Δευτέρα 29 Ιουλίου 2013

ΡΟΔΟΣ: ‘‘Στύβουν’’ τους εργαζόμενους στα ξενοδοχεία

...συνθήκες γαλέρας και εξοντωτικά ωράρια, εξωθούν τους εργαζόμενους στα όρια της αντοχής τους...

Της Μαρίας Κυπριώτη

Συνθήκες «γαλέρας» επικρατούν σε ξενοδοχειακές μονάδες του νησιού που στην κυριολεξία «στύβουν» τους εργαζόμενους καταπατώντας τα εργασiακά δικαιώματα τους.
«Βροχή» από καταγγελίες δέχεται πλέον το Σωματείο Ξενοδοχοϋπαλλήλων Ρόδου από τους εργαζόμενους που πληρώνουν το βαρύ τίμημα της οικονομικής κρίσης, την διάλυση των εργασιακών σχέσεων και τηνανυπαρξία των ελεγκτικών μηχανισμών.
Φέτος οι ξενοδοχοϋπάλληλοι βρίσκονται αντιμέτωποι με καταστάσεις εντός του χώρου δουλειάς πουίσως τα προηγούμενα χρόνια μάλλον αποτελούσαν μέρος της φαντασίας τους.
«Η κατάσταση φέτος έχει ξεφύγει» δήλωσε στην «ΠΡΟΟΔΟ» ο αντιπρόεδρος του Σωματείου Ξενοδοχοϋπαλλήλων Ρόδου Τάσος Ψαρομπάς, τονίζοντας ότι τα μέλη της διοίκησής τους παρεμβαίνουν και στηρίζουν τους συναδέλφους στις περιπτώσεις που κρίνε-
ται απαραίτητο.
Ο ξεσηκωμός των καμαριέρων που έγινε την περασμένη Πέμπτη σε ξενοδοχειακή μονάδα του Φαληρακίου φαίνεται ότι είναι η αρχή του παγόβουνου για το τι μέλλει γενέσθαι αν οι ξενοδόχοι δεν ρίξουν νερό στο κρασί τους και συνεχίζουν να καταπατούν την τοπική σύμβαση εργασίας που έχουν υπογράψει με το Σωματείο Ξενοδοχοϋπαλλήλων και λήγει στο τέλος του χρόνου.
Οι 20 καμαριέρες και οι εργαζόμενες στα πλυντήρια του ξενοδοχείου χθες ξεσηκώθηκαν και πραγματοποίησαν φορώντας τις στολές εργασίες τους συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από την συγκεκριμένη ξενοδοχειακή μονάδα. Στο πλευρό τους από την πρώτη στιγμή στάθηκαν και τις συμπαραστάθηκαν στον αγώνα που έδωσαν οι πρόεδροι του Εργατικού Κέντρου Ρόδου Σάββας Χατζησάββας και του Σωματείου Ξενοδοχοϋπαλλήλων Ρόδου Θανάσης Σταμούλης, ο αντιπρόεδρος του Τάσος Ψαρομπάς και μέλη του ΠΑΜΕ.
Σύμφωνα με τις καταγγελίες των εργαζομένων της ξενοδοχειακής μονάδας σε καθημερινή βάση εργαζόταν 10 και 11 ώρες και πληρωνόταν για οχτώ. Επίσης σε κάποιες περιπτώσεις ήταν ασφαλισμένες για έξι αντί για οχτώ ώρες που κανονικά εργαζόταν.
Μετά από παρέμβαση του κ. Χατζησάββα χθες το πρωί στο εν λόγω ξενοδοχείο του Φαληρακίου μετέβη κλιμάκιο ελεγκτών από την Επιθεώρηση Εργασίας και το ΙΚΑ Ρόδου, όπου και διενήργησαν ελέγχους κατά τους οποίους διαπιστώθηκε ότι παραβιάζεται η εργατική νομοθεσία καθώς υπήρξαν παρατυπίες στις καταστάσεις μισθοδοσίας.

Πηγή: εφημερίδα Πρόοδος Δωδεκανήσου http://www.proodos.net/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΓΡΑΨΤΕ ΤΗΝ ΓΝΩΜΗ ΣΑΣ

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...