Τετάρτη 6 Φεβρουαρίου 2013

Έκτακτα μέτρα για τους άνεργους ζητεί η ΔΗΜΑΡ

Την ανάγκη το κράτος να λειτουργήσει ως εργοδότης έσχατης προσφυγής επισημαίνει επερώτηση την οποία κατέθεσε η Κοινοβουλευτική Ομάδα της ΔΗΜΑΡ. Αφορά στις ομάδες υψηλού κινδύνου όπως οι άνεργοι που ζουν σε νοικοκυριά χωρίς ενήλικο εργαζόμενο, οι μακροχρόνια άνεργοι με παρωχημένες ειδικότητες και οι άνεργοι άνω των 55 ετών. 

Η ΔΗΜΑΡ επισημαίνει ότι το ποσοστό ανεργίας εκτινάχθηκε στο ιστορικά υψηλό ποσοστό 26,8%. Το 75% των εγγεγραμμένων ανέργων στον ΟΑΕΔ είναι ηλικίας άνω των 30 ετών. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat, το 2011 καταγράφηκαν στην Ελλάδα 1,6 εκατομμύρια άτομα που ζούσαν σε νοικοκυριά στα οποία δεν εργαζόταν κανείς ενήλικος. Οι δικαιούχοι επιδόματος ανεργίας αποτελούν μόλις το 23% των εγγεγραμμένων ανέργων που ισοδυναμεί με το 14% περίπου του συνολικού αριθμού ανέργων.

«Το 2013 θα είναι μια δύσκολη χρονιά για την απασχόληση. Σύμφωνα με τις προβλέψεις του Επικαιροποιημένου Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος Δημοσιονομικής Προσαρμογής  το 2013  το ποσοστό ανεργίας  θα αυξηθεί», υπογραμμίζουν οι βουλευτές της ΔΗΜΑΡ.

Ανάμεσα σε άλλα, ο κυβερνητικός εταίρος εισηγείται την αύξηση της ελάχιστης διάρκειας του τακτικού επιδόματος ανεργίας ΟΑΕΔ σε 7 μήνες με 100 ένσημα (από 5 μήνες με 125 ένσημα σήμερα), τη μείωση των προϋποθέσεων ενσήμων για υγειονομική περίθαλψη για ένα χρονικό διάστημα μέχρι τέλους του  2015 και την αναπροσαρμογή εισοδηματικού κριτηρίου για τη χορήγηση επιδόματος μακροχρόνιας ανεργίας σε [ενδεικτικά] €6.000 ετησίως, συν €2.000 για κάθε παιδί (σήμερα: €5.000 ετησίως, συν €587 για κάθε παιδί).
Διαβάστε εδώ το κείμενο της επερώτησης την οποία κατέθεσε η ΚΟ της ΔΗΜΑΡ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΓΡΑΨΤΕ ΤΗΝ ΓΝΩΜΗ ΣΑΣ

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...