασαν την πλειοψηφία στην ΑΔΕΔΥ,  ενώ  έβγαλε ενισχυμένες της δυνάμεις της συνδικαλιστικής αριστεράς και  τις δυνάμεις  που τα χρόνια του μνημονίου διαφοροποιήθηκαν από την συνδικαλιστική γραφειοκρατία.. Το γεγονός αυτό αποτελεί μια πρώτη θετική εξέλιξη που δεν πρέπει να υποτιμάται από  καμία δύναμη της συνδικαλιστικής αριστεράς,  ούτε όμως να θεωρείτε ότι έγινε η μεγάλη ανατροπή. Αυτή θα είναι αποτέλεσμα βαθύτερων διεργασιών μέσα στο εργατικό κίνημα,για την αλλαγή των συνειδήσεων   στην επιδίωξη μιας νέας ταξικής ενότητας της εποχής μας, με  ταξική ανεξαρτησία του κινήματος και τη  χειραφέτηση των εργαζομένων.
Οι δυνάμεις της συνδ. Αριστεράς οφείλουν να συμβάλουν ώστε η ΑΔΕΔΥ ως τριτοβάθμια συνδικαλιστική οργάνωση στην οποία συμμετέχουν, το επόμενο διάστημα  να οργανώσει και να συντονίσει των αγώνα των εργαζομένων ώστε να ανατραπεί αυτή η πολιτική, διεκδικώντας αμεσα:
. Να μην γίνουν απολύσεις, να επιστρέψουν οι εργαζόμενοι που έχουν μπει στο καθέτως της διαθεσιμότητας στην εργασία τους, να σταματήσουν τα προγράμματα υπερεκμετάλλευσης των άνεργων μέσα από τις προσλήψεις πεντάμηνης διάρκειας με μεροκάματο και όρους εργασίας εργασιακού μεσαίωνα.
. Την ανατροπή της πολιτικής των Ιδιωτικοποιήσεων και της εκποίησης του Δημόσιου Τομέα.
. Η λειτουργία της ΑΔΕΔΥ να γίνει πιο συλλογική. Να δοθεί τέλος  σε πρακτικές παρασκηνιακών παραταξιακών συνεννοήσεων και παραγόντων. Τα όργανα που καθορίζουν την πολιτική της είναι  το Γενικό Συμβούλιο και η εκτελεστική επιτροπή.
Πιστεύουμε πως το προεδρείο της ΑΔΕΔΥ  πρέπει να συγκροτηθεί από τις δυνάμεις εκείνες που θα συμφωνήσουν σε μια προγραμματική αγωνιστική κατεύθυνση. Η κάθε δύναμη που συμμετέχει στο προεδρείο, διατηρώντας την δική της συνδικαλιστική , πολιτική και φυσιογνωμία,  οφείλει με την ψήφο και τη συμμετοχή της σε αυτό, να συμβάλλει να αναδειχτεί ένα τέτοιο προεδρείο- που να  εκφράζει και την ψήφο των εργαζομένων- που κατέστησε τις δυνάμεις των ΠΑΣΚΕ –ΔΑΚΕ μειοψηφία στο προεδρείο.  Πρακτικές αναχωρητισμού και μη συμμετοχής σε ένα αγωνιστικό προεδρείο ή πολύ περισσότερο αποχής από τις ψηφοφορίες (ΠΑΜΕ), αντικειμενικά διευκολύνουν την επανεκλογή των ΠΑΣΚΕ – ΔΑΚΕ  στην  προεδρεία της ΑΔΕΔΥ, γεγονός πολιτικά και συνδικαλιστικά απαράδεκτο. Χωρίς μεμψιμοιρίες και δισταγμούς, χρειάζεται να εκλεγεί προεδρείο, με βάση την δύναμη που αναλογεί σε κάθε μία από αυτές,  από τις δυνάμεις που έδωσαν δείγματα γραφής στον αγώνα για την ανατροπή αυτής της πολιτικής.  Οποιαδήποτε άλλη εξέλιξη που θα επαναφέρει από την πίσω πόρτα την συνδικαλιστική γραφειοκρατία σε θέση οδηγού στην ΑΔΕΔΥ ή θα οδηγήσει σε φαινόμενα παράλυσης της λειτουργίας της, θα είναι αρνητική για τους εργαζόμενους στο Δημόσιο. Η κάθε συνδικαλιστική  δύναμη που θέλει να έχει ταξική αγωνιστική αναφορά στο σ. κίνημα, θα κριθεί από τη στάση της στο ζήτημα αυτό.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΓΡΑΨΤΕ ΤΗΝ ΓΝΩΜΗ ΣΑΣ

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...