Πέμπτη 26 Αυγούστου 2010

Συντάξεις 100 εκατ. ευρώ σε... «υπεραιωνόβιους»

Πολλοί λιγότεροι από τους 8.500 που λαμβάνουν ακόμη σύνταξη φαίνεται πως είναι οι εν ζωή υπεραιωνόβιοι, όπως δείχνουν τα πρώτα στοιχεία της έρευνας που διεξάγουν τα ασφαλιστικά Ταμεία. Ηδη εντοπίστηκαν 320 περιπτώσεις που οι συνταξιούχοι έχουν εγκαταλείψει τον μάταιο τούτο κόσμο, αλλά συγγενείς τους ξέχασαν να το δηλώσουν και συνέχισαν να εισπράττουν τη σύνταξη. Συνολικά εκτιμάται ότι συντάξεις ύψους 100 εκατ. ευρώ καταβάλλονται σε μη δικαιούχους.
Σύμφωνα με τον υφυπουργό Εργασίας, Γ. Κουτρουμάνη, έχει ήδη ασκηθεί ποινική δίωξη από την εισαγγελία και έχει παρασχεθεί το δικαίωμα στην ασφάλεια να αναζητήσει τα συγκεκριμένα πρόσωπα και να διαπιστώσει εάν ορθώς δίδεται η σύνταξη ή αν έχουν αποβιώσει και επιβαρύνονται παράνομα τα ασφαλιστικά Ταμεία.
Ενιαίο μητρώοΠροκειμένου να αντιμετωπιστεί όμως οριστικά το φαινόμενο αυτό, ο υπουργός Εργασίας Ανδρέας Λοβέρδος εξήγγειλε τη δημιουργία ενιαίου μητρώου συνταξιούχων και την έναρξη των διαδικασιών για την απογραφή όσων λαμβάνουν σύνταξη.
Ωστόσο, βασικότερο πρόβλημα των ασφαλιστικών Ταμείων παραμένουν οι δαπάνες υγείας. Το υπουργείο Εργασίας προωθεί άμεσα το σύστημα της ηλεκτρονικής καταχώρησης και εκτέλεσης συνταγών. Σύμφωνα με τα στοιχεία, η φαρμακευτική δαπάνη των ασφαλιστικών Ταμείων ανήλθε για το 2009 σε 5 δισ. ευρώ, ποσό που ισοδυναμεί με το 40% της ετήσιας κρατικής επιχορήγησης προς αυτά.
Τα 2 - 2,5 δισεκατομμύρια ευρώ εκτιμάται ότι οφείλονται σε κατευθυνόμενη ή παράνομη συνταγογράφηση, στην εικονική χρήση συνταγών κ. λπ. Ο έλεγχος της δαπάνης μέσω της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης αναμένεται να οδηγήσει σε εξοικονόμηση της τάξης του 1 δισεκατομμυρίου ευρώ κατ’ έτος.
Με το ηλεκτρονικό σύστημα συνταγογράφησης, η ανάπτυξη του οποίου θα χρηματοδοτηθεί από το ΕΣΠΑ, θα καταχωρίζεται αυτόματα η συνταγή από τον γιατρό, καθώς και η εκτέλεσή της από τον φαρμακοποιό στη βάση δεδομένων του ασφαλιστικού φορέα του ασθενούς. Ετσι, θα μπορεί να παρακολουθείται η συνταγογράφηση συνεχώς από τα Ταμεία, ώστε να αποφεύγονται παρεκτροπές και λάθη και να γίνεται άμεσα η οικονομική εκκαθάριση των συνταγών. Επίσης, θα εξαλειφθεί το κόστος της διαχείρισης της χειρόγραφης συνταγής που υπολογίζεται στο ποσό των 2,3 ευρώ ανά συνταγή.
Η ηλεκτρονική συνταγογράφηση θα ξεκινήσει πιλοτικά από τον ΟΑΕΕ, ο οποίος εμφανίζει τη μικρότερη μείωση φαρμακευτικής δαπάνης φέτος.
Παράλληλα, ο κ. Λοβερδος τόνισε ότι δεν πρόκειται να υπάρξουν νέα μέτρα για το ασφαλιστικό, καθώς όπως υποστήριξε οι αναλογιστικές μελέτες θα επιβεβαιώσουν πως οι αλλαγές που έχουν ήδη γίνει είναι επαρκείς για να μην ξεπεράσει η αύξηση των δαπανών το 2,5% του ΑΕΠ έως το 2060. Επίσης, ο υπουργός Εργασίας τόνισε ότι δεν υπάρχει περίπτωση να μειωθεί το επίδομα ανεργίας. ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΓΡΑΨΤΕ ΤΗΝ ΓΝΩΜΗ ΣΑΣ

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...