Πέμπτη 31 Μαρτίου 2011

Σύμβαση για «εθελούσια έξοδο» στον ΟΤΕ

Aerial view of Highways in the Maroussi suburb...Image via WikipediaΣτην υπογραφή σύμβασης, με την οποία δίνονται κίνητρα για αποχώρηση με συνταξιοδότηση, συμφώνησαν η διοίκηση του ΟΤΕ και η διοίκηση της ΟΜΕ-ΟΤΕ. Με τη σύμβαση δίνονται κίνητρα αποχώρησης στους υπαλλήλους έως 25.000 ευρώ.

Η σύμβαση αφορά περίπου 250 εργαζόμενους που θεμελιώνουν δικαίωμα άμεσης λήψης σύνταξης σύμφωνα και με την δυνατότητα αναγνώρισης χρόνου που παρέχει πρόσφατη νομοθετική ρύθμιση. Σημειώνεται ότι προγράμματα αποχώρησης με κίνητρα εφαρμόζονται κάθε χρόνο στον ΟΤΕ από το έτος 1996 και δεν αποτελούν ούτε σχετίζονται με το πρόγραμμα εθελούσιας αποχώρησης εργαζομένων που υλοποιήθηκε την περίοδο 2005-2006.
Enhanced by Zemanta

H νέα Εκτελεστική Γραμματεία της ΔΑΚΕ Δημοσίου Τομέα Νομού Ιωαννίνων

Συγκροτήθηκε σε σώμα η νέα Εκτελεστική Γραμματεία του Συντονιστικού Οργάνου της ΔΑΚΕ Δημοσίου Τομέα Νομού Ιωαννίνων και ομόφωνα εκλέχθηκαν στα παρακάτω αξιώματα οι:

Πρόεδρος : Οικονόμου Βασίλειος
Αντιπρόεδρος : Ζέρβας Ευάγγελος
Γεν. Γραμματέας : Γρίβας Περικλής
Ταμίας : Οικονόμου ΧρήστοςΟργανωτικός Γραμματέας : Σταύρου Σταύρος
Υπεύθυνος Κινητοποίησης : Τζίμας Παναγιώτης
Υπεύθυνος Τύπου & Δημοσίων σχέσεων : Φλούδας Γεώργιος
Υπεύθυνος Γραφείων & Υποδομών: Μπινιέρη Αναστασία
Υπεύθυνος Εκδηλώσεων : Μιχάλης Στέφανος

Στο εδώλιο 25 ναυτεργάτες γιατί συμμετείχαν σε απεργία

Στο Τριμελές Πλημμελειοδικείο Καβάλας οδηγούνται αύριο 25 ναυτεργάτες, με την κατηγορία της παρακώλυσης συγκοινωνιών στις 11 Μαρτίου 2010, ημέρα που η Διοίκηση της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας (ΠΝΟ) είχε κηρύξει 24ωρη απεργία, συμμετέχοντας στην Γενική Απεργία της ΓΣΕΕ. Η υπόθεση έφτασε στη Δικαιοσύνη έπειτα από μήνυση της διοίκησης της Ναυτιλιακής Εταιρείας Καβάλας.Σε ανακοίνωσή της, η ΠΝΟ τονίζει ότι την 11η Μαρτίου 2010 «η εξαγγελθείσα 24ωρη απεργία των πληρωμάτων των πλοίων είχε όλες τις προϋποθέσεις, που προβλέπονται από την κείμενη νομοθεσία», ενώ υπογραμμίζει πως «οι συμμετέχοντες στην απεργιακή αυτή κινητοποίηση ακολούθησαν και συμμορφώθηκαν προς την απόφαση της ανώτερης συνδικαλιστικής τους οργάνωσης».
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΕΔΩ

Τετάρτη 30 Μαρτίου 2011

Στο ΑΣΕΠ το θέμα των 128 συμβασιούχων του Δήμου Ιωαννιτών

Την αποστολή των συμβάσεων των 128 συμβασιούχων της Αναπτυξιακής Δημοτικής Επιχείρησης Ιωαννίνων, προκειμένου να κριθούν από το ΑΣΕΠ, αποφάσισε η νέα δημοτική αρχή του δήμου Ιωαννιτών μετά από γνωμοδότηση της Νομικής Υπηρεσίας
 
.Τα παραπάνω κάνει γνωστά με έγγραφό του που διαβιβάστηκε στη Βουλή, ο υφυπουργός Εσωτερικών Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης και Αποκέντρωσης, Γιώργος Ντόλιος.
 
Ερώτηση για τους συμβασιούχους της Αναπτυξιακής Δημοτικής Επιχείρησης Ιωαννίνων, είχε καταθέσει ο βουλευτής της ΝΔ, Σταύρος Καλογιάννης, επισημαίνοντας ότι οι συμβασιούχοι αυτοί, οι οποίοι μετά τις εκλογές της τοπικής αυτοδιοίκησης, τον περασμένο Νοέμβριο, έχουν πάψει να εργάζονται, έχουν συμβάσεις αορίστου χρόνου με την πρώην Αναπτυξιακή Δημοτική Επιχείρηση Ιωαννίνων και ζητούν να συνεχίσουν να εργάζονται στη νέα Δημοτική Κοινωφελή Επιχείρηση Κοινωνικής Μέριμνας.
Enhanced by Zemanta

Τρίτη 29 Μαρτίου 2011

Κανονικά η υλοποίηση του Προγράμματος Κοινωνικής Εργασίας

«Παντελώς ανυπόστατα» χαρακτηρίζει το υπουργείο Εργασίας τα σενάρια που κάνουν λόγο για προβλήματα στην υλοποίηση του Προγράμματος Κοινωνικής Εργασίας. 
 
Σημειώνεται ότι δημοσιεύματα του Τύπου επικαλούνταν προβλήματα όσον αφορά στην ανεύρεση φορέα υλοποίησης της δράσης με αποτέλεσμα χιλιάδες θέσεις εργασίας που προβλέπονται μέσω αυτής, να έχουν μπλοκάρει.
 
Με ανακοίνωσή του, το υπουργείο Εργασίας διαβεβαιώνει ότι ούτε μία θέση δεν θα χαθεί από τις προβλεπόμενες στο Πρόγραμμα και ξεκαθαρίζει ότι στόχος της συνάντησης της ηγεσίας του υπουργείου με τους κοινωνικούς εταίρους ήταν η ενεργοποίησή τους για τη στήριξη του Προγράμματος.
 
Ήδη, αναφέρει ενδεικτικά το υπουργείο, στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης έχουν ξεκινήσει οι διαδικασίες πρόσληψης 8.000 ανέργων, συνολικού προϋπολογισμού 26 εκατομμυρίων ευρώ
 
.Όπως διευκρινίζει η ανακοίνωση οι συγκεκριμένες προσλήψεις «δεν έχουν καμία σχέση με συμβάσεις ορισμένου χρόνου που δεσμεύουν τους ΟΤΑ, και πολύ περισσότερο δεν έχουν σχέση με τον κανόνα 1 πρόσληψη για κάθε 5 αποχωρήσεις», αλλά αφορούν ανέργους οι οποίοι θα προσλαμβάνονται από φορέα απασχόλησης και θα προωθούνται σε δράσεις κοινωφελούς σκοπού
 
Υπενθυμίζεται ότι μέσω της δράσης, που έχει συνολικό προϋπολογισμό 280 εκατ. ευρώ θα απασχοληθούν 55.000 άνεργοι σε όλη τη χώρα σε δράσεις κοινωφελούς χαρακτήρα.

Xάνουν το ΕΚΑΣ περίπου 15.000 συνταξιούχοι!

Αυστηρότερα κριτήρια προβλέπει το νομοσχέδιο που έδωσε στη δημοσιότητα το υπουργείο Εργασίας για την «Αναμόρφωση του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας και άλλες διατάξεις» ώστε περίπου 15.000 συνταξιούχοι χάνουν το ΕΚΑΣ, καθώς για πρώτη φορά θα λαμβάνεται υπόψη εκτός από το πραγματικό και το τεκμαρτό εισόδημα.

Για το λόγο αυτό και παρατηρώντας μια περαιτέρω μείωση των κοινωνικών παροχών της κυβέρνησης, ο Βουλευτής Ηρακλείου της Δημοκρατικής Συμμαχίας, Λευτέρης Αυγενάκης, κατέθεσε συγκεκριμένη κοινοβουλευτική παρέμβαση προς την Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, κα. Λ. Κατσέλη.

Στην παρέμβασή του, ζητά μάλιστα από την υπουργό να λάβει θέση για την πρόταση που κατέθεσε η Πρόεδρος της Δημοκρατικής Συμμαχίας, κα. Ντ. Μπακογιάννη, που υποστηρίζει την επιστροφή της 13ης και 14ης σύνταξης στους συνταξιούχους που λαμβάνουν το ΕΚΑΣ στο ύψος των 500 ευρώ, που θα χρηματοδοτηθεί από μέρος της εξοικονόμησης στην υπερκατανάλωση φαρμάκων και των ιατρικών υλικών.

Ειδικότερα, στο έγγραφό του ο Βουλευτής επισημαίνει αρχικά ότι «με το νομοσχέδιο καθορίζεται ότι όποιος συνταξιούχος έχει έσοδα πάνω από 850 ευρώ το μήνα από πάσης φύσεως συντάξεις, επιδόματα και μερίσματα από μετοχές, δεν θα παίρνει το ΕΚΑΣ. Με βάση τα νέα εισοδηματικά κριτήρια, όσοι έχουν ετήσιο εισόδημα μέχρι 7.715 ευρώ θα πάρουν ΕΚΑΣ 230 ευρώ. Τα υπόλοιπα κλιμάκια κυμαίνονται από 57,50 έως 172,50 ευρώ. Συνεπώς, μετά την ψήφιση και έναρξη ισχύος των διατάξεων του, χιλιάδες εκ των περίπου 380.000 δικαιούχων του ΕΚΑΣ θα «κοπούν» επίσης λόγω τεκμηρίων, μόνο και μόνο επειδή έχουν στην κατοχή τους ή ενοικιάζουν ένα μικρό σπίτι και διαθέτουν ένα μικρό αυτοκίνητο».

Ως χαρακτηριστικό αναφέρει το «γεγονός ότι συνολικά μετά την έναρξη ισχύος των νέων επώδυνων αλλαγών οι δικαιούχοι θα πρέπει να πληρούν αθροιστικά τις παρακάτω προϋποθέσεις:

α) οι συνταξιούχοι γήρατος και θανάτου να έχουν συμπληρώσει την 1η Ιανουαρίου 2011 το 60ό έτος. Για τους συνταξιούχους λόγω αναπηρίας, καθώς και για τα τέκνα που λαμβάνουν σύνταξη λόγω θανάτου του γονέα τους, δεν απαιτείται όριο ηλικίας.

β) Το συνολικό καθαρό ετήσιο εισόδημά τους από συντάξεις (κύριες, επικουρικές και βοηθήματα), μισθούς ημερομίσθια και λοιπά επιδόματα που χορηγήθηκαν σε μισθωτό να μην υπερβαίνει το ποσό των 8.472,09 ευρώ. Από το εισόδημα αυτό εξαιρούνται τα ποσά που αντιστοιχούν στη σύνταξη αναπήρων και θυμάτων πολεμικής περιόδου κατά την εκτέλεση της στρατιωτικής υπηρεσίας, στην ισόβια σύνταξη σε πολύτεκνες μητέρες, καθώς και στα προνοιακά βοηθήματα του υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης.

γ) Το συνολικό ετήσιο ατομικό φορολογούμενο πραγματικό ή τεκμαρτό (με το συνυπολογισμό δηλαδή και των περιουσιακών στοιχείων) καθώς και το απαλλασσόμενο ή φορολογούμενο με ειδικό τρόπο εισόδημα του συνταξιούχου να μην υπερβαίνει το ποσό των 9.884,11 ευρώ.

δ) Το συνολικό ετήσιο οικογενειακό φορολογούμενο πραγματικό ή τεκμαρτό καθώς και το απαλλασσόμενο φορολογούμενο με ειδικό τρόπο εισόδημα να μην υπερβαίνει το ποσό των 15.380,90 ευρώ. Τα ποσά αφορούν εισοδήματα που δηλώθηκαν με τη δήλωση φορολογίας εισοδήματος του προηγούμενο οικονομικού έτους.

ε) Το συνολικό ακαθάριστο καταβαλλόμενο κατά το μήνα που προηγείται εκείνου της έναρξης ισχύος του νόμου αυτού ή –προκειμένου για όσους συνταξιοδοτηθούν μετά την έναρξη ισχύος του νόμου και μέχρι 31 Δεκεμβρίου 2011- το δικαιούμενο κατά τον πρώτο πλήρη μήνα συνταξιοδότησης ποσό συντάξεων (κύριων και επικουρικών) συμπεριλαμβανόμενων και των πάσης φύσεως επιδομάτων δεν υπερβαίνει τα 850 ευρώ.

στ) Διανέμουν νόμιμα στην Ελλάδα»

Καταλήγοντας, σημειώνει ότι «το ΕΚΑΣ χορηγείται και σε εκείνους που θα καταστούν συνταξιούχοι των οργανισμών κυρίας ασφάλισης μετά την 1η Ιανουαρίου 2011, εφόσον συντρέχουν στο πρόσωπό τους οι απαιτούμενες προϋποθέσεις. Στους συνταξιούχους λόγω γήρατος που συμπληρώνουν το όριο ηλικίας μετά την ημερομηνία αυτή, το ΕΚΑΣ αρχίζει να καταβάλλεται από την 1η του επόμενου μήνα εκείνου που συμπληρώνουν το 60ό έτος».

Στο πλαίσιο αυτό και τονίζοντας ότι «υπάρχουν εφαρμόσιμες εναλλακτικές προτάσεις σύμφωνα με τις οποίες θα αποφεύγονταν η περικοπή του ΕΚΑΣ», ερωτά την κα. Κατσέλη, εάν «προτίθεται το Υπουργείο όπως επανεξετάσει την περικοπή του ΕΚΑΣ από περίπου 15.000 συνταξιούχους» και ζητά να τον ενημερώσει εάν «έχουν εξαντληθεί οι εναλλακτικές προτάσεις προτού αποφασιστεί η περικοπή του εν λόγω επιδόματος από περίπου 15.000 συμπολίτες μας».
Τέλος, ερωτά εάν «εξετάζεται από την κυβέρνηση η πρόταση της Δημοκρατικής Συμμαχίας που υποστηρίζει την επιστροφή της 13ης και 14ης σύνταξης στους συνταξιούχους που λαμβάνουν το ΕΚΑΣ στο ύψος των 500 ευρώ, που θα χρηματοδοτηθεί από μέρος της εξοικονόμησης στην υπερκατανάλωση φαρμάκων και των ιατρικών υλικών».

Δευτέρα 28 Μαρτίου 2011

Θεσσαλονίκη: Η ανεργία άγγιξε το 25%

«Επικοινωνιακό παιγνίδι» χαρακτηρίζει η Ν.Δ. την επίσκεψη της υπουργού Εργασίας Λούκας Κατσέλη την προηγούμενη εβδομάδα στη Θεσσαλονίκη, όπου ανακοίνωσε την εφαρμογή δύο προγραμμάτων στην Κεντρική Μακεδονία, συνολικού ύψους 52.000.000 ευρώ, για την απορρόφηση 9.500 ανέργων σε κοινωνική εργασία μέχρι 5 μηνών και την υλοποίηση Τοπικού Ολοκληρωμένου Προγράμματος Στήριξης Απασχόλησης (Τ.Ο.Π.Σ.Α.).

«Τα προγράμματα αυτά δεν λύνουν κανένα πρόβλημα, είναι ψίχουλα και κοροϊδία» επεσήμανε ο βουλευτής της Ν.Δ. Θεόδωρος Καράογλου, στη συνέντευξη Τύπου που έδωσε μαζί με τον πρόεδρο της Διοικούσας Επιτροπής Νομού Θεσσαλονίκης της Ν.Δ., Δημήτρη Βαρτζόπουλο, και τον Κώστα Ταγγίρη, από τον Τομέα Οικονομίας του κόμματος. ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΕΔΩ

Πέμπτη 24 Μαρτίου 2011

Συνεχίζεται η κατάληψη του δήμου από συμβασιούχους

Για 5η ημέρα συνεχίζεται η κατάληψη στο Δήμο της Αθήνας από συμβασιούχους, μετά τις άκαρπες συναντήσεις του σωματείου με το δήμαρχο Αθηναίων.

Ο Γιώργος Καμίνης, ο οποίος υποδέχθηκε στο Δημαρχιακό Μέγαρο τον πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κάρολο Παπούλια, αναφέρθηκε στο θέμα, λέγοντας πως προσπαθεί να βρει διέξοδο με τους εργαζόμενους, αναγνωρίζοντας ταυτόχρονα πως «έχουν και αυτοί εν μέρει δίκιο».


ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΕΔΩ

Επιδοτούμενη 100% εκπαίδευση-κατάρτιση εργαζομένων σε εξαγωγικές επιχειρήσεις μέσω ΠΣΕ

Επιδοτούμενη 100% εκπαίδευση-κατάρτιση εργαζομένων σε εξαγωγικές επιχειρήσεις μέσω του Πανελληνίου Συνδέσμου Εξαγωγέων Ελλάδος, προωθείται με την... συμμετοχή του συνδέσμου στο πρόγραμμα «Διαρθωτική προσαρμογή εργαζομένων μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων που απασχολούν 1-49 άτομα, εντός της οικονομικής κρίσης».

Στο πλαίσιο αυτό καλεί τα μέλη του να εκδηλώσουν ενδιαφέρον για την πρόσκληση έως 5 Απριλίου 2011. Η Πρόσκληση (1 -49 εργαζομένους) αφορά την κατάρτιση του προσωπικού της επιχείρησης (μέρους αυτού ή το σύνολο) και την σύνταξη μελέτης αναδιάρθρωσης της επιχείρησης στα πλαίσια της οικονομικής κρίσης. Οι δαπάνες είναι 100% επιδοτούμενες από το φορέα του προγράμματος συμπεριλαμβανομένης και της αμοιβής της εταιρείας για την συμμετοχής της.

Ειδικότερα, ο προϋπολογισμός της κατάρτισης διαμορφώνεται με βάση το Ενιαίο Σύστημα Διαχείρισης Ενεργειών Κατάρτισης (ΕΣΔΕΚ). Το μέσο ωριαίο κόστος (ΜΩΚ) υλοποίησης του προγράμματος κατάρτισης ανά καταρτιζόμενο ανέρχεται μέχρι το ποσό των δεκατριών (13,00) Ευρώ, εκ των οποίων πέντε (5) Ευρώ, ανά ώρα κατάρτισης είναι το εκπαιδευτικό επίδομα για κάθε καταρτιζόμενο, και το υπόλοιπο ποσό αφορά:

-Τις δαπάνες της επιχείρησης για την υλοποίηση της κατάρτισης
-Την αμοιβή του ΚΕΚ

Οι επιχειρήσεις με προσωπικό 20-49 άτομα, θα έχουν τη δυνατότητα επιλογής, είτε μέσω του κλαδικού τους φορέα, είτε αυτοτελώς να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα και καλούνται να εκδηλώσουν ενδιαφέρον έως 28 Μαρτίου 2011.

Θέμα επιπρόσθετης συμπίεσης του μισθολογικού κόστους θέτει η Ρόδη Κράτσα

Ερώτηση για το αν η μείωση του μισθολογικού κόστους μπορεί να φέρει ανταγωνιστικότητα στη χώρα κατέθεσε η Ρόδη Κράτσα, Αντιπρόεδρος του Ευρ. Κοινοβουλίου, στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή επικαλούμενη μελέτη της εφημερίδας Wall Street Journal που δείχνει ότι οι Έλληνες εργαζόμενοι απασχολούνται τις περισσότερες ώρες (42) στην Ε.Ε.  υπό καθεστώς πλήρους απασχόλησης, ωστόσο υστερούν σε επίπεδο παραγωγικότητας  λόγω ελλιπών υποδομών και μη προηγμένης τεχνολογίας.

Παράλληλα επικαλείται στοιχεία της Eurostat, βάσει των οποίων το τελευταίο τρίμηνο του 2010 το μέσο ωριαίο εργατικό κόστος στην Ε.Ε. σημείωσε άνοδο (1,6 %), ενώ στην Ελλάδα κατεγράφη μείωση (-6,5 %) συγκριτικά με το προηγούμενο έτος.

Με αυτά τα δεδομένα η Ελληνίδα Ευρωβουλευτής ερωτά την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, αν η μείωση του μισθολογικού κόστους καθώς και η υιοθέτηση ειδικών συλλογικών συμβάσεων που περιλαμβάνονται ως μέτρα δημοσιονομικής προσαρμογής στο 3ο επικαιροποιημένο Μνημόνιο, συνάδουν με τις ανάγκες για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας  τη στιγμή που επιβαρύνεται  η αγοραστική δύναμη των Ελλήνων.

Παράλληλα, η Ρόδη Κράτσα  ζητά να πληροφορηθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή εάν στο πλαίσιο του Συμφώνου για το ευρώ, όπου οι μισθοί θα συνδέονται με την παραγωγικότητα σε κάθε χώρα, οι παρεμβάσεις θα κατευθύνονται και σε άλλους τομείς και αν ναι σε ποιους συγκεκριμένα.

Τετάρτη 23 Μαρτίου 2011

"Θερμή" υποδοχή στην Λ. Κατσέλη από απολυμένους...

Μέσα σε συνθήματα και αποδοκιμασίες από απολυμένους εργαζόμενους στην εταιρεία «Φίλκεραμ Johnson» πραγματοποιήθηκε η συνέντευξη Τύπου της υπουργού Εργασίας Λούκας Κατσέλη στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, παρουσία του Περιφειάρχη Παναγιώτη Ψωμιάδη.

Οι εργαζόμενοι, κρατώντας πανό, εισήλθαν στο χώρο της συνάντησης της υπουργού με τον Περιφερειάρχη και τους Αντιπεριφερειάρχες, φώναξαν συνθήματα, όπως "θέλουμε δουλειά και όχι ανεργία" και απαίτησαν να τους ακούσει η υπουργός.

Αντιπροσωπεία τους συναντήθηκε αργότερα με την κ. Κατσέλη, η οποία τους ζήτησε να έχουν συνάντηση την Πέμπτη στα γραφεία του Εργατικού Κέντρου Θεσσαλονίκης.

Η υπουργός Εργασίας, Λούκα Κατσέλη, στη συνάντηση που είχε με τον περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας, Παναγιώτη Ψωμιάδη και τους αντιπεριφερειάρχες ανακοίνωσε πως το υπουργείο Εργασίας θα διαθέσει ποσό των 52 εκατ. ευρώ για την εφαρμογή δύο προγραμμάτων στον αγώνα κατά της ανεργίας στην Κεντρική Μακεδονία. Όπως είπε η κ. Κατσέλη, τα 30 εκατομμύρια θα διατεθούν για την απορρόφηση 9,5 χιλιάδων ανέργων σε έργα κοινωνικής εργασίας και τα 22 εκ. για τη χρηματοδότηση τοπικών προγραμμάτων στήριξης της ανάπτυξης.

Ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Παναγιώτης Ψωμιάδης, είπε ότι το πρόβλημα της ανεργίας και των κλειστών καταστημάτων έχει πάρει μεγάλη διάσταση στη Θεσσαλονίκη και την Κεντρική Μακεδονία και κάλεσε την κυβέρνηση να κάνει ό,τι μπορεί για την αντιμετώπισή του.

Τρίτη 22 Μαρτίου 2011

Kήρυξη 4ωρης Παναττικής στάσης εργασίας για την Τετάρτη 23 Μαρτίου 2011

Μετά τα γεγονότα που συμβαίνουν από χθές στο Δήμο της Αθήνας δηλαδή την κατάληψη της αίθουσας του Δημοτικού Συμβουλίου από συμβασιούχους εργαζομένους του Δήμου  και τον έντιμο και δίκαιο αγώνα που κάνουν διεκδικώντας την άμεση τακτοποίησή τους και την παύση της ομηρίας τους, η Εκτελεστική Επιτροπή της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Προσωπικού ΟΤΑ αποφάσισε.

Την κήρυξη 4ωρης Παναττικής στάσης εργασίας για την Τετάρτη 23 Μαρτίου 2011 και από ώρα 11.00πμ. έως 15.00 μ.μ. με συγκέντρωση στις 11.30 π.μ. στην Πλατεία Κοτζιά και πορεία προς το Υπουργείο Εσωτερικών, όπου θα επιδιώξουμε συνάντηση με τον Υπ. κ. Ραγκούση βάζοντας επιτακτικά το θέμα της τακτοποίησης των συμβασιούχων , αλλάζοντας το Νομοθετικό πλαίσιο που σήμερα είναι απαγορευτικό.

Ζητάμε από τα πολιτικά κόμματα της χώρας αλλά και από τον Δήμαρχο και τις Δημοτικές παρατάξεις του Δήμου Αθηναίων να στηρίξουν αυτόν τον αγώνα που κάνουν σήμερα οι συμβασιούχοι διεκδικώντας μόνιμη και σταθερή εργασία.

Η ΔΙΟΙΚΗΣΗ

Συλλαλητήριο ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ σήμερα το απόγευμα

Συλλαλητήριο στο κέντρο της Αθήνας διοργανώνουν σήμερα το απόγευμα και συγεκκριμένα στις 18:00 τα συνδικάτα ενόψει της Συνόδου Κορυφής της Ε.Ε..
Σύμφωνα με την ανακοίνωση που εκδόθηκε τα συνδικά αντιδρούν "στο νεοφιλελεύθερο σύμφωνο ανταγωνιστικότητας ή σύμφωνο για το Ευρώ, που υπηρετεί και εξυπηρετεί τα συμφέροντα των Βιομηχάνων και των τραπεζιτών".

Στην ανακοίνωση της ΑΔΕΔΥ τονίζεται ότι: "Οι εξελίξεις σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης με το νεοφιλελεύθερο Σύμφωνο Ανταγωνιστικότητας, τη σκληρή λιτότητα και τον περιορισμό των δικαιωμάτων των εργαζομένων που προωθούνται προς όφελος του κεφαλαίου και των τραπεζιτών, αποτελούν νέα επίθεση στους εργαζόμενους και τους λαούς της Ευρώπης."

Από την άλλη στην ανακοίνωση της ΓΣΕΕ αναφέρονται τα εξής: "Ο συντονισμός της δράσης των συνδικάτων και η ενότητα όλων των εργαζομένων αποτελεί αναγκαία προϋπόθεση για την απόκρουση και την ανατροπή των νεοφιλελεύθερων πολιτικών και τη υιοθέτηση μιας δίκαιης Ευρωπαϊκής πολιτικής, που θα έχει στο επίκεντρό της τον άνθρωπο και συνολικά τους εργαζόμενους, μια πολιτική που θα αποκρούει τις λογικές των αεριτζήδων κερδοσκόπων των 'αγορών'".

Κινητοποιήσεις των εργαζομένων στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ιωαννίνων

Σε κινητοποιήσεις αποφάσισαν να προχωρήσουν και οι εργαζόμενοι του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Ιωαννίνων, μετά την ομόφωνη απόφαση του Γενικού Συμβουλίου της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ).
 
Έτσι θα συμμετέχουν στην 24ωρη απεργία που εξήγγειλε η ΠΟΕΔΗΝ για τις 31 Μαρτίου.

Δευτέρα 21 Μαρτίου 2011

Άθλια ανακοίνωση της ΑΔΕΔΥ Ιωαννίνων υπέρ των ρουσφετιών

Όταν οι Γκόντας-Τσάγκας διόριζαν από τα παράθυρα στην ΑΔΕΙ που ήταν οι λεβέντες της ΑΔΕΔΥ να τον καταγγείλουν; 
 
Εκτός κι αν θεωρούν τις προσλήψεις συμβασιούχων χωρίς προκήρυξη και συμβάσεις, νόμιμες, οπότε το μόνο που τους ενοχλεί είναι η σημερινή δημοτική αρχή. 
 
Το είδαμε λοιπόν και αυτό. Να βγαίνουν από την αφωνία και την ανυπαρξία μέσα από μια προκλητική και άθλια ανακοίνωση υπέρ των βολεψάκηδων της τοπικής ΝΔ και του ιερατείου Γκόντα. 
 
Με τον πρώην δήμαρχο ουδέποτε δεν είχατε το θάρρος να τα βάλετε. Ανύπαρκτοι Λαϊκιστές, αποθεωτές του πελατειακού κράτους και ρουσφετολάγνοι της καρέκλας.

ΑΡΤΑ:Ειδική σύσκεψη στο Εργατικό Κέντρο για την απλήρωτη εργασία

Με αφορμή το ολοένα και περισσότερο εντεινόμενο φαινόμενο της μη καταβολής δεδουλευμένων αποδοχών από διάφορες επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην περιοχή μας η Διοίκηση του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Άρτας πραγματοποιεί ειδική σύσκεψη με τις Διοικήσεις των αντίστοιχων Σωματείων των εργασιακών χωρών ή κλάδων, για να συγκεντρώσει στοιχεία, να διαμορφώσει θέση και τακτική αντιμετώπιση της κατάστασης σε συνεργασία με τις Διοικήσεις των Σωματείων μας και τις εμπλεκόμενες υπηρεσίες. 
 
Η σύσκεψη θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 23 Μαρτίου 2011, στις 7:00 μμ., στο Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Άρτας.

Ο Συνήγορος του Πολίτη ζητά αλλαγές για τις άδειες μητρότητας

Πέντε προτάσεις για την εύρυθμη λειτουργία του υφιστάμενου θεσμικού πλαισίου που καθορίζει τις προϋποθέσεις και τη διαδικασία χορήγησης της ειδικής άδειας - παροχής προστασίας μητρότητας, διατυπώνει ο Συνήγορος του Πολίτη σε σχετικό πόρισμά του, το οποίο απεστάλη στον πρωθυπουργό κ. Γ. Παπανδρέου και στον πρόεδρο της Βουλής κ. Φίλιππο Πετσάλνικο.

Συγκεκριμένα, από το Μάιο του 2008 μέχρι σήμερα, ο Συνήγορος του Πολίτη έχει δεχτεί περισσότερες από 130 αναφορές εργαζόμενων μητέρων σχετικά με τις προϋποθέσεις και τη διαδικασία χορήγησης της ειδικής άδειας - παροχής προστασίας μητρότητας.

Η ισχύουσα νομοθεσία (άρθρο142 του ν. 3655/2008) αναγνωρίζει ειδική άδεια προστασίας μητρότητας διαρκείας έξι μηνών, μετά τη λήξη της άδειας λοχείας και της ισόχρονης προς το μειωμένο ωράριο άδειας, που προβλέπεται από το άρθρο 9 της Εθνικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας των ετών 2004-2005. ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΕΔΩ

"Σάλτο μορτάλε" για σοβατζή στην Πιερία...

Τραγικό θάνατο βρήκε σήμερα το πρωί εργαζόμενος σε οικοδομή στην παραλία της Πιερίας, όταν κατά τη διάρκεια εργασιών σοβατίσματος, έπεσε από ξύλινη κατασκευή ύψους 5 μέτρων.

Υπηρεσιακοί παράγοντες από το ΚΕΠΕΚ Πιερίας διέκοψαν τις εργασίες του εργοταξίου, στο οποίο δεν υπήρχε καμιά προστασία από πτώση, ενώ παράλληλα κάλεσαν σε απολογία τον υπεύθυνο του έργου για την επιβολή περεταίρω κυρώσεων.

Η έκθεση αυτοψίας θα διαβιβασθεί στην αρμόδια Εισαγγελική Αρχή.

Κυριακή 20 Μαρτίου 2011

Α.Π.: Ναι στην καταβολή μισθών, όχι στην επαναπρόσληψη μετά από παράνομη απόλυση

Αρνητικές εισηγήσεις αναφορικά με την επαναπρόσληψη εργαζομένων μετά από παράνομη απόλυση έκαναν στην πλήρη (μεγάλη) Ολομέλεια του Αρείου Πάγου τόσο ο Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ι. Τέντες, όσο και ο αρεοπαγίτης Α. Αθηναίος.

Ειδικότερα, το Εφετείο έκρινε άκυρη την καταγγελία συμβάσεως εργασίας που είχε κάνει Τράπεζα και έκανε δεκτά τα αιτήματα τραπεζοϋπαλλήλου και υποχρεώθηκε η Τράπεζα να καταβάλει μισθούς υπερημερίας.

 Αντίθετα, το Εφετείο απέρριψε τα αιτήματα του εργαζομένου να αποδέχεται η Τράπεζα την εργασία του, να τον απασχολεί στην εργασία την οποία προσέφερε και στη θέση που είχε πριν την απόλυσή του ή σε παρεμφερή ή ομοειδή θέση.
 
Αναλυτικότερα, η εφετειακή απόφαση έκρινε ότι η αγωγή του εργαζομένου ήταν μη νόμιμη κατά τα τελευταία εν λόγω αιτήματα (να αποδέχεται την εργασία του, κ.λπ.) γιατί δεν γινόταν επίκληση περιστατικών που να θα καθιστούσαν καταχρηστική την άρνηση της Τράπεζας να υλοποιήσει τα αιτήματα του εργαζομένου τα οποία απερρίφθησαν. ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΕΔΩ

ΔΗΜ.ΑΡ: Δίχτυ προστασίας για τους ανέργους

Δήλωση του υπεύθυνου για θέματα Οικονομικής Πολιτικής της Δημοκρατικής Αριστεράς, Δημήτρη Χατζησωκράτη, για την εκτόξευση των ποσοστών ανεργίας:

«Όταν η ανεργία καλπάζει και κάθε ανακοίνωση εμφανίζει εκτίναξη του ποσοστού της, η κυβέρνηση επιβάλλεται να διασφαλίζει ένα αναγκαίο δίχτυ προστασίας και δεν έχει το δικαίωμα να αναζητά μεθόδους και τρυκ για να εκμηδενίσει τα επιδόματα ανεργίας και να περιορίσει τους δικαιούχους».

Παρασκευή 18 Μαρτίου 2011

Συλλαλητήριο ΓΣΕΕ - ΑΔΕΔΥ στις 22/3 κατά του συμφώνου για το ευρώ

Συλλαλητήριο εν όψει της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ στις 24 και 25 Μαρτίου διοργανώνουν ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ την Τρίτη 22 Μαρτίου αντιδρώντας «στο νεοφιλελεύθερο σύμφωνο ανταγωνιστικότητας ή σύμφωνο "για το Ευρώ", που υπηρετεί και εξυπηρετεί τα συμφέροντα των Βιομηχάνων και των τραπεζιτών».

Στην ανακοίνωση με την οποία η ΓΣΕΕ ανακοινώσει την συμμετοχή της στο συλλαλητήριο, που θα πραγματοποιηθεί την ερχόμενη Τρίτη στις 6 το απόγευμα στην πλατεία Κλαυθμώνος και είχε ήδη εξαγγελθεί από την α αναφέρει ότι:

«Ο συντονισμός της δράσης των συνδικάτων και η ενότητα όλων των εργαζομένων αποτελεί αναγκαία προϋπόθεση για την απόκρουση και την ανατροπή των νεοφιλελεύθερων πολιτικών και τη υιοθέτηση μιας δίκαιης Ευρωπαϊκής πολιτικής, που θα έχει στο επίκεντρό της τον άνθρωπο και συνολικά τους εργαζόμενους, μια πολιτική που θα αποκρούει τις λογικές των αεριτζήδων κερδοσκόπων των αγορών».

Όπως τονίζει η ΑΔΕΔΥ: «οι εργαζόμενοι της χώρας μας μαζί με τους εργαζόμενους της Ευρώπης αντιστεκόμαστε στο αντιλαϊκό Σύμφωνο Ανταγωνιστικότητας, στη σκληρή λιτότητα και τον περιορισμό των δικαιωμάτων μας».

Σε μαζική συμμετοχή στη συγκέντρωση και πορεία προς τα Γραφεία της ΕΕ, καλεί και το Δίκτυο Συνδικαλιστών Ριζοσπαστικής Αριστεράς, τονίζοντας ότι:

«Το Σύμφωνο για το ευρώ καταδικάζει σε αιώνια λιτότητα όλους τους λαούς της Ευρώπης, αυξάνει τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης, διαλύει ακόμα περισσότερο τις εργασιακές σχέσεις και παραχωρεί ακόμα πιο ευνοϊκή φορολογία στις δυνάμεις του κεφαλαίου. Επίσης, επιβαρύνει με νέους και επαχθείς όρους τη χώρα και το λαό μας». tovima.gr

Πέμπτη 10 Μαρτίου 2011

24ωρη απεργία και κατάληψη των γραφείων της ΕΒΖ στη Θεσσαλονίκη

Στην κατάληψη, στα κεντρικά γραφεία του Εργοστασίου Ζάχαρης στη Θεσσαλονίκη, αλλά και στο υποκατάστημα της ΑΤΕ στην Αριστοτέλους θα συμμετάσχουν αύριο και οι εργαζόμενοι του εργοστασίου Ζάχαρης Σερρών, ύστερα από απόφαση της Ομοσπονδίας τους.

Στη συνάντηση που πραγματοποίησαν οι εργαζόμενοι το μεσημέρι αποφάσισαν την αυριανή 24ωρη απεργία τους και τη συμμετοχή τους στις κινητοποιήσεις.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο των εργαζομένων του εργοστασίου Ζάχαρης Σερρών, Ευθύμη Ραμπότα, οι εργαζόμενοι ζητούν συνάντηση με τους εμπλεκόμενους φορείς προκειμένου να εισακουστεί και η δική τους η πρόταση, αφού όπως υποστηρίζουν υπάρχει δυνατότητα λειτουργίας της επιχείρησης.

Καρδίτσα: 38χρονος έχασε τη ζωή του την ώρα της εργασίας

Τελευταίο μεροκάματο για 38χρονο ελαιοχρωματιστή από την Καρδίτσα, ο οποίος τραυματίστηκε θανάσιμα σε ώρα εργασίας.

Όπως ανακοίνωσε η Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Καρδίτσας, ο άτυχος άνδρας έπεσε από τον 4ο όροφο νεοανεγειρόμενης οικοδομής κατά τη διάρκεια ελαιοχρωματικών εργασιών.
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΕΔΩ

Υπό κατάληψη το Goody’s στο Ηράκλειο

Υπό κατάληψη το Goody’s στο ΗράκλειοΜέλη του Εργατικού Κέντρου και του Σωματείου Οδηγών με Δίκυκλο Όχημα Ηρακλείου κινητοποιήθηκαν διότι η επιχείρηση προσπαθεί να εφαρμόσει επιχειρησιακή σύμβαση με μειωμένες αποδοχές για τους εργαζόμενούς της. 
 
Όπως σημειώνει το flashnews.gr, 30 διαδηλωτές απέκλεισαν την είσοδο του καταστήματος και φώναξαν συνθήματα ενώ μέλη του Εργατικού Κέντρου Ηρακλείου ζήτησαν συνάντηση με τους εκπροσώπους της εταιρίας.
 
Στη συνάντηση ξεκαθαρίστηκε πως το ΕΚΗ δε συναινεί στην υπογραφή ειδικής επιχειρησιακής σύμβασης και οι εκπρόσωποί του τόνισαν πως με αυτό το δεδομένο η εταιρία δε νομιμοποιείται για την εφαρμογή της.

Τετάρτη 9 Μαρτίου 2011

ΔΗΜ.ΑΡ.:40.000 άνεργοι κάθε μήνα !

"Κάθε μήνας που περνάει ο κατάλογος των εγγεγραμμένων ανέργων αυξάνεται κατά περίπου 40.000 πρώην εργαζόμενους". "

Αυτό τονίζεται σε Ανακοίνωση της Δημοκρατικής Αριστεράς για τα ποσοστά ανεργίας το Δεκέμβριο του 2010 και επισημαίνεται ότι:

"Τα στοιχεία για το Δεκέμβριο του 2010 αποτελούν καμπάνα για ολόκληρη την κοινωνία και καταδεικνύουν την πλήρη απουσία κυβερνητικής πολιτικής στον τομέα της απασχόλησης. Απαιτείται η άμεση ενεργοποίηση πολιτικών για τη δημιουργία νέων θέσεων απασχόλησης και η έναρξη της παραγωγικής διαδικασίας. Με τους ρυθμούς που ανεβαίνουν οι δείκτες της ανεργίας η Ελλάδα θα θεωρείται σε λίγο καιρό η χώρα των ανέργων".

Δευτέρα 7 Μαρτίου 2011

INTERAMERICAN: "Δεν αρκεί το κράτος για επαρκή ασφάλιση σύνταξης και υγείας"

Ο Γ. Κώτσαλος
Εσπερίδα με θέμα την ασφαλιστική μεταρρύθμιση και τις διευρυνόμενες διαστάσεις του ρόλου της ιδιωτικής ασφάλισης στις συντάξεις και στην υγεία οργάνωσε πρόσφατα η INTERAMERICAN, στη στέγη του Ιδρύματος Τσάκου. Σκοπός ήταν η έκφραση απόψεων και ανάπτυξη προβληματισμού για το σημαντικό ζήτημα. Την εκδήλωση άνοιξαν ο Γιώργος Κώτσαλος, διευθύνων σύμβουλος της INTERAMERICAN και ο Thomas van Rijckevorsel, πρόεδρος της INTERAMERICAN και μέλους του Δ.Σ. της μητρικής εταιρείας EUREKO, που έδωσαν το περίγραμμα του θέματος, ενώ τις ομιλίες και τη συζήτηση που ακολούθησε, συντόνισε ο David Sanderse, επικεφαλής του τομέα Ευρώπης της EUREKO. Στην εκδήλωση συμμετείχαν εκπρόσωποι του επιχειρηματικού κόσμου και στελέχη της INTERAMERICAN.

Για την ελληνική πραγματικότητα μίλησαν ο Γιώργος Ρωμανιάς, επιστημονικός συνεργάτης της ΓΣΕΕ, που αναφέρθηκε στο συνταξιοδοτικό ζήτημα της κοινωνικής ασφάλισης, ο Λυκούργος Λιαρόπουλος, καθηγητής Οικονομικών της Υγείας, διευθυντής εργαστηρίου οργάνωσης και αξιολόγησης υπηρεσιών υγείας του τμήματος νοσηλευτικής του Πανεπιστημίου Αθηνών, που σκιαγράφησε την εικόνα της δημόσιας υγείας, ο Γιώργος Βελιώτης, γενικός διευθυντής υγείας της INTERAMERICAN, που επεσήμανε τις σύγχρονες ανάγκες και κατευθύνσεις στην υγεία και ο Andrian Hegarty, πρώην πρόεδρος της INTERAMERICAN και της ιρλανδικής Friends First, ο οποίος απέδωσε κριτικά την ιρλανδική εμπειρία στους τομείς των συντάξεων και της υγείας.

Ο κ. Ρωμανιάς υπογράμμισε τη συρρίκνωση, με το νέο σύστημα κοινωνικής ασφάλισης, της εγγύησης του κράτους για την καταβολή των δημοσίων συντάξεων (πρώτος πυλώνας) στο, κατά περίπτωση συνταξιούχου, ύψος της αποκαλούμενης «βασικής σύνταξης». Όπως χαρακτηριστικά παρατήρησε, «σε μια σύνταξη 1.800 ευρώ που πρόκειται να χορηγηθεί το 2020, η βασική σύνταξη είναι 160 ευρώ και συνεπώς, το κράτος εγγυάται μόνον αυτά τα 160 ευρώ – ενώ μέχρι σήμερα η εγγύηση του κράτους κάλυπτε το σύνολο των 1.800 ευρώ». Ο κ. Ρωμανιάς τόνισε ότι η σταδιακή μείωση των συντάξεων που θα καταβάλλονται από το 2015 και μετά μπορεί να προσεγγίσει το 50% των σημερινών συντάξεων περί το έτος 2025, ενώ επεσήμανε το μεγάλο κενό στον δεύτερο (επαγγελματική ασφάλιση) και στον τρίτο πυλώνα (ατομική). Όπως τόνισε, η ιδιωτική ασφάλιση υπό όρους μπορεί να διαδραματίσει καταλυτικό ρόλο στον δεύτερο και τρίτο πυλώνα, «που βρίσκουν σαφή νομιμοποιητική βάση στο διεθνούς εμβέλειας κείμενο της έκθεσης Beveridge».

«Απειλή και ευκαιρία ταυτόχρονα» χαρακτήρισε την υγεία για την Ελλάδα ο κ. Λιαρόπουλος, «καθώς η χώρα μας παλεύει να τακτοποιήσει τη δημοσιονομική και οικονομική πρόκληση». Πρόσθεσε ότι «η ανάγκη να ευθυγραμμιστεί η δημόσια δαπάνη σε περισσότερο από 2% του ΑΕΠ έως το τέλος της χρονιάς σημαίνει περισσότερο ενεργή συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα» και ότι η συμμετοχή αυτή μπορεί να πάρει τη μορφή εξωτερικής διαχείρισης (outsourcing), σωστού συστήματος προμηθειών και οικονομικο-λογιστικών καθηκόντων, ιδιωτικής χρηματοδότησης για εκσυγχρονισμό των εγκαταστάσεων και ίσως, ένα μέρος των παροχών της ασφάλισης και των υπηρεσιών υγείας. Ο κ. Λιαρόπουλος εξέφρασε την άποψη ότι «η διαχείριση της ασθένειας, ο χειρισμός των αποζημιώσεων υγείας και η χρήση ολοκληρωμένων υπηρεσιών πρωτοβάθμιας φροντίδας πιθανώς να είναι η περιοχή όπου η ιδιωτική ασφάλιση υγείας μπορεί να βρει πρόσφορο έδαφος για συνεργασία».

Από την πλευρά της INTERAMERICAN, ο κ. Βελιώτης στάθηκε στην αναγκαιότητα της ιδιωτικής ασφάλισης υγείας, όπως αυτή προκύπτει από την αύξηση του προσδόκιμου ζωής, την παρατηρούμενη αύξηση παθήσεων (καρδιαγγειακά νοσήματα, καρκίνος κ.ά.) και τις αναμενόμενες παθήσεις του μέλλοντος (π.χ. νευρολογικές ασθένειες), που σε συνδυασμό με την πρόοδο της ιατρικής, της τεχνολογίας και της ανάγκης να είναι κάποιος οικονομικά ανεξάρτητος, οδηγούν στην ιδιωτική ασφαλιστική κάλυψη. Ο κ. Βελιώτης υπογράμμισε την ανάγκη συμπράξεων δημοσίου και ιδιωτικού τομέα στην υγεία και πρόβαλε το παράδειγμα της INTERAMERICAN ως εταιρείας με υποδομές, συστήματα, δίκτυα ιατρών, διαγνωστικών και νοσηλευτικών κέντρων αλλά και με τεχνογνωσία που μπορεί να αναλάβει ρόλο και να αναπτύξει συνέργειες με το δημόσιο.

Τέλος, ο κ. Hegarty παρουσίασε εκ παραλλήλου την κατάσταση και τη μεταρρυθμιστική πορεία σε Ιρλανδία και Ελλάδα στις συντάξεις και στην υγεία, επισημαίνοντας ομοιότητες και διαφορές. Ο ομιλητής –που ήταν και το τιμώμενο πρόσωπο της εκδήλωσης λόγω της αποχώρησής του από το Δ.Σ. της INTERAMERICAN- τόνισε ότι η Ελλάδα πρέπει να αποφύγει ό,τι επέλεξε η Ιρλανδία, δηλαδή την προσωρινή δημιουργία εσόδων για το κράτος με περικοπή φοροαπαλλαγών στις συντάξεις σε βάρος μακροπροθέσμων στρατηγικών στόχων, ενώ –όπως είπε- στην υγεία υπάρχει το θετικό παράδειγμα συνεργειών ιδιωτικού και δημοσίου τομέα, με ένα «Εθνικό Ταμείο Αγοράς Περίθαλψης», το οποίο ανακούφισε αρκετά το δημόσιο σύστημα υγείας και τους πολίτες.

Μία στις τρεις εταιρείες θα μειώσει το προσωπικό της

ALBA Graduate Business SchoolImage via WikipediaΜία στις τρεις εταιρείες θα μειώσει το προσωπικό της, μία στις δύο δεν θα προβεί καθόλου σε αυξήσεις τους επόμενους 12 μήνες και μία στις έξι εταιρείες θα μειώσει τους μισθούς των εργαζομένων. Και ενώ οι εταιρείες προχωρούν σε δύσκολες αποφάσεις για να αντιμετωπίσουν την οικονομική ύφεση, η πλειοψηφία τους δηλώνει αισιόδοξη για το μέλλον.

Ο Δείκτης Τάσεων Αγοράς Εργασίας για το 1ο εξάμηνο του 2011 σύμφωνα με την έρευνα που πραγματοποίησε το ALBA Graduate Business Schoolπαραμένει χαμηλός αλλά σταθερός συγκριτικά με το προηγούμενο εξάμηνο. Ο Δείκτης συνεχίζει για 5ο εξάμηνο να είναι κάτω από την τιμή του 100 (80), γεγονός που μεταφράζεται σεμείωση και στασιμότητα των δραστηριοτήτων προσέλκυσης και επιλογής νέων στελεχών. 

Κόντρα στα αποτελέσματα της έρευνας και με σκοπό να τονιστούν οι επιχειρηματικές ευκαιρίες, το ALBA Graduate Business School πραγματοποίησε ειδική εκδήλωση την Τρίτη 1η Μαρτίου όπου νέοι επιχειρηματίες συζήτησαν τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν, τις δυσκολίες αλλά και τις ευκαιρίες για ανάπτυξη, δίνοντας έτσι μια νότα αισιοδοξίας από τον επιχειρηματικό κόσμο. 

Σάββατο 5 Μαρτίου 2011

Δεν καταργούνται τα επιδόματα

Δεν καταργούνται τα επιδόματα ανεργίας του ΟΑΕΔ τόνισε σήμερα από τα Χανιά ο υφυπουργός Εργασίας Βασίλης Κεγκέρογλου και παράλληλα αναφέρθηκε στα μέτρα που θα ληφθούν μέσα στο 2011 για ενίσχυση της επιδοτούμενης εργασίας.

Ο υφυπουργός Εργασίας διέψευσε κατηγορηματικά τα περί κατάργησης των επιδομάτων από τον ΟΑΕΔ, διαβεβαιώνοντας ότι «κανείς άνεργος στο τόπο μας, δεν θα βρεθεί χωρίς επίδομα».

Ωστόσο ο υφυπουργός Εργασίας τόνισε ότι η κυβέρνηση διαφοροποιεί την μέχρι πρότεινoς επιδοματική πολιτική με ενεργητικές πολιτικές απασχόλησης. «Μέρος των χρημάτων που σήμερα διατίθενται σε ανέργους, θα οδηγηθούν με την επιταγή επανένταξης ως επιδότηση εργασίας. Μέσα στο 2011 ξεκινάει το πρόγραμμα για 10.000 ανέργους που λαμβάνουν επίδομα ανεργίας με την επιταγή επανένταξης και την επιδότηση των εργοδοτικών εισφορών προκειμένου να εργασθούν σε επιχειρήσεις», ανέφερε ο υφυπουργός. Αυτό, πρόσθεσε, σημαίνει ότι ο κρατικός προϋπολογισμός που συμπληρώνει τον προϋπολογισμό του ΟΑΕΔ μπορεί να μειωθεί και ταυτόχρονα να αυξηθούν οι πόροι του ΕΣΠΑ, που αξιοποιούνται για την ένταξη σε προγράμματα εργασίας.

«Όλη η φιλολογία και όλη η συζήτηση που γίνεται αυτές τις ημέρες είναι άνευ αντικειμένου. Κανείς άνεργος δεν θα μείνει χωρίς επίδομα ανεργίας το διάστημα που και σήμερα το δικαιούται. Όμως, σημαντικός αριθμός θα λάβει αντί επιδόματος επιταγή επανένταξης προκειμένου να ενταχθεί στην αγορά εργασίας και να δοθεί η δυνατότητα σε μια επιχείρηση σε συνδυασμό με την επιδότηση εργοδοτικής εισφοράς να τον προσλάβει», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Κεγκέρογλου διέψευσε επίσης το ενδεχόμενο να κοπεί το επίδομα ανεργίας για ζευγάρια στα οποία εργάζεται το ένα μέλος, παρατήρησε ωστόσο ότι αν υπάρχουν υψηλά εισοδήματα σε μια οικογένεια δεν μπορεί να δίδονται επιδόματα ανεργίας.

Κατά 22% χαμηλότερα από τους άνδρες αμείβονται οι Ελληνίδες

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat, χαμηλότερες κατά 22,2% είναι οι αμοιβές των γυναικών έναντι των ανδρών στην Ελλάδα σε όλη τη διάρκεια της ζωής τους  έναντι 17,5% κατά μέσο όρο στην ΕΕ.

«Η μείωση της διαφοράς των αμοιβών ανδρών και γυναικών προχωρεί με αργό ρυθμό», τονίζει στην ανακοίνωσή της η Επιτροπή. Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία για το 2008, ο ρυθμός αυτός κυμαίνεται από 5% στην Ιταλία έως 30% στην Εσθονία, αντανακλώντας τον πολύπλοκο και διαρκή χαρακτήρα των ανισοτήτων στην αγορά εργασίας. Η Ελλάδα, με ποσοστό 22,2%, κατατάσσεται στην τέταρτη θέση από το τέλος, μετά την Εσθονία, την Τσεχία (26%), την Αυστρία (25,5%) και τη Γερμανία (23%).

Επίσκεψη της υπουργού Λούκας Κατσέλη σε Έβρο και Ξάνθη

Στα τέλη της επόμενης εβδομάδας, η υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Λούκα Κατσέλη, θα επισκεφθεί σύμφωνα με πληροφορίες τις περιοχές του βορείου Έβρου και την Ξάνθη.

Η κ. Κατσέλη θα έχεις συναντήσεις με τους θεσμικούς και παραγωγικούς φορείς των περιοχών όπου θα τους αναλύσει τα προγράμματα κοινωνικής εργασίας που προωθεί το Υπουργείο.

Η υπουργός μαζί με τους συνεργάτες της, προωθεί τρεις πυλώνες πολιτικών στήριξης της εργασίας, μέσω των προγραμμάτων κοινωνικής εργασίας, των Τοπικών Ολοκληρωμένων Προγραμμάτων Στήριξης της Απασχόλησης (ΤΟΠΣΑ) για ανέργους και ευπαθείς κοινωνικές ομάδες, καθώς και του σχεδίου νόμου για την κοινωνική οικονομία και την ίδρυση κοινωνικών επιχειρήσεων.
[αναδημοσίευση από το INPOST.gr]

Κουβέλης:Η ανεργία καλπάζει -Η κοινωνία διαλύεται

Δήλωση του προέδρου της Δημοκρατικής Αριστεράς, Φώτη Κουβέλη,  για το θέμα της ανεργίας

«Η ανεργία καλπάζει. Το δίχτυ κοινωνικής προστασίας απουσιάζει δραματικά. Την ίδια ώρα απειλούνται τα επιδόματα για τους ανέργους.

Η κυβέρνηση οφείλει να αντιληφθεί ότι η κοινωνία διαλύεται. Οφείλει να αποκρούσει μέτρα που καταστρέφουν την κοινωνική προστασία».

Παρασκευή 4 Μαρτίου 2011

Διχασμένη απεργία στις συγκοινωνίες

Με σημαία την απεργία της 9ης Μαρτίου αντιδρούν στο νόμο για τις αστικές συγκοινωνίες της Αττικής - ο οποίος δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως -, οι εργαζόμενοι στα μέσα μαζικής μεταφοράς – πλην της ΕΘΕΛ, του μεγαλύτερου συγκοινωνιακού φορέα των Αθηνών.

Πριν από λίγο τα επιχειρησιακά σωματεία των εργαζομένων σε ΗΣΑΠ, Μετρό, Τραμ και ΗΛΠΑΠ εξέδωσαν κοινή ανακοίνωση με την οποία καλούν τους εργαζομένους στις συγκοινωνίες να συμμετάσχουν στην απεργία και στη κοινή συνέλευση – συγκέντρωση της 9ης Μαρτίου.

«Η απόφαση αυτή έχει να κάνει με την καταστροφική πολιτική της κυβέρνησης, που υπό την καθοδήγηση της τρόικας συνέταξε και ψήφισε με διαδικασίες εξπρές έναν νόμο που ισοπεδώνει και διαλύει τον δημόσιο και κοινωνικό χαρακτήρα των Αστικών Συγκοινωνιών»
σημειώνεται στην ανακοίνωση. Τα σωματεία καταγγέλλουν ότι έρχονται νέες αυξήσεις στα κόμιστρα, ακυρώσεις και μειώσεις δρομολογίων, υποχρηματοδότηση του συγκοινωνιακού συστήματος, εξελίξεις οι οποίες όπως λένε, θα οδηγήσουν στην ιδιωτικοποίηση των μέσων μεταφοράς.

Οι συνδικαλιστές δεν αποδέχονται την κατάργηση των συμβάσεων και των κανονισμών εργασίας που προβλέπονται από τον νέο νόμο για τις αστικές συγκοινωνίες και θεωρούν ότι «το πείραμα με τις συγκοινωνίες, είναι το μοντέλο που θα ακολουθήσει η κυβέρνηση σε όλους τους κλάδους και τους τομείς του Δημοσίου, για να καρατομήσει τους εργαζόμενους και να βάλει φουρνέλο στον κοινωνικό τους χαρακτήρα».

Χωριστά η ΕΘΕΛ

Ωστόσο, η απουσία του σωματείου της ΕΘΕΛ από την κινητοποίηση, οι εργαζόμενοι της οποίας έχουν προγραμματίσει δημοψήφισμα την ημέρα της απεργίας, προκειμένου να καθορίσουν την τελική τους στάση, αποδυναμώνει το μέτωπο των συνδικαλιστών.

Η ριζική στροφή του σωματείου της ΕΘΕΛ, το οποίο αριθμεί περί τους 6.000 εργαζομένους, ήταν αποτέλεσμα της παραίτησης του «σκληρού» πρώην πρόεδρου κ. Ν. Κουλουμπαρίτση, στη θέση του οποίου εξελέγη ο μετριοπαθέστερος, όπως τον χαρακτηρίζουν οι συνάδελφοί του, κ. Μ. Λιαγούρης. Ο κ. Κουλουμπαρίτσης είχε υποβιβασθεί από την θέση του γραμματέα της ΠΑΣΚΕ – ΕΘΕΛ σε απλό μέλος, με αποτέλεσμα να την καταγγείλει δημόσια για πραξικόπημα.
ΤΟ ΒΗΜΑ

Διαδήλωση έξω από τα «Public» Θεσσαλονίκης

Κινητοποίηση έξω το κατάστημα «Public», στη Στοά Χιρς, στο κέντρο της Θεσσαλονίκης πραγματοποίησαν η Ενωση Εμποροϋπαλλήλων νομού Θεσσαλονίκης, το Π.Α.ΜΕ και το Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών, διαμαρτυρόμενοι για τις απολύσεις 8 εργαζομένων, στις οποίες προχώρησε πρόσφατα η εταιρία.

    Οι διαδηλωτές απέκλεισαν τις εισόδους του καταστήματος, κρατώντας πανό και σημαίες.


    Σύμφωνα με την Ένωση Εμποροϋπαλλήλων η εταιρία δεν πληρώνει τις υπερωρίες και την εργασία τις Κυριακές, ενώ προχωρά σε διαδοχικές συμβάσεις ορισμένου χρόνου με εταιρίες υπενοικίασης εργαζομένων.

Παρατείνεται η ισχύς των βιβλιαρίων ΙΚΑ

Η Διοίκηση του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ ανακοινώνει τα εξής: Με αφορμή παράπονα ασφαλισμένων σχετικά με την ισχύ των βιβλιαρίων που η λήξη τους είναι 28-2-2011, σας γνωρίζουμε ότι, όσοι ήταν κάτοχοι του αυτοκόλλητου με ισχύ έως 28-2-2011, δίδεται η δυνατότητα παράτασης μέχρι 31-3-2011 για την κάλυψη της ιατροφαρμακευτικής τους περίθαλψης και μόνο.
Δεν θα ισχύει η παράταση της θεώρησης για νοσοκομειακή περίθαλψη, για νοσηλεία στο εξωτερικό κ.λ.π.

Επίσης για την αποφυγή ταλαιπωρίας των ασφαλισμένων, οφείλουμε να σας υπενθυμίσουμε ότι δεν απαιτείται θεώρηση του οικογενειακού βιβλιαρίου για τα προστατευόμενα μέλη οικογένειας, εφόσον αυτά είναι είτε σύζυγοι των άμεσα ασφαλισμένων, είτε τέκνα που δεν συμπληρώνουν το 18ο έτος της ηλικίας τους, μέχρι τέλους του τρέχοντος έτους.

Κατά συνέπεια στους έμμεσα ασφαλισμένους (συζύγους, τέκνα κάτω των 18 ετών κ.λ.π) θα παρέχονται όλες οι Υπηρεσίες Υγείας, με την προσκόμιση του οικογενειακού βιβλιαρίου, αλλά και του βιβλιαρίου του άμεσα ασφαλισμένου.

Μια φορά οι δημόσιοι υπάλληλοι δεν μπορούν να κάνουν σωστά τη δουλειά τους?
Νομίζω ότι ο κύριος υπουργός θα πρέπει να επιληφθεί άμεσα του θέματος..τι θα πει δεν καλύπτει τη νοσοκομειακή περίθαλψη? Τα χρήματα μας στο ΙΚΑ έχουν καταβληθεί όμως κανονικά.

Πέμπτη 3 Μαρτίου 2011

Eπιστολή σωματείων εργαζομένων ΕΝΚΛΩ

Προς τους κυρίους Διοικητάς των Τραπεζών
1.Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδας
2.Αγροτικής Τράπεζας της Ελλάδας
3.EURO BANK
4.ALPHA BANK
5.Εμπορικής Τράπεζας. Κύριοι,
Πρέπει επιτέλους να σοβαρευτείτε και να αντιληφθείτε ότι υπάρχουν και άλλα λογικά όντα στην φύση, εκτός από τον δικό σας, απάνθρωπα, σκεπτόμενο κύκλο, που έχουν την δυνατότητα να σκέφτονται, να κρίνουν και προπαντώς να σέβονται αρχές και τάξεις μιάς ένομης κοινωνίας. Δεν σημαίνει όμως, ότι αυτοί οι άνθρωποι θα εξακολουθούν να ανέχονται τις κοροϊδίες σας και εμπαιγμούς σας για πολύ ακόμη.
Εάν νομίζετε, επειδή η πολιτεία ανέχεται την απαράδεκτη συμπεριφορά σας και τέσσερες πρωτοκλασσάτοι υπουργοί δεν σας βάζουν στο άρμα της τάξης και ανάπτυξης, θα σας ανεχθούν ακόμα, εξαθλιωμένοι, εξαπατημένοι και απαξιωμένοι εργαζόμενοι και μάλιστα τίμιοι οικογενειάρχες.
Δεν απειλούμε αλλά σας προειδοποιούμε ότι, εάν μέχρι σήμερα το βράδι δεν τοποθετηθείτε ξεκάθαρα απέναντι στο προβλημά μας με ημερομηνία εκταμίευσης, δηλαδή δεν κάνετε πράξη τον νόμο του κράτους που εσείς ενυπόγραφα αποδεχτήκατε, θα μας βρείτε αντιμέτωπους στα ελληνικά δικαστήρια, επειδή είστε βασικοί μέτοχοι της ΕΝ ΚΛΩ, έχετε πετάξει άσκοπα εκατομμύρια Ευρώ, αφήνοντας τους εργαζόμενους απλήρωτους για 24 μήνες, διατηρόντας μας σε ομηρία και σίγουρα μας οδηγείτε σε καταστάσεις-πράξεις, εκτός ελέγχου, που θα ξεκινήσουν έξω ή και μέσα από οποιοδήποτε υποκατάστημά συμφερόντων σας ή κέντρα διοίκησης.
ΤΑ ΣΩΜΑΤΕΙΑ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ
Κοινοποίηση:
Γραφείο Πρωθυποργού
Υπουργό Ανάπτυξης κύριο Χρυσοχοϊδη
Υπουργό Εργασίας κυρία Κατσέλη
Αναπληρωτή Υπουργό Περιφεριακής Ανάπτυξης κύριο Ξυνίδη
Υφυπουργό Οικονομικών κύριο Σαχινίδη

Προσλήψεις προσωπικού στη ΔΕΗ σε Γιάννενα και Ηγουμενίτσα

Με νέες θέσεις εποχικού προσωπικού Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης στη ΔΕΗ ξεκινά η εβδομάδα, καθώς το ΑΣΕΠ ενέκρινε 135 ακόμα θέσεις σε 21 Διευθύνσεις Πωλήσεων του φορέα. 
 
Στο μεταξύ, «τρέχουν» 25 ακόμα διαγωνισμοί για την πρόσληψη 474 νέων υπαλλήλων σε Λιγνιτικά Κέντρα, στη Διεύθυνση Διαχείρισης Ενέργειας και σε Διευθύνσεις Πωλήσεων.
 
Το προσωπικό θα προσληφθεί με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου διάρκειας οκτώ μηνών και θα στελεχώσει 24 ειδικότητες, διοικητικές και τεχνικές.Από την ερχόμενη Παρασκευή, 4 Μαρτίου, έως και τις 14 Μαρτίου θα γίνονται δεκτές οι αιτήσεις των υποψηφίων σε 24 Διευθύνσεις Πωλήσεων.
 
H κατανομή των θέσεων στην Ήπειρο έχει ως εξής:
Δ/νση Πωλήσεων Hγουμενίτσας
ΔE Yπάλληλοι Γραφείου 1
Δ/νση Πωλήσεων Iωαννίνων
ΔE Tαμίες 1
ΔE Yπάλληλοι Γραφείου 1

Εκλεισαν 3 εργοτάξια της Ιόνιας Οδού!

Στον δρόμο 45 εργαζόμενοι στους οποίους οφείλονται και δεδουλευμένα 4 έως 7 μηνών
Απανωτά χτυπήματα δέχονται οι εργαζόμενοι στις κατασκευές, καθώς σε αρκετά μεγάλα έργα αντιμετωπίζουν, το τελευταίο διάστημα, το φαινόμενο οι κατασκευαστικές εταιρείες και οι υπεργολάβοι να τους αφήνουν χωρίς δουλειά και απλήρωτους για πολύ μεγάλο διάστημα. 
 
Συγκεκριμένα, 3 εργοτάξια κατασκευής της Ιονίας Οδού στην Ηπειρο (Σκλίβανη, Γοργόμυλος, Καμπή) στα οποία πήγε χθες κλιμάκιο του Συνδικάτου Οικοδόμων από τα Γιάννενα δε λειτουργούν και δεν υπάρχει ούτε φύλακας!
 
Η τεχνική εταιρεία ΤΕΡΝΑ ΑΕ που έχει την ευθύνη κατασκευής του έργου τα μάζεψε και έφυγε με 45 εργαζόμενους να χάνουν τη δουλειά τους. 
 
Σύμφωνα με πληροφορίες που συνέλεξε το σωματείο οικοδόμων, τα εργοτάξια δε λειτουργούν από την περασμένη Δευτέρα, με αποτέλεσμα οι εργαζόμενοι να πεταχτούν στο δρόμο, ενώ τους οφείλονται και δεδουλευμένα 4 έως 7 μηνών.
 
Οι λόγοι που ερήμωσαν τα εργοτάξια και σταμάτησαν οι εργασίες δεν είναι αποσαφηνισμένοι. 
 
Το πιο πιθανό είναι να αφορούν απαλλοτριώσεις που δεν έχουν προχωρήσει ή τη μη καταβολή της πριμοδότησης με ζεστό κρατικό χρήμα των κατασκευαστικών εταιρειών και των μεγαλοεργολάβων που και αυτοί με τη σειρά τους δηλώνουν οικονομικά προβλήματα, φορτώνοντας τα σπασμένα στους εργαζόμενους. Το μόνο σίγουρο είναι ότι τη νύφη την πληρώνουν και πάλι οι εργαζόμενοι.

Τετάρτη 2 Μαρτίου 2011

Στο πλευρό των «9» για τη δίκη του Ξενία

Τη συμπαράστασή τους στους εννιά που δικάζονται την Παρασκευή στο Μονομελές Πλημμελειοδικείο Ιωαννίνων με την κατηγορία της «διατάραξης κοινής και οικιακής ειρήνης» κατά τα επεισόδια για την υπεράσπιση του δημόσιου χώρου του Ξενία εκφράζουν η ΑΚΟΑ Ιωαννίνων και η ΑΝΤΑΡΣΥΑ Ιωαννίνων.
 
«Είναι καθήκον κάθε εργαζόμενου πολίτη που αγωνιά και παλεύει για το δίκαιο του και τα δικαιώματα του σε μια εποχή που χάνονται κατακτήσεις ετών να εκφράσει πολύμορφα την αλληλεγγύη του στους αγωνιστές που συνεχίζουν να είναι όμηροι και να διώκονται γιατί σήκωσαν το ανάστημα τους στην καταστροφή του Ξενία» σημειώνει η ΑΝΤΑΡΣΥΑ. Η ΑΚΟΑ από την πλευρά της σχολιάζει: «Τέτοιες διώξεις αποβλέπουν στον εκφοβισμό των πολιτών, ώστε να μην αντιδρούν σε ό,τι τους καταστρέφει την ζωή και τους καταργεί τα δικαιώματα, ώστε να μην βγαίνουν στο δρόμο και να μην δυσκολεύουν τα σχέδια της ντόπιας και μη άρχουσας τάξης».

ΗΠΕΙΡΩΤΙΚΟΣ ΑΓΩΝ

Δικαίωση συμβασιούχων του ΟΠΑΠ από τον Αρειο Πάγο

Δικαιώθηκαν από το Εργατικό Τμήμα του Αρείου Πάγου δύο συμβασιούχοι του ΟΠΑΠ, αφού το Ανώτατο Δικαστήριο έκανε δεκτή σχετική εισήγηση του κ. Σπ. Ζιάκα, αναιρώντας έτσι εφετειακή απόφαση η οποία έκανε δεκτές τις θέσεις του Οργανισμού.

Οι δύο συμβασιούχοι εργάστηκαν την τετραετία 1994 - 1998 και τη διετία 1996 - 1998 αντίστοιχα. Συγκεκριμένα ο πρώτος εργάστηκε με πενθήμερη εβδομαδιαία εργασία και με ωράριο δέκα ωρών ημερησίως και εν συνεχεία με τριήμερη εβδομαδιαία εργασία και με το ίδιο ημερήσιο ωράριο. Ο δεύτερος εργάστηκε με πενθήμερη εβδομαδιαία εργασία και με ωράριο 9,5 ωρών ημερησίως και στη συνέχεια με τριήμερη εβδομαδιαία απασχόληση και το ίδιο ωράριο.
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΕΔΩ

ΑΔΕΔΥ: «Οχι» στη διάλυση των δημόσιων υπηρεσιών

1st of May & anti-IMF demonstration; Thessalon...Image by apαs via FlickrΤα τρία σενάρια προβολής και εξέλιξης του μισθολογικού κόστους, που δημοσιοποίησαν χθες τα υπουργεία Εσωτερικών και Οικονομικών, οδηγούν σε νέες μισθολογικές απώλειες, εκμηδενισμό των προσλήψεων, απολύσεις συμβασιούχων και τελικά σε «διάλυση» των Δημοσίων Υπηρεσιών, με σοβαρότατες επιπτώσεις στην εξυπηρέτηση των πολιτών.

Αυτό σημειώνει σε ανακοίνωσή της η ΑΔΕΔΥ διαμηνύοντας ότι το νέο Μισθολόγιο «δεν μπορεί να οδηγεί σε "νομιμοποίηση" των ήδη υφιστάμενων περικοπών στο Δημόσιο και σε νέες μειώσεις των ήδη χαμηλών αποδοχών».

Σημειώνει ακόμη πως η «Μελέτη για τις μισθολογικές εξελίξεις στο Δημόσιο», η οποία δόθηκε χθες στη δημοσιότητα από τα υπουργεία Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης και Οικονομικών τη δικαιώνει απόλυτα καθώς καταρρίπτει τον επί δεκαετίες συντηρούμενο «μύθο» περί υψηλής συνολικής μισθολογικής δαπάνης στο Δημόσιο Τομέα και οδηγεί στο συμπέρασμα ότι βασικό ζητούμενο παραμένει «η καλύτερη διαχείριση και εξοικονόμηση δημοσίων πόρων - πέραν της μισθολογικής δαπάνης».

Η ΑΔΕΔΥ υπενθυμίζει ότι «παρά τη σκόπιμη συντήρηση σεναρίων περί "παχυλών μισθών", το μηνιαίο εισόδημα του 80% των μισθωτών του Δημοσίου Τομέα βρίσκεται ανάμεσα στα 1.000 - 1.500 ευρώ, ενώ την ίδια στιγμή η αγοραστική δύναμη των εργαζομένων διαρκώς μειώνεται εξαιτίας των αυξήσεων των τιμών ειδών ευρείας κατανάλωσης, των αυξήσεων της έμμεσης φορολογίας, των τιμών του ρεύματος, των εισιτηρίων κ.ο.κ».

Καταλήγοντας επαναλαμβάνει ότι «αναγκαία και ικανή συνθήκη διεξαγωγής διαλόγου και διαπραγματεύσεων για ένα νέο Μισθολόγιο, είναι η επαναφορά του 13ου και 14ου μισθού»
Enhanced by Zemanta

ΔΗΜ.ΑΡ.: "Απαράδεκτες οι απολύσεις στην COSMOTE"

CosmoteImage by Beta-J via Flickr"Οι απολύσεις στην COSMOTE αποτελούν μια απαράδεκτη ενέργεια, ένα ανησυχητικό μήνυμα για όλους τους έλληνες εργαζόμενους. Είναι ακατανόητο μια μεγάλη επιχείρηση με σημαντική κερδοφορία να προχωρά σε απολύσεις την εποχή της οικονομικής κρίσης και ενώ η ανεργία καλπάζει".

Αυτό αναφέρει η ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΑΡΙΣΤΕΡΑ σε νακοίνωσή της και επισημαίνει:

"Είναι υποχρέωση της Κυβέρνησης να παρέμβει αποφασιστικά ώστε να αποτρέψει τη γενίκευση των απολύσεων. Είναι υποχρέωση της Κυβέρνησης να διασφαλίσει τους κανόνες εργασίας και την προάσπιση της ίδιας της εργασίας, χωρίς ταλαντεύσεις και μισόλογα. Δεν μπορεί και δεν πρέπει να κυριαρχήσουν οι κανόνες της ζούγκλας στην αγορά".

Τρίτη 1 Μαρτίου 2011

Η Α.Δ.Ε.Δ.Υ. καταδικάζει την ποινικοποίηση των αγώνων των εργαζομένων στο Δήμο Βύρωνα

Η Δημοτική Αρχή αντί να δώσει λύσεις στα προβλήματα των εργαζομένων, επέλεξε το δρόμο της αδιαλλαξίας και της σύγκρουσης.
Η προσφυγή στη Δικαιοσύνη, προκειμένου να κηρυχθούν παράνομες και καταχρηστικές οι κινητοποιήσεις των εργαζομένων του Δήμου που διεκδικούν την επίλυση των δίκαιων αιτημάτων τους, επιτείνει τα αδιέξοδα αντί να προωθεί λύσεις.

Σε αυτή την πολιτική όλοι οι Δημόσιοι Υπάλληλοι αντιπαραθέτουν την αλληλεγγύη και συμπαράστασή τους, στηρίζουν τον αγώνα των εργαζομένων στο Δήμο Βύρωνα.

Από το Γραφείο Τύπου της Α.Δ.Ε.Δ.Υ.

24ωρη απεργία την Παρασκευή για τις απολύσεις στην Cosmote

Συνάντηση στο υπουργείο Εργασίας θα πραγματοποιηθεί το πρωί της Πέμπτης μεταξύ του υφυπουργού Εργασίας Βασίλη Κεγκέρογλου, της διοίκησης της Cosmote και εκπροσώπων των εργαζομένων με αφορμή τις 120 απολύσεις, στις οποίες προτίθεται να προχωρήσει η διοίκηση της Cosmote.

Η συνάντηση δε θα έχει ελεγκτικό χαρακτήρα, όπως άφησε να εννοηθεί ο υφυπουργός.

Στην απόφαση της εταιρίας αντέδρασε και ο υπεύθυνος του τομέα Εργασίας της ΝΔ, κάνοντας λόγο για αδικαιολόγητες απολύσεις με βάση τα οικονομικά και επιχειρησιακά δεδομένα της επιχείρησης.

Η ΟΜΕ ΟΤΕ προγραμματίζει 24ωρη απεργία για την Παρασκευή, ενώ το σωματείο των εργαζομένων της Cosmote προγραμματίζει 48ωρη απεργία Πέμπτη και Παρασκευή, απόφαση που θα οριστικοποιηθεί κατά τη γενική συνέλευση που θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...