Κυριακή 19 Ιανουαρίου 2014

24ωρη απεργία στις Χαλυβουργίες στις 28 Ιανουαρίου

Διαδήλωση έξω από το ΥΠΕΚΑ


Όπως τονίζουν οι χαλυβουργοί, διεκδικούν το δικαίωμα στη δουλειά και στη ζωή και αγωνίζονται για να μην καταρρεύσει ο κλάδος. Πρόσφατα ο κλάδος είχε πραγματοποιήσει κινητοποιήσεις τόσο στην Αθήνα, όσο και στην επαρχία.

Στην ανακοίνωσή της η πανελλήνια ομοσπονδία εργατοϋπαλλήλων μετάλλου (ΠΟΕΜ), αναφέρει: "Η Βιομηχανία Χάλυβα σε κάθε χώρα εξασφαλίζει σημαντικές και πολλές θέσεις εργασίας, συνεισφέροντας παράλληλα στην τεχνολογία, τις κατασκευές , τις μεταφορές κ.λ.π. Στην Ελλάδα της κρίσης και των Μνημονίων ο κλάδος της Μεταλλουργίας κατέρρευσε με ευθύνη των άτολμων και φοβικών κυβερνήσεων.


Συγκεκριμένα: Πλήρη απασχόληση δεν έχει κανένα από τα 6 Χαλυβουργεία. Το stok σιδήρου έχει γεμίσει τις αποθήκες. Σε ορισμένες χαλυβουργίες η παραγωγή έχει διακοπεί επί 15μηνο. Σε άλλες η απασχόληση είναι εκ περιτροπής.

Τους τελευταίους 20 μήνες οι μεταλλεργάτες χαλυβουργοί γίναμε η «καύσιμος ύλη, ο άνθρακας», αντί να είμαστε η κινητήρια δύναμη της ανάπτυξης, με μειώσεις μισθών και ημερομισθίων, διαθεσιμότητες και εκ περιτροπής απασχόληση. Είναι μαθηματικά βέβαιο ότι για λίγους μήνες ακόμη θα υπάρχουν χαλυβουργοί και εργοστάσια.

Όταν ο κλάδος είναι τρίτος εξαγωγικός με τεράστιες δυνατότητες διότι και αγορές και πελάτες στο εξωτερικό υπάρχουν. Είναι κοινή διαπίστωση των συνδικάτων μας ότι βασικός μοχλός στήριξης , ύπαρξης και ανάπτυξης του κλάδου είναι το ανταγωνιστικό κόστος ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου, και όχι οι μειώσεις μισθών και ημερομισθίων.

Σχεδόν όλες οι Ευρωπαϊκές κυβερνήσεις έχουν λάβει μέτρα στήριξης των χαλυβουργικών επιχειρήσεων. Από στοιχεία που διαθέτουμε το κόστος ηλεκτρικής ενέργειας στις Ευρωπαϊκές χαλυβουργίες είναι:

Ελλάδα 60 ευρώ /Μwh (νυχτερινό τιμολόγιο)

Ιταλία 32 ευρώ/Μwh Συμβάσεις διακοψιμότητας

Γαλλία 25 ευρώ/Μwh

Ισπανία 30 ευρώ/Μwh

Το κόστος φυσικού αερίου στην Ελλάδα είναι υψηλότερο κατά 40% από αυτό των ευρωπαϊκών χωρών. Να υπογραμμίσουμε ότι η κατανάλωση ενέργειας προέρχεται από το περίσσευμα ενέργειας των μονάδων παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος. Αυτό οφείλεται στο ότι η παραγωγή στις χαλυβουργίες γίνεται απόγευμα, νύχτα και Σαββατοκύριακα.

Πρόκειται για «skrap», ενέργειας που αν δεν καταναλωθεί από τις χαλυβουργίες χάνεται διότι η ηλεκτρική ενέργεια δεν αποθηκεύεται . Η κατάρρευση των χαλυβουργικών μονάδων εκτός των άλλων επιπτώσεων θα προκαλέσει απώλεια εσόδων στην ΔΕΗ από 50 – 100 εκ. ετησίως τα οποία θα μετακυλισθεί στην λαϊκή κατανάλωση (αύξηση τιμών).

Ο πρόσφατος Ν.4231/1.11.13 που προέβλεπε στήριξη του κόστους ενέργειας (ότι ισχύει στις άλλες Ευρωπαϊκές χώρες) ακυρώθηκε από την Τρόϊκα λόγω κακών κυβερνητικών χειρισμών. Την ίδια ώρα επιδοτούν πέντε παραγωγούς Α.Π.Ε με 500 εκ. ευρώ. Ποιοί κάνουν τα στραβά μάτια;

Γι΄όλους αυτού τους λόγους η ΠΟΕΜ τα Συνδικάτα των Χαλυβουργικών επιχειρήσεων, όλοι οι Χαλυβουργοί (Ελευσίνας, Ασπρόπυργου- Βόλου-Θεσσαλονίκης), απεργούμε και διαδηλώνουμε την Τρίτη 28/1/2014 στην Αθήνα στο Υπουργείο Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, στις 12:00. Όλοι μαζί - κανένας μόνος του, δουλειά για όλους - ανάπτυξη τώρα".



Νάσος Μπράτσος/ enet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΓΡΑΨΤΕ ΤΗΝ ΓΝΩΜΗ ΣΑΣ

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...