Τετάρτη, 23 Ιανουαρίου 2013

Τέλος τα μειωμένα τιμολόγια για τους εργαζόμενους στην ΔΕΗ

Οριστικό τέλος μπαίνει στο μειωμένο τιμολόγιο των εργαζομένων στη ΔΕΗ μετά τη γνωμοδότηση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους και την απόφαση του υφυπουργού κ. Γιώργου Μαυραγάνη, σύμφωνα με την οποία το μειωμένο τιμολόγιο ρεύματος αποτελεί «εισόδημα υποκείμενο σε φόρο εισοδήματος».

Έτσι καταργήθηκε στην πράξη με νομοθετική ρύθμιση το μειωμένο τιμολόγιο που έπαιρναν εργαζόμενοι και συνταξιούχοι της ΔΕΗ από τη δεκαετία του 1960, ενώ με υπουργική απόφαση της 7ης Νοεμβρίου 1990 καθορίσθηκαν τα ανώτερα όρια κατανάλωσης με μειωμένο τιμολόγιο. Σημειωτέον ότι, το 1982 η Νομική Διεύθυνση του Υπουργείου Οικονομικών είχε κρίνει ως φορολογητέο εισόδημα το μειωμένο τιμολόγιο.

Όμως, ένα χρόνο αργότερα, το 1983, η Διεύθυνση Δικαστικού του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους είχε τελείως διαφορετική άποψη: το μειωμένο τιμολόγιο δεν πρέπει να φορολογείται και δεν αποτελεί πρόσθετη αμοιβή, καθώς χορηγείται «εξ ελευθεριότητος» του εργοδότη (ΔΕΗ), κάτι που δέχθηκε η τότε ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών, απόφαση που ίσχυσε μέχρι πρόσφατα – δηλαδή για περίπου 30 χρόνια.

Για το θέμα αυτό ήδη είχε κάνει σχετική δήλωση ο Διευθυντής Επικοινωνίας της ΔΕΗ στην εκπομπή MEGA Σαββατοκύριακο αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι: «Δεν υφίσταται πλέον θέμα μειωμένων τιμολογίων για το προσωπικό της ΔΕΗ, καθώς με νομοθετική ρύθμιση το μειωμένο τιμολόγιο θεωρείται εισόδημα και για το λόγο αυτό φορολογείται».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΓΡΑΨΤΕ ΤΗΝ ΓΝΩΜΗ ΣΑΣ

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...