Πέμπτη 24 Ιανουαρίου 2013

«Γόρδιος δεσμός» για την κυβέρνηση το αμαξοστάσιο του Μετρό στα Σεπόλια


Σταυρόλεξο για δυνατούς λύτες είναι αυτή τη στιγμή η τύχη της απεργιακής κινητοποίησης των εργαζομένων στο Μετρό, την ώρα που η κυβέρνηση προσπαθεί -χωρίς ιδιαίτερη επιτυχία- να επισπεύσει την επιστράτευση με την παράδοση των φύλλων πορείας και η Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών έχει ζητήσει συλλήψεις και αυτόφωρη διαδικασία. Το κλίμα όσο περνούν οι ώρες οξύνεται, οι εργαζόμενοι δηλώνουν ανένδοτοι στο να κάνουν πίσω και η κυβέρνηση δεν θέλει να χάσει τη μάχη -έστω και στις εντυπώσεις.

Οι απεργοί-εργαζόμενοι των Σταθερών Συγκοινωνιών έχουν μετατρέψει σε Κούγκι το χώρο του αμαξοστασίου στα Σεπόλια και βρίσκονται πλέον ταμπουρωμένοι έχοντας στο πλευρό τους τους συναδέλφους τους από τα υπόλοιπα μέσα και δηλώνουν αποφασισμένοι να τη συνεχίσουν μέχρι τέλους.

Την ίδια ώρα, η κυβέρνηση προσπαθεί να προχωρήσει στην πολιτική επιστράτευση των εργαζομένων στη ΣΤΑΣΥ ΑΕ και επίταξη των συρμών και των τριών Μέσων εν μέσω... δυσκολιών, καθώς οι απεργοί κρύβονται και δεν παραλαμβάνουν τα φύλλα πορείας τα οποία θυροκολλούνται στο σπίτι του καθενός.

Αυτό το οποίο μοιάζει μάλλον σίγουρο είναι ότι και την Παρασκευή δύσκολα θα κυκλοφορήσουν μέσα μαζικής μεταφοράς στην Αθήνα.

Κλιμακώνουν τις κινητοποιήσεις οι εργαζόμενοι

Το μεσημέρι της Πέμπτης, ο υπουργός Ανάπτυξης και Μεταφορών Κωστής Χατζηδάκης ανακοίνωσε πως ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς συμφώνησε στην επιστράτευση των εργαζομένων, με τους τελευταίους να απαντούν με κλιμάκωση των κινητοποιήσεών τους με επαναλαμβανόμενες σε όλα τα Μέσα 24ωρες απεργίες μέχρι την ερχόμενη Τρίτη.

Οι εργαζόμενοι στα μέσα μεταφοράς παραμένουν κλεισμένοι στο αμαξοστάσιο των Σεπολίων και συνεχίζουν να δηλώνουν πως θα φύγουν από εκεί μόνο με... φέρετρα! «Η κυβέρνηση επέλεξε τον αυταρχικό δρόμο της επίταξης» υποστηρίζουν και παράλληλα βρίσκονται σε συνεχείς συνεννοήσεις με νομικούς προκειμένου να καθορίσουν τη στάση τους στο μέλλον -μετρώντας τις συνέπειες που μπορεί να έχουν.

«Δεν σταματάει το μένος και η οργή των εργαζομένων απέναντι σε όσους ευθύνονται για την σημερινή κατάσταση που επιβάλλει η κυβέρνηση και οδηγεί τους εργαζόμενους στη φτώχεια και την εξαθλίωση» αναφέρουν σε ανακοίνωσή τους.

Παράλληλα, η ΓΣΕΕ έσπευσε να στηρίξει και να καλύψει τις νέες κινητοποιήσεις που αποφάσισαν οι εργαζόμενοι στα μέσα μαζικής μεταφοράς, τα εργατικά κέντρα Αθήνας και Πειραιά και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Σιδηροδρομικών, χαρακτηρίζοντας «αντιδημοκρατικό ολίσθημα» την απόφαση για επίταξη των εργαζομένων στο Μετρό.

Σαμαράς: Τα ΜΜΜ ανήκουν στο λαό

Η κυβέρνηση από την πλευρά της, μέσω του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά, συνέχισε τη σκληρή γραμμή απέναντι στους απεργούς. «Ο ελληνικός λαός έχει κάνει θυσίες, τεράστιες θυσίες. Και εξαιρέσεις δεν μπορώ να επιτρέψω. Άλλωστε, τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς δεν ανήκουν στις συντεχνίες. Στο λαό ανήκουν, που έχει το δικαίωμα να τα χρησιμοποιεί και όχι να τον ταλαιπωρούν από το πρωί μέχρι το βράδυ» σημείωσε ο κ. Σαμαράς.

Ωστόσο, το κυβερνητικό επιτελείο εμφανίζεται προβληματισμένο από την εξέλιξη που μπορεί να πάρει η κατάσταση, δεδομένου του ότι οι απεργοί αρνούνται να βγουν από το αμαξοστάσιο. Αρκετοί είναι αυτοί που θεωρούν πως η κυβέρνηση θα επιλέξει τη χρήση των ΜΑΤ για την απομάκρυνση των απεργών -όπως είχε γίνει πρόσφατα και στην Χαλυβουργία, με πιθανόν απρόβλεπτες όμως εξελίξεις.

Για το λόγο αυτό, υπάρχει συνεχής ενημέρωση για τις κινήσεις των απεργών τόσο των στελεχών του πρωθυπουργικού γραφείου, όσο και του ίδιου του πρωθυπουργού που θα είναι εκείνος που θα πάρει την τελική απόφαση.

Παράλληλα, ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας όταν ρωτήθηκε για το ενδεχόμενο να υπάρξουν εξαιρέσεις από το ενιαίο μισθολόγιο απάντησε πως δεν υπάρχουν περιθώρια. «Το νέο μισθολόγιο πρέπει να εφαρμοστεί. Είναι πάρα πολύ βασικό. Υπάρχουν μεγάλες ανισότητες σήμερα» ανέφερε ο κ. Στουρνάρας.

Με την τακτική της επίταξης και της επιστράτευσης συμφώνησε από την πρώτη στιγμή το ΠΑΣΟΚ που θεωρεί αυτή καλύτερη λύση από τις απολύσεις, αλλά προβληματισμό προκάλεσε η στάση της Δημοκρατικής Αριστεράς που σημείωσε πως η επιστράτευση αποτελεί «ακραία επιλογή διαχείρισης της κρίσης».

Στο πλευρό των εργαζομένων του Μετρό τάχθηκε άμεσα ο ΣΥΡΙΖΑ, έξι βουλευτές του οποίου βρέθηκαν στο αμαξοστάσιο στα Σεπόλια και συμπαραστάθηκαν στους απεργούς.

Με τη φράση του πρωθυπουργού πως τα ΜΜΜ «ανήκουν στο λαό» συμφώνησε η γ.γ. του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα που υπογράμμισε πως «στο λαό ανήκει και ο λιγνίτης στην Πτολεμαΐδα, στο λαό ανήκουν τα βουνά, τα λιμάνια, τα αεροδρόμια τα οποία τα πουλάνε. Στο λαό ανήκουν τα πάντα, ότι υπάρχει πάνω σ' αυτό τον τόπο και έχει παραχθεί, τα εργοστάσια, τα νοσοκομεία, οι υπηρεσίες».

Στο Αυτόφωρο όσοι δεν πάρουν τα φύλλα πορείας

Ένα «σύμμαχο» στη διαδικασία της επιστράτευσης απέκτησε η κυβέρνηση, καθώς η προϊσταμένη της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Παναγιώτα Φάκου απέστειλε στην Κρατική Ασφάλεια τις αποφάσεις με τις οποίες κρίθηκαν παράνομες οι κινητοποιήσεις και ζήτησε από την Ελληνική Αστυνομία να προχωρά σε συλλήψεις σε όσους είναι αντίθετοι για παραβίαση δικαστικής απόφασης.


Enhanced by Zemanta

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΓΡΑΨΤΕ ΤΗΝ ΓΝΩΜΗ ΣΑΣ

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...