Δευτέρα 7 Ιανουαρίου 2013

Στο μικροσκόπιο 560.000 συνταξιούχοι

Τα 100 εκατομμύρια ευρώ φτάνουν οι ετήσιες απώλειες του κράτους από τους συνταξιούχους που δεν δηλώνουν στην Εφορία το ακριβές ποσό που εισπράττουν.

Στο επίκεντρο των ελέγχων βρίσκονται 560.000 συνταξιούχοι που δεν έχουν δηλώσει στα ταμεία τους τον ΑΦΜ ή τον ΑΜΚΑ (αριθμό μητρώου κοινωνικής ασφάλισης).

Ο υπουργός Εργασίας, Γιάννης Βρούτσης, έχει δώσει διορία στα Ταμεία μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου για να ολοκληρωθεί η καταγραφή όλων των συνταξιούχων. Οσοι ασφαλισμένοι δεν ρυθμίσουν τις εκκρεμότητές τους μέχρι τότε, θα βρεθούν αντιμέτωποι με την αναστολή καταβολής της σύνταξής τους. Ενδεικτικά αναφέρεται πως ήδη στον ΟΑΕΕ σταμάτησε η καταβολή της σύνταξης σε 1.595 άτομα που δεν φρόντισαν εγκαίρως να δηλώσουν τον ΑΦΜ και τον ΑΜΚΑ.

Με βάση τον σχεδιασμό του υπουργείο Εργασίας, από την 1η Ιουλίου θα τεθεί σε ισχύ ενιαία αρχή πληρωμής συντάξεων, δηλαδή οι πληρωμές των συντάξεων θα γίνονται από την ΗΔΙΚΑ. Επομένως θα υπάρχει μία ξεκάθαρη εικόνα για τα ποσά που εισπράττουν οι συνταξιούχοι.

Δηλώσεις φόρου

Σημειώνεται πως οι συντάξεις του 2013 -κύριες και επικουρικές- θα δοθούν στη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων και οι επόμενες φορολογικές δηλώσεις θα έχουν προσυμπληρωμένο το ποσό των συντάξεων. Με τον τρόπο αυτό θα μπει τέλος στα φαινόμενα που οι συνταξιούχοι είτε δεν υποβάλλουν φορολογική δήλωση είτε δηλώνουν χαμηλότερα ποσά από αυτά που εισπράττουν από τα ασφαλιστικά ταμεία.

Ενδεικτικά αναφέρονται τα εξής στοιχεία που έχουν συλλέξει οι ασφαλιστικοί φορείς:
  • Στο Ταμείο των Μηχανικών (ΤΣΜΕΔΕ) το 8,23% των ασφαλισμένων εντοπίστηκε να μην έχει υποβάλει καθόλου φορολογική δήλωση.
  • ΣτοΤαμείο των Υγειονομικών (ΤΣΑΥ) ένα ποσοστό άνω του 12% των συνταξιούχων δηλώνει ποσά μικρότερα από αυτά που έχουν χορηγηθεί από το Ταμείο.
  • Στον ΟΑΕΕ (ΤΕΒΕ) το 7,13% των συνταξιούχων δεν είχε υποβάλει καθόλου φορολογική δήλωση. Παράλληλα 5.972 άτομα (2.8%) δήλωσαν μικρότερη σύνταξη από αυτήν που πραγματικά χορηγεί το Ταμείο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΓΡΑΨΤΕ ΤΗΝ ΓΝΩΜΗ ΣΑΣ

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...