Τρίτη 24 Αυγούστου 2010

Κοινό μέτωπο των Ταμείων για μείωση των δαπανών


Η εξάλειψη της εισφοροδιαφυγής, αλλά και ο περιορισμός των δαπανών στην υγεία βρέθηκαν στο επίκεντρο της σύσκεψης που είχαν σήμερα οι διοικητές και ο πρόεδρος των τεσσάρων μεγαλύτερων Ταμείων της χώρας.
Στη διαβούλευση, που πραγματοποιήθηκε στη βάση των κατευθύνσεων του υπουργού Εργασίας, κ. Ανδρέα Λοβέρδου συμμετείχαν, ο διοικητής του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ Ροβέρτος Σπυρόπουλος, ο διοικητής του ΟΑΕΕ Γεράσιμος Βουδούρης, ο διοικητής του ΟΓΑ Παναγιώτης Πέτρουλας, και ο πρόεδρος του ΟΠΑΔ Κυριάκος Σουλιώτης.
Σε ό,τι αφορά την αντιμετώπιση της εισφοροδιαφυγής, τα ταμεία μελετούν να ρίξουν ως δέλεαρ προς τους επιχειρηματίες τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών από το 2012, και με την προϋπόθεση ότι θα επιτευχθούν οι στόχοι που έχουν τεθεί με το πρόγραμμα της ρύθμισης που προωθεί η κυβέρνηση και που θα ισχύσει μέχρι τις 15 Οκτωβρίου 2010.
Στην κατεύθυνση αυτή μάλιστα συζητήθηκε και η έναρξη σχετικής διαφημιστικής καμπάνιας για να πειστούν οι επιχειρήσεις ότι πρέπει να προχωρήσουν στη ρύθμιση των χρεών τους.
Όπως επισήμανε ο κ. Σπυρόπουλος η μη καταβολή των εισφορών υποθηκεύει το μέλλον των επιχειρήσεων, με τη συσσώρευση χρεών, αλλά και των εργαζομένων οι οποίοι θα βρεθούν χωρίς ασφαλιστική κάλυψη. «Πρέπει το επόμενο χρονικό διάστημα, σε συνεργασία με του επιχειρηματίες να δημιουργήσουμε έναν "ενάρετο κύκλο" συνεργασίας, στο θέμα των ασφαλιστικών εισφορών», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Αναφορικά με τις δαπάνες για την υγεία, συζητήθηκε η δημιουργία κοινών ομάδων εργασίας, που θα εκπονήσουν σχέδιο ενεργειών εφαρμογής ενιαίων δράσεων ελέγχου της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης.
«Προσπαθούμε να περικόψουμε την κατάχρηση, χωρίς να περιορίσουμε τη χρήση», τόνισε ο διοικητής του ΟΓΑ, συμπληρώνοντας ότι για τον μήνα Ιούνιο επιτεύχθηκε στο ταμείο του μείωση στις φαρμακευτικές δαπάνες κατά 24,5%, ενώ περιορίστηκαν κατά 38% οι συνταγογραφήσεις με μηδενική συμμετοχή, εξοικονομώντας 25 εκατ. ευρώ. Τον ίδιο μήνα οι φαρμακευτικές δαπάνες για το ΙΚΑ μειώθηκαν κατά 28%, εξοικονομώντας 40 εκατ. ευρώ.
Επί τάπητος τέθηκε ακόμη η εφαρμογή ενιαίων κανόνων για την πληρωμή συντάξεων, από την 1η Ιανουαρίου 2011, με την απογραφή του συνόλου των δικαιούχων σύνταξης. Όπως ανέφερε ο διοικητής του ΟΑΕΕ κ. Βουδούρης, στο ταμείο του γίνεται έρευνα για να διαπιστωθεί εάν καταβάλλονται συντάξεις σε άτομα που έχουν πεθάνει, επισημαίνοντας ότι στο έργο αυτό θα πρέπει να συνεργαστούν και τα ληξιαρχεία.
Ξεκαθάρισε επίσης ότι δεν θα υπάρξει πρόβλημα στην καταβολή συντάξεων από τον ΟΑΕΕ μέχρι τέλος χρόνου και επισήμανε ότι τα χρήματα που θα χρειαστούν δεν θα ξεπεράσουν τα 300 εκατ. ευρώ.
Σχολιάζοντας το περιεχόμενο της σύσκεψης, ο κ. Σουλιώτης είπε από την πλευρά του: «Επικεντρωθήκαμε στη δυνατότητα συνεργασίας για την εξασφάλιση καλύτερου επιπέδου παροχών με χαμηλότερο κόστος. Θέλουμε να μην ταλαιπωρούνται οι ασφαλισμένοι μας και αυτό πιστεύουμε θα το πετύχουμε με την ηλεκτρονική διαχείριση όλων των ενεργειών στα ταμεία».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΓΡΑΨΤΕ ΤΗΝ ΓΝΩΜΗ ΣΑΣ

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...