Σάββατο 16 Απριλίου 2011

Άμεσα μέτρα κατά της ραγδαίας αύξησης της ανεργίας στην Ήπειρο

Ζητά ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Ιωαννίνων
Για επιβεβαίωση των φόβων που έχουν εκφραστεί κατά καιρούς που αφορούν στην ραγδαία αύξηση της ανεργίας στην Ήπειρο αλλά και γενικότερα στη χώρα έκανε λόγο ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Ιωαννίνων, Νίκος Φασούλης ο οποίος τόνισε ότι τα πραγματικά ποσοστά είναι σχεδόν διπλάσια απ' αυτά που παρουσιάζονται από την Ελληνική Στατιστική Αρχή.Ο κ. Φασούλης αναφέρθηκε επίσης και στην καταβολή του δώρου Πάσχα που όπως είπε πρέπει να δοθεί μέχρι την Μεγάλη Τετάρτη, αλλά και στην απόφαση του Άρειου Πάγου για τις συμβασιούχες καθαρίστριες του ΟΠΑΠ την οποία χαρακτήρισε θετική.

Ανησυχητικά τα στοιχεία για την ανεργία
Με τα ποσοστά της ανεργίας για τον Ιανουάριο του 2001 να έχουν πάρει την ανηφόρα και για την Ήπειρο να φτάνουν στο 13,7% και το σύνολο της χώρας στο 15,1%, ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Ιωαννίνων τόνισε ότι τα μέτρα που έχει πάρει όλο αυτό το διάστημα η κυβέρνηση και η ύφεση στην οποία έχει βυθιστεί η χώρα είναι τα κύρια αίτια αυτής της ανόδου.Προέβλεψε μάλιστα ότι τα ποσοστά αυτά θα ανέβουν ακόμα περισσότερο το επόμενο διάστημα, ενώ σημείωσε ότι οι πραγματικοί δείκτες της ανεργίας είναι πολύ μεγαλύτεροι από τα στοιχεία που δημοσιεύονται.«Στην Ήπειρο στην πραγματικότητα η ανεργία είναι τουλάχιστον διπλάσια και φτάνει το 25 ή ακόμα και το 30%», είπε ο κ. Φασούλης συμπληρώνοντας ότι η καταπολέμηση της ανεργίας μπορεί να γίνει μόνο αν η κυβέρνηση λάβει αναπτυξιακά μέτρα, καλώντας τη ταυτόχρονα για όσο διάστημα διαρκεί η κρίση να αυξήσει το επίδομα ανεργίας και το χρόνο που αυτό καταβάλλεται.

Μέχρι την Μεγάλη Τετάρτη το δώρο Πάσχα

Εκτός όμως από το θέμα της ανεργίας ο κ. Φασούλης αναφέρθηκε και στην έγκαιρη καταβολή του Δώρου του Πάσχα, η οποία όπως είπε, πρέπει να γίνει μέχρι την Μεγάλη Τετάρτη, ή το πολύ μέχρι τα τέλη Απριλίου, αφού σύμφωνα πάντα με τον κ. Φασούλη, υπάρχει μια τέτοια πρόβλεψη, πιθανώς λόγω και των συνθηκών που περνάει το σύνολο των επιχειρήσεων.«Αν δεν καταβληθεί το δώρο μέχρι τότε οι εργαζόμενοι πρέπει να καταγγείλουν τους εργοδότες τους αμέσως», υπογράμμισε.Να σημειωθεί ότι οι εργοδότες που δεν θα καταβάλλουν,, το Δώρο Πάσχα στους εργαζόμενους του Ιδιωτικού Τομέα κινδυνεύουν με φυλάκιση έως και 6 μήνες και χρηματικό πρόστιμο από 25% έως και 50% του οφειλόμενου χρηματικού ποσού.Σύμφωνα με την εγκύκλιο, το Δώρο Πάσχα και η καταβολή του εντός ορισμένου χρονικού διαστήματος απορρέει από την ισχύουσα νομοθεσία και σε καμία περίπτωση δεν εναπόκειται στη διακριτική ευχέρεια κάθε εργοδότη.

Θετική η απόφαση του Άρειο Πάγου
Τέλος και με αφορμή την απόφαση του Άρειου Πάγου, η οποία δικαιώνει τις καθαρίστριες του ΟΠΑΠ και όλους τους συμβασιούχους πριν το 2001, ο κ. Φασούλης χαρακτήρισε την εξέλιξη αυτή θετική, επισημαίνοντας ότι δείχνει το πραγματικό πρόβλημα που υπάρχει με τους συμβασιούχους και της εκμετάλλευσης την οποία υπέστησαν όλα αυτά τα χρόνια.«Είμαστε αντίθετοι με το θεσμό των συμβασιούχων και πιστεύουμε ότι όσοι καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες πρέπει να μονιμοποιούνται», είπε κλείνοντας.

ΝΕΟΙ ΑΓΩΝΕΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΓΡΑΨΤΕ ΤΗΝ ΓΝΩΜΗ ΣΑΣ

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...