Τετάρτη 4 Αυγούστου 2010

Το Ελληνικό Δημόσιο χρωστάει 8,5 δις στο ΙΚΑ

Από την έκπληξη έμεινε άναυδος ο νέος διοικητής του ΙΚΑ Ροβέρτος Σπυρόπουλος όταν με του που κάθισε στην καρέκλα ζήτησε να του φέρουν τα στοιχεία σχετικά με τους μεγάλους οφειλέτες του οργανισμού. Και αυτό γιατί διαπίστωσε ότι ο μεγαλύτερος οφειλέτης είναι το ίδιο το Δημόσιο.

Αμέσως ο κ. Σπυρόπουλος συγκάλεσε σύσκεψη με τα αρμόδια στελέχη και έδωσε εντολές και κατευθύνσεις για «σαφάρι» κατά των οφειλετών και φυσικά κατά όλων εκείνων που, με τον έναν ή τον άλλον τρόπο, εισφοροδιαφεύγουν. «Θέλω άμεσα και χειροπιαστά αποτελέσματα. Δεν με νοιάζει ποιος είναι αυτός που χρωστάει και πόσα. Εφόσον τα ποσά είναι βεβαιωμένα, οφείλουμε να τα εισπράξουμε», ήταν η ξεκάθαρη εντολή Σπυρόπουλου.

Ειδικότερα, στόχος της νέας διοίκησης είναι ο περιορισμός της εισφοροδιαφυγής, ενώ προωθείται και η αξιοποίηση της μεγάλης ακίνητης περιουσίας των ταμείων, στο πλαίσιο ανεύρεσης νέων πηγών εσόδων. Από τους μεγαλύτερους οφειλέτες του ΙΚΑ παραμένει το Ελληνικό Δημόσιο, καθώς χρωστάει 8,5 δισ. ευρώ. Οπως τόνισε ο τέως διοικητής Θόδωρος Αμπατζόγλου την ημέρα που παρέδωσε στον νέο διοικητή, «όσο δεν αποπληρώνονται τα χρέη τόσο το ΙΚΑ θα αντιμετωπίζει πρόβλημα ρευστότητας».

Τα στοιχεία, πάντως, που έχει ήδη στα χέρια του κ. Σπυρόπουλος για την εισφοροδιαφυγή και τη μαύρη τρύπα που αυτή δημιουργεί στα ασφαλιστικά ταμεία, κυριολεκτικά, σοκάρουν. Σύμφωνα με αυτά, οι ανασφάλιστοι στην Ελλάδα ξεπερνούν τους 600.000 και η εισφοροδιαφυγή αγγίζει τα 3 δισ. ευρώ ετησίως (συνολικά, ξεπερνά τα 8 δισ. σε όλα τα ασφαλιστικά ταμεία). Οι απλήρωτες οφειλές του Δημοσίου στο ΙΚΑ ανέρχονται σε 8,5 δισ. ευρώ, ενώ των ιδιωτών φτάνουν τα 4,2 δισ. ευρώ.

Γι’ αυτό άλλωστε ο νέος διοικητής του ΙΚΑ, ο οποίος έχει πλήρη εικόνα των δεδομένων (καθώς κατά το παρελθόν διατέλεσε υφυπουργός Εργασίας και μέχρι πρότινος γενικός γραμματέας του ίδιου υπουργείου), κήρυξε από την πρώτη στιγμή πόλεμο κατά της εισφοροδιαφυγής. Παράλληλα, ζήτησε αυστηρό και εις βάθος έλεγχος όλων των δαπανών περίθαλψης και την αξιοποίηση της τεράστιας περιουσίας του ΙΚΑ.

ΜΑΚΑΡΙΟΣ Β. ΛΑΖΑΡΙΔΗΣ espresso

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΓΡΑΨΤΕ ΤΗΝ ΓΝΩΜΗ ΣΑΣ

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...